Search

Girl power: 7 filmova idealnih za pogledati povodom Dana žena

Girl power: 7 filmova idealnih za pogledati povodom Dana žena

Od sredine prošlog stoljeća do danas

Tekst: D.M.

Image: IMDb

Nedavna pobjeda pokreta #MeToo nad glavnim negativcem priče kao iz horor filma, holivudskim producentom Harveyem Weinsteinom, bio je savršen uvod u novo desetljeće, ono u kojem će se (nadamo se) iskorijeniti razlike između žena i muškaraca i napokon postići ravnopravnost. U međuvremenu smo, kao proslavu barem nekakvog napretka, odlučili napraviti listu filmova koji se bave pojmom žene, od šezdesetih do danas. Iako nisu samo heroine s velikog platna zaslužne za napredak po pitanju uloge žene u svijetu, prisjetili smo se nekih filmskih uradaka koji su nam vječna inspiracija kad je girl power u pitanju.

Ivančice (1966.)

Dvije djevojke, obje imenom Marie, zaključuju da je svijet pokvaren pa nema razloga da to ne postanu i one. U seriji različitih avantura razmaženo i samopouzdano udovoljavaju svakoj svojoj želji i nagonu. Hranu, muškarce, odjeću, vide samo kao sredstvo vlastite zabave, a u konzumiranju uživaju jednako koliko i u uništavanju, ništa ne shvaćajući ozbiljno. Film se smatra značajnim naslovom feminističke kinematografije, no sama autorica i redateljica Vera Chytilová porekla takvu namjeru proglasivši film "filozofskim dokumentarcem u obliku farse".

Boja purpura (1985.)

Utemeljen na romanu okrunjenom Pulitzerovom nagradom, film prati priču Celie Johnson, djevojke s juga Sjedinjenih Američkih Država juga koja gotovo da je prodana kao sluškinja svom nasilnom mužu, farmeru Albertu. Gotovo 40 godina Johnson se bori s posljedicama zlostavljanja i pokušava pronaći samu sebe, a pronalazi pronalazi uzor i heroinu u Sofiji, ženi Albertovog sina iz prijašnjeg braka.

Thelma i Louise (1991.)

Thelma Dickinskon mlada je kućanica koja živi u dosadnom, nezadovoljavajućem braku s provincijalcem šovinističkih sklonosti. Njezina prijateljica Louise Sawyer, konobarica u lokalnom restoranu, također je nezadovoljna svojim životom. Provoditi dane u posluživanju mušterija, čisteći stolove i čekajući prosidbu nije ono što Sawyer želi od života. Umorne od depresivne svakodnevice, prijateljice si priušte putovanje koje će se pretvoriti u avanturu života.

Frida (2002.)

Istinita priča o životu meksičke slikarice i ikone 20. stoljeća, Fride Kahlo i njezinoj burnoj vezi s mentorom i suprugom, slikarom Diegom Rivierom te njihovom mjestu u meksičkom društvu. Kahlo ne samo da je bila velika umjetnica, već se borila za ljudska prava, dok je cijelo vrijeme pokušavala pohvatatiti konce svojeg privatnog života uslijed zlostavljanja koje je doživljavala od strane surpuga, boli koja ju je pratila nakon nesreće prometne nesreće te, na kraju, zlouporabe droga i alkohola.

Skrivene Brojke (2016.)

Dok su Sjedinjene Američke Države pokušavale prije Rusije poslati čovjeka u svemir, agencija NASA je pronašla neiscrpan talent u grupi afroameričkih matematičarki koje su bile mozak iza jedne od najvećih operacija u ljudskoj povijesti. Film je temeljen na nevjerojatnoj istinitoj priči o tri žene, koje su poznate i kao "ljudska računala", a koje su odigrale bitnu ulogu u samom začetku američkog istraživanja svemira.

Pobješnjeli Max: Divlja cesta (2015.)

U postapokaliptičnom svijetu, progonjen turbulentnom prošlošću, Max Rockatansky najbolje šanse za preživljavanjem vidi u osamljenom lutanju. No, to će se promijeniti nakon susreta s imperatoricom Furiosom i grupom bjegunki, kada će postati dio borbe protiv tiranina.

Male žene (2019.)

Četiri sestre - Meg, Jo, Amy i Beth March upoznajemo još kao djevojčice, odnosno tinejdžerice koje su u najosjetljivijim godinama ostale živjeti same s majkom Marmee, moralnim stupom obitelji, dok je njihov otac otišao dati svoj doprinos američkom građanskom ratu. Vrijednosti koje su u njih usađene u tom periodu, pa i ranije, pratit će ih cijelog života, dok će svaka od njih pokušati naći svoje mjesto pod suncem.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više