Search

Glazbeni dokumentarci koje trebate pogledati

Glazbeni dokumentarci koje trebate pogledati

"Amy", "Searching for Sugar Man", "Cobain: Montage of Heck"...

Tekst: Ema Glavina


Image: Buro247 arhiva

Većina ljudi preferira igrane filmove u odnosu na dokumentarne i to se neće tako skoro promijeniti. Glazbene dokumentarne filmove gledaju uglavnom najveći obožavatelji glazbenika o kojima je riječ, no neke naslove vrijedi pogledati neovisno o glazbenom ukusu...

Ako su prošlo desetljeće obilježili filmovi visoke produkcije, ovo će zasigurno obilježiti serije u koje se počelo ulagati gotovo jednako kao u filmove. Neki žanrovi tradicionalno prolaze bolje od drugih, budući da se obraćaju široj publici, dok žanrovi poput onog dokumentarnog uglavnom govore užem krugu gledatelja koji imaju točno određene afinitete prema nekom sadržaju. Glazbeni dokumentarci se tako rade prvenstveno za obožavatelje određene grupe ili izvođača, no velika priznanja poput nagrade Oscar koju su neki od njih primili, sugeriraju da se radi o zaista kvalitetnim projektima. U nastavku pogledajte prijedlog nekih od najboljih suvremenih glazbenih dokumentaraca.

Searching for Sugar Man

Ovo je jedan od onih filmova koji se ne mogu dovoljno nahvaliti. Glazba, režija, atmosfera i priča čine fenomenalan spoj koji je u kočnici rezultirao i osvajanjem nagrade Oscar za najbolji dokumentarni film 2013. godine. Osim glazbe u koju biste se vrlo lako mogli zaljubiti, vidjet ćete i potpuno nesvakidašnju priču o Rodriguezu, čovjeku koji je htio postati poznati pjevač, no njegovi su albumi podbacili u prodaji diljem SAD-a. Ipak, spletom bizarnih okolnosti i slučajnosti, postaje najveća zvijezda u Južnoafričkoj Republici, iako tamo nitko ne zna ništa o njemu.

Amy

Popis nastavljamo s još jednim sjajnim ostvarenjem koje je nagrađeno Oscarom. Sama priča je uglavnom dobro poznata svima, no način na koji je ispričana u filmu se razlikuje od svega što smo do sada mogli vidjeti. Film govori o životu prerano preminule pjevačice Amy Winehouse, a tematizira život pod svjetlima reflektora, toksične odnose s bližnjima iz kojih se ponekad teško izvući, ali i sve segmente ovisnosti o alkoholu i drogama. Bilo da ste obožavatelj Amy Winehouse ili ne, s ovim filmom ne možete puno pogriješiti.

 Cobain: Montage of Heck

Ovaj je dokumentarac bio jedan od najočekivanijih 2015. godine, budući da popularnost Kurta Cobaina i njegovog benda Nirvane ne prolazi. Iako postoji i njegova temeljito napisana biografija i brojni drugi filmski naslovi koji govore o Nirvani i Cobainu, '' Cobain: Montage of Heck'' je najavljivan kao film koji će otkriti do sada neobjavljene podatke i snimke pjevača koje do sada nismo imali prilike vidjeti. Film prati Cobaina od sramežljivih početaka do osobe koja je definirala grunge, a završava prikazom okolnosti koje su dovele do njegovog tragičnog svršetka.

It Might Get Loud

Od svih preporučenih dokumentarnih filmova na ovom popisu, ovaj je vjerojatno najpreciznije usmjeren prema obožavateljima gitare i rock glazbe, no to ne znači da u njemu ne mogu uživati svi. Dovoljno je objasniti sam koncept koji objedinjuje znanje i iskustvo tri velika gitarista našeg vremena. Jimmy Page (Led Zeppelin), Jack White i The Edge (U2) govore o tome što im znači glazba i kako joj pristupaju, a scene poput one u kojoj Jack White uči The Edgea i Jimmy Pagea svirati ''Seven Nation Army'' su odavno postale legendarne.

20 Feet From Stardom

Većina glazbenih dokumentarnih filmova donosi priču o zvijezdama koje su obilježili neko razdoblje, no ovaj u prvi plan stavlja prateće vokale kojima se rijetko pridaje zaslužena količina pažnje. Saznajemo tako da su oni često talentiraniji od zvijezda s kojima rade i pokušali su ostvariti samostalne karijere, ali nekad talent i rad nisu dovoljni. Možete pogledati i kronološki pregled početka razvoja struke i vremena u kojima su pjevale cijele pjesme umjesto nekog odabranog lijepog lica.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više