Search

Hrvatska animacija gostuje na Dalekom istoku

Hrvatska animacija gostuje na Dalekom istoku

Južna Koreja i Tajvan

Urednik: Tina Kovačiček


Image: HAVC

Daleki istok pokazao je poseban interes za hrvatsku animaciju, a tamošnja će publika uskoro gledati sljedeće crtiće na svojim festivalima...

Međunarodni festival animiranog filma u Bucheonu (Južna Koreja) uz domaće naslove u natjecanju donosi i fokus na suvremenu hrvatsku animaciju. Festival se održava od 23. do 27. listopada pod motom "san, avantura, sloboda i... izazov". Hrvatski animirani filmovi ušli su i na Međunarodni festival animacije u Kuanduu, koji se održava od 24. listopada do 1. studenog na Tajvanu. U raznim festivalskim programima prikazuju se tri domaća naslova: "Simulacra" u režiji Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona, "Glad" Petre Zlonoge te "Stakleni čovjek" Daniela Šuljića.


U natjecateljskom programu Međunarodnog festivala animacije u Bucheonu prikazuje se film "Široki krajolik – porculanske priče" u režiji Lee Vidaković, a u sekciji TV djela projekt animirano-igrane TV serije "Igramo se priče" producentica Darije Kulenović Gudan i Marine Andree Škop.

Hrvatska animacija gostuje na Dalekom istoku (фото 1)

Festivalske posebne projekcije donose niz domaćih suvremenih animiranih filmova. Tako će posjetitelji festivala animacije u dalekoj Južnoj Koreji uživati u projekciji filmova "Surogat" Dušana Vukotića, "Inspektor se vratio kući" Vatroslava Mimice, "Tup-tup" Nedeljka Dragića, "Satiemanija" Zdenka Gašparovića, "Levijatan" Simona Bogojevića Naratha, "Nova hipi budućnost" Dalibora Barića, "Glad" Petre Zlonoge i "Stakleni čovjek" Daniela Šuljića.

Peto izdanje Međunarodnog festivala animiranog filma u Kuanduu (KDIAF) u glavnom natjecateljskom programu donosi "Simulacru" Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona. Riječ je o višestruko nagrađenom prvom profesionalnom filmu redatelja, a rađen je tehnikom stop-animacije. Producentica filma je Vanja Andrijević iz Bonobo studija.

Hrvatska animacija gostuje na Dalekom istoku (фото 2)

U drugom natjecateljskom programu festivala, Izboru KDIAF-a (KDIAF's Choice), bit će prikazan nagrađivani kratkometražni animirani film "Glad" redateljice i scenaristice Petre Zlonoge – realiziran u tehnici olovke i tuša na papiru, također u produkciji zagrebačkog Bonobostudija – te "Stakleni čovjek" redatelja i scenarista Daniela Šuljića, koji je nedavno nagrađen na 12. izdanju Europskog festivala animiranog filma Balkanima. Produkciju filma potpisuje Kreativni sindikat u koprodukciji sa Zagreb filmom.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više