Search

Filmski hitovi s Berlinalea stižu na Vukovar Film festival

Filmski hitovi s Berlinalea stižu na Vukovar Film festival

"Queen of the desert" i "45 years"


Image: PR

Festival podunavskih zemalja, Vukovar Film festival ovoga puta donosi filmove kultnog redatelja Wernera Herzoga te britanskog redatelja Andrewa Haigha...

Filmovi koji su ove godine svrstani u program Vukovar Film festivala prava su poslastica za sve filmofile i ljubitelje kultnog redatelja Wernera Herzoga, koji se kao i britanski redatelj Andrew Haigh natjecao za Zlatnog medvjeda na filmskom festivalu u Berlinu. Charlotte Rampling i Tom Courtenay nagrađeni su na Berlinaleu Srebrnim medvjedom za najbolju glumicu i najboljeg glumca, glumeći u filmu 48 godina, što je veliki uspjeh za ovaj film. 

"Kraljica pustinje" zaokret je u karijeri 73-godišnjeg Herzoga koji je ovog puta opisao romantičnu dramu Gertrude Bell i stvorio film koji su kritičari ocijenili mješavinom "Engleskog pacijenta" i "Lawrencea od Arabije". Gertrude Bell (glumi je Nicole Kidman) bila je britanska spisateljica, avanturistkinja, špijunka i arheologinja. Početkom 20. stoljeća ona boravi na srednjem istoku, u Teheranu postaje politički aktivna, prvo se zaljubljuje u britanskog diplomata Henryja Cardogana (James Franco), a nakon raskida veze upoznaje narednika Lawrencea (Robert Pattison), kao i još jedno vojno lice, Charlesa Doughty-Wylieja (Damian Lewis). I dok joj je ljubavni život nesređen, politički je toliko utjecajna da među pustinjskim plemenima dobiva nadimak "kraljica pustinje". 

Kako najveći svjetski filmski festivali nemaju običaj nagraditi glumce iz istoga filma, "45 godina" jedan je od posebnijih filmova sa zadnjeg izdanja festivala. Prava senzacija dolazi i u Hrvatsku, a radnja filma počinje od Kate i Goeffa kojeg glume nagrađeni glumci Charlotte Rampling i Tom Courtenay. Bračni par koji se priprema za proslavu 45. godišnjice braka. Međutim, Geoff saznaje da je njegova bivša djevojka Katja, nestala prije 50 godina u švicarskim Alpama, pronađena mrtva i zamrznuta. Kate je znala za nju, ali tek sada saznaje da su bili zaručeni. Postaje nesigurna i ljubomorna, a njihov naoko skladan brak počinje se raspadati.

Premijeru na 9. Vukovar film festivalu imat će novi film Woodyja Allena "Nerazuman čovjek" te rumunjski "Bravo!" za koji je redatelj Radu Jude dobio nagradu za najboljeg redatelja na ovogodišnjem Berlinaleu. Da podsjetimo, festival se održava od 24. do 29. kolovoza, a ovim programom jasno je da ćete na Vukovar film festivalu imati prilike vidjeti najbolje filmove, što je dakako nezanemariva pozivnica na uživanje i dobru zabavu u Vukovaru.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više