Search

Filmovi koji su nas oduševili svojim neočekivanim preokretima

Filmovi koji su nas oduševili svojim neočekivanim preokretima

Razvoji priča koje nismo očekivali

Image: PR,
screenshot

Često nailazimo na filmove za koje možemo reći da im je rasplet radnje predvidljiv. Međutim, ima onih koji su nas jednostavno uhvatili nespremne i iznenadili nas svojim preokretima...

U današnjoj hiperprodukciji filmske industrije često dolazi do zasićenja s onim pričama i radnjama koje se odvijaju na način koji smo već vidjeli sto puta. Problem toga jest to što većina nema kreativni potencijal da razvije zaplet koji već prije nije bio osmišljen. Ipak, u moru odgledanih naslova, izdvojili smo one koji su nas zbilja uhvatili nespremne i servirali nam onakav završetak koji ne da nismo očekivali - nego nismo ni pomislili na njega. 

"Arrival", 2016.

Ovaj znanstveno-fantastični film oduševio je mnogobrojnu publiku i kritiku, pa čak i one koji nisu obožavatelji ovoga žanra. Radnja filma započinje kada se tajanstveni svemirski brod pojavi na Zemlji te se okuplja elitni tim, na čijem čelu se nalazi lingvistica Louise Banke, kojemu je cilj shvatiti što se događa. Čovječanstvo se nalazi već na rubu globalnog rata te ova lingvistica mora poduzeti sve kako bi dobila odgovore i u jednom trenutku riskira čak svoj život, ali i cijelo čovječanstva. Rješenje koje se nudi na kraju ovoga filma je potpuno neočekivano, stoga ako ga niste pogledati - savjetujemo da ga odmah stavite na listu gledanja.

"Gone Girl", 2014.

Napeti triler snimljen je po istoimenom romanu, a govori o nestanku žene na dan godišnjice braka koju je trebala proslaviti sa svojim mužem. Izvrsnu glumačku postavu prvenstveno čine Rosamund Pike i Ben Affleck, koji svojim interpretacijama ovih likova dodatno povećavaju napetost drame. Kada se radnja krene raspetljavati, shvatite da zapravo ne možete uopće predvidjeti u kojem smjeru će se razviti, a svaka sljedeća scena vas jednostavno šokira. Svi obožavatelji trilera koji vas do samog kraja drže u napetosti, ovaj naslov ne smiju propustiti.

"Source Code", 2011.

Film u kojem glavnu ulogu nosi Jake Gyllenhaal jedan je od onih koji vas tjeraju na propitivanje gdje su granice tehnološkog napretka. U ovome trileru vojnik (kojeg glumi Gyllenhaal) se budi u nečijem tijelu i otkriva da je dio vladinog tajnog eksperimentalnog programa u kojem treba u vlaku otkriti terorista koji je napravio napad. Napetost dodatno povećava činjenica da ima samo 8 minuta da završi svoju misiju... Svi ljubitelji znanstvene-fantastike ovaj film će obožavati!

"Shutter Island", 2010.

Leonardo Di Caprio, kao i uvijek, i u ovome trileru je ostvario jednu od najvažnijih uloga svoje karijere, a kada tome pridodamo činjenicu da je film režirao Martin Scorsese - uspjeh je zajamčen. 1954. godine američki maršal ispituje nestanak ubojice, koji je pobjegao iz bolnice za duševno bolesne kriminalce. U jednom trenutku se izbrišu granice između lovca i lovine i oni postaju jedno. Ovo je jedan od onih naslova koje uvijek možemo iznova pogledati i iako znamo kako će završiti - još uvijek nas šokira svojom slojevitošću priče i težinom karakterne glume.

"Black Swan", 2010.

Film koji je donio Natalie Portman Oscara za najbolju žensku ulogu, psihološka je drama koja predstavlja surovi svijet profesionalnog baleta. Pratimo mladu balerinu, koja razvija nezaustavljivu želju za uspjehom i ostvarenjem te u svojoj bolesnoj ambiciji počinje u svima vidjeti svoje neprijatelje. Ono što sama na kraju shvaća jest da se cijelo vrijeme zapravo borila protiv same sebe, a ta borba iz koje nije izvukla pobjedu ju je na kraju košta vlastitog života. Radnja nas drži u neizvjesnosti do samoga kraja, a kada na kraju vidimo sudbinu Nine Sayers, shvatimo da je zbilja istina da smo sami sebi najveći neprijatelji.

"The Prestige", 2006.

Filmski dvojac Hugh Jackman i Christian Bale pokazali su se kao izvrsna kombinacija kada je u pitanju snimanje zajedničkih filmova, a to dokazuje i "Prestiž". Osim njih, fantastičnu glumačku postavu upotpunjuju još Michael Caine, David Bowie (koji glumi Nikolu Teslu), Scarlett Johansson i Rebecca Hall. Mađioničari koji se međusobno nadmeću i pokušavaju nadmašiti trikove onog drugog, natjecanje odvode do te granice da ljudski životi bivaju upropašteni u potpunosti i izgubljeni. Međutim, radnja je tako postavljena da se kraj ne može predvidjeti. Odnosno, vi ga možete pretpostaviti - ali on neće biti onakav kakav ste vi zamislili.

"Fight Club", 1999.

Bezvremenski klasik. Ovo je onaj naslov koji je zauvijek utjecao na popularnu kulturu i visoko digao ljestvicu u filmskoj industriji. Također, ovo je jedan od rijetkih primjera u kojima je film bolji nego knjiga po kojoj je snimljen. Brad Pitt i Edward Norton utjelovili su dvije dijametralno suprotne polovice istog lika, a mi to (koliko smo god mislili da smo pametni) nismo mogli predvidjeti, niti pretpostaviti. Zbog nevjerojatnog glumačkog ostvarenja, izvrsnog rasporeda scena i pogođenog tempa razvoja radnje, ovaj film uvijek iznova oduševljava. 

"The Departed", 2006.

Jack Nicholson. Leonardo Di Caprio. Matt Damon. Zar je potrebno više? Pratimo paralelne priče u kojima dva lika žive dvostruke živote. Jedan je policajac koji je zapravo doušnik mafije, drugi je član mafije koji je zapravo tajni agent policije. Očekivali smo klasičnu kriminalističku dramu - dobili smo puno više. Rasplet filma povezan je s kompleksnošću svih likova koji su prisutni, a granice njihovog morala i koliko su one sklone izvrtanju, nas jednostavno šokiraju. Ni jedna ljudska sudbina ne završi predvidljivo, dapače - samo završe.

"The Sixth Sense", 1999.

Bruce Willis utjelovljuje dječjeg psihologa koji pokušava pomoći dječaku koji može komunicirati s duhovima osoba koje su umrle. Iskreno, mislim da nitko nije očekivao da će film tako završiti, iako kad se malo bolje razmisli, nije uopće čudno da se priča razvila u tom smjeru. Činjenica da dječak može razgovarati s onima koji su mrtvi, stavlja sve likove unutar filma pod znak upitnika. Pa tako i glavnog lika.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više