Search

Filmovi sa Sundance festivala koje odmah stavljamo na listu za gledanje

Filmovi sa Sundance festivala koje odmah stavljamo na listu za gledanje

Tekst: BURO.

Ove godine poznati filmski festival Sundance, s koje nam uvijek dolazi najveći broj indie filmova u koje volimo zaroniti kada nam blockbusteri dođu glave, održavao se kako je bilo i očekivano- online. Ipak, usprkos činjenici da su uvjeti ne baš festivalski i da je bilo teško snimati bilo što prethodne godine, pojavio se ozbiljan broj dobrih naslova. Vođeni Bong Joon Hoovom rečenicom s prošlogodišnjeg Oskara koja glasi: “jednom kada prekoračite tu malu jezičnu barijeru otvorit će vam se svijet pun nevjerojatnih filmova” odlučili smo izdvojiti najbolje filmove koje trebate pogledati. Od Tajlanda do Švedske, ovo su naslovi koji su sjajni i sigurno će vam pružiti iskustvo koje nećete tako lako zaboraviti. Dodajte na vrijeme ove naslove na svoje liste i držite ih na radaru.

“Pink Cloud”

Redateljica: Iuli Gerbase

Zemlja: Brazil

Filmovi sa Sundance festivala koje odmah stavljamo na listu za gledanje (фото 1)

Gerbasin debitantski film je vođen s takvom sigurnošću i iskustvom da već iz trailera imate dojam kao da ga je radila prava filmska veteranka. I vjerujte nam, ozbiljno je ludilo od filma. Što zbog plota i estetike, ali još više zbog činjenice da je sve osmišljeno 2017. godine, a film je snimljen 2019. U svemu tome zastrašujuće blisko dočarava prošlogodišnju situaciju. Giovana (Renata de Lélis) je bila na tulumu, dovela je dečka s tuluma kući, ali se taj one-night stand sasvim neočekivano pretvorio u nešto puno kompliciranije. Već sutra je počela kriza izazvana smrtonosnim ružičastim oblakom zbog kojeg nitko ne smije napustiti stan, a njih dvoje su ostali zatočeni zajedno do daljnjeg. Zatečeno stanje, rođendani preko kamere, manji i veći živčani slomovi, na trenutke toliko slično stvarnom životu, ali istovremeno i apsolutno genijalno ostvarenje.

Pleasure”

Redateljica: Ninja Thyberg

Zemlja: Švedska

Filmovi sa Sundance festivala koje odmah stavljamo na listu za gledanje (фото 2)

Devetnaestogodišnja Linnéa želi postati zvijezda u industriji filmova za odrasle i jako je ozbiljna u toj namjeri. Predstavlja se kao Bella Cherry, živi u Los Angelesu u velikoj vili s ostalim djevojkama koje imaju iste želje i ciljeve i jako brzo shvaća da joj put do slave neće biti lak zadatak. Odlučna u tome da uspije, uzima sve ekstremnije scene kako bi privukla pažnju top producenata, a time kreće odmotavanje klupka u kojem se miješaju scenarij i stvarni život. Iskren, i na trenutke jako neugodan pogled na životni put djevojke koja želi ostvariti karijeru u ovoj industriji. Ujedno se radi o jednom od najeksplicitnijih filmova na festivalu u kojem su nevjerojatno vješto kombinirani ranjivost i surova ambicija, što ga čini i mini remek djelom.

“Passing”

Redateljica: Rebecca Hall

Zemlja: UK

Filmovi sa Sundance festivala koje odmah stavljamo na listu za gledanje (фото 3)

Adaptacija knjige Nellae Larsen. Tessa Thompson i Ruth Negga (obje sjajne u svojim likovima) našle su se u ulogama Irene i Clare, dvije Afro-Amerikanke, nekadašnje školske prijateljice koje su se slučajno srele na Manhattanu. Dok Irene živi u Harlemu, i stup oslonac je crnačke zajednice u tom dijelu grada, Clare “prelazi” u bijelce, i udata je za rasista. Upotreba crno-bijele fotografije je u skladu s trenutkom, ali i segregacijom o kojoj se govori. Ovo je sjajan prikaz nijansi i emocionalne inteligencije redateljice kojom film obiluje.

“CODA”

Redateljica: Sian Heder

Zemlja: SAD

Filmovi sa Sundance festivala koje odmah stavljamo na listu za gledanje (фото 4)

Ruby je glavna junakinja filma CODA, iliti Child of Deaf Adults, što je čini jedinom osobom koja čuje u obitelji. Njen odnos s roditeljima je blizak, dirljiv, i posvećen, ali usprkos velikoj ljubavi, Ruby ima ambicije koje nisu u skladu s roditeljskim. Ipak, kada obiteljski ribarski posao postane ugrožen, Ruby se nalazi u procijepu između praćenja sebe i svojih želja, i ljubavi prema glazbi u kojoj vidi svoju karijeru i budućnost, i straha da ostavi roditelje.

“Flee”

Redatelj: Jonas Poher Rasmussen

Država: Danska, Afganistan

Filmovi sa Sundance festivala koje odmah stavljamo na listu za gledanje (фото 5)

Inovativan i dinamičan dokumentarac “Flee” donosi priču o životu protagoniste, mladog gay muškarca, emigranta iz Afganistana. Po prvi put u svom životu, mladić, glavni junak filma, priča priču o svom bijegu iz ratom razorenog Afganistana. U razgovoru sa svojim prijateljem iz djetinjstva (redateljem koji potpisuje ovaj film), i ispričano kroz animaciju, “Flee” prati desetogodišnju potragu za sigurnošću. Dodatni plus je što produkciju potpisuje poprilično zanimljiv dvojac Riz Ahmed i Nikolaj Coster-Waldau (tj. Jaime Lannister.)

“One for the Road”

Redatelj: Baz Poonpiriya

Država: Tajland

Filmovi sa Sundance festivala koje odmah stavljamo na listu za gledanje (фото 6)

Priča o smrtno bolesnom dvadesetogodišnjaku, koji zadužuje svog najboljeg prijatelja da krenu zajedno na put kako bi se oprostio sa svojim bivšim djevojkama. Super-emotivan plot, sjajna gluma, presladak Thanapob Leeratanakajorn, prelijepa produkcija i neki čudesni Wong Kar Wai vibe (što i nije neobično budući da je Baz Poonpiriya imao Kar Waija u timu za produkciju) čine da ovo tai ostvarenje istovremeno bude i nježno, i snažno uz ozbiljan art-house duh.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više