Search

Filmske uloge po kojima ćemo pamtiti Anu Karić

Filmske uloge po kojima ćemo pamtiti Anu Karić

Odlazak velike glumice


Image: Studio Dim

Presjek bogate karijere jedne od najvećih diva hrvatskog glumišta

Hrvatsko glumište jučer je izgubilo jednu od svojih glavnih junakinja, filmsku, kazališnu i televizijsku glumicu Anu Karić. Svojim je likom i djelom obilježila kulturnu scenu te za to bila mnogostruko nagrađivana; Orden Danice hrvatske s likom Marka Marulića, Srebrna Plaketa Grada Zagreba, nagrada Grada Zagreba, nagrada Fabijan Šovagović za životno djelo te nagrada hrvatskog glumišta za glumačko ostvarenje u radio drami, samo su neke od njih. 

Rođena je u Perušiću 1941. godine, a svoju prvu filmsku ulogu ostvarila je još kao studentica druge godine Kazališne akademije u Zagrebu 1961. godine. Bio je to prvi cjelovečernji film Ante Babaje. Njezina otmjena senzualnost, glumačka erotičnost te neosporan talenat da utjelovi najrazličitije junakinje poput gradske žene, naivne činovnice, putene turistkinje, razočarane intelektualke, inspirirali su brojne filmske redatelje. Snimila je preko četrdeset filmova, glumila u šezdeset TV-drama te odigrala preko 2000 kazališnih nastupa. Svijet će se još dugo sjećati Ane Karić zahvaljujući vrijednom glumačkom tragu koji je ostavila. Mi smo ovim povodom odabrali njezine filmske uloge po kojima ćemo je pamtiti, počevši od njezine posljednje iz 2012. godine.

Kao Helena u filmu "Noćni brodovi" (2012.) redatelja Igora Mirkovića

Uloga majke u filmu "Tajna Nikole Tesle" (1980.) redatelja Krste Papića

Mladi, daroviti i osebujni izumitelj Nikola Tesla dolazi u Ameriku, gdje se prvo angažira u kompaniji slavnog Edisona, a kasnije za neovisne projekte pridobiva financijera. Biografski film o jednom od najvećih svjetskih znanstvenika. Tesla je bio poznat kao čudak i genijalac, ali isto tako mu se u biografiji često spominje da su mnogi znanstvenici njegova doba prisvajali njegove izume. Ana Karić utjelovila je imaginarni lik njegove majke koje se često prisjeća u svojim razmišljanjima.

Glavna uloga u filmu "Putovanje na mjesto nesreće" (1971.) redatelja Zvonimira Berkovića

Filmske uloge po kojima ćemo pamtiti Anu Karić (фото 1)

Ana Karić i Rade Šerbedžija utjelovili su glavne uloge u ovoj psihološkoj drami. Ana glumi glavnu junakinju Jelenu čija je potraga za ljubavlju i srećom iznimno sugestivno režirana i značenjski slojevita, a uspjehu filma pridonose i dojmljiva fotografija Aleksandra Petkovića te efektna glazba Alfija Kabilja ("Kužiš stari moj", "Deps", "Seljačka buna 1573."), kojem je upravo ovo bio debitantski dugometražni igrani projekt.

Glavna uloga u filmu "Bablje ljeto" (1970.) redatelja Nikole Tanhofera

Filmske uloge po kojima ćemo pamtiti Anu Karić (фото 2)

Drama u kojoj je uspješno utjelovila atraktivnu turistkinju. Pojavljuje se zajedno s kolegom Borisom Dvornikom, a njih su dvoje svojedobno proglašeni najvećim talentima Kazališne akademije. U centru radnje filma su dva bračna para koja krstare od mjesta do mjesta duž jadranske obale. Muškarci se uglavnom bave morem i opijanjem, dok se njihove supruge više zanimaju za mladog skippera, koji je, čini se, djevac. Frivolni flert pretvara se u dramu kada se između mladića i jedne od supruga rađa osjećaj koji bi mogao biti ljubav...

Prva filmska uloga ikad u filmu "Carevo novo ruho" (1963.) redatelja Ante Babaje

Filmske uloge po kojima ćemo pamtiti Anu Karić (фото 3)

Nakon niza dokumentaraca i kratkometražnih igranih filmova, nagrađivanih na domaćim i stranim festivalima, jedan od najcjenjenijih hrvatskih redatelja Ante Babaja ("Breza", "Izgubljeni zavičaj") snimio je 1961. godine svoj prvi dugometražni igrani film, "Carevo novo ruho". Neobična Babajina obrada slavne bajke Hansa Christiana Andersena, realizirana prema scenariju istaknutog kazališnog redatelja Božidara Violića, predstavlja rijetko viđen eksperiment unutar hrvatske kinematografije. Osim neobičnim tehničkim postupkom - korištenjem bijele pozadine i izostankom realistične scenografije, Babajin film intrigira i uvijek aktualnom temom odnosa diktature i slobode. U njemu je svoju prvu ulogu još kao studentica dobila Ana Karić.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više