Search

Hrvatska premijera opere \"Mimi\" Frédérica Verrièresa

Hrvatska premijera opere "Mimi" Frédérica Verrièresa

Predvođena hrvatskim izvođačima

Image: PR

"Mimi je djelo nastalo na osnovi opere "La Bohème", riječ je o svojevrsnoj metamorfozi toga glazbenog materijala. "Mimi" se od siječnja izvodi isključivo s hrvatskim pjevačima i dirigentom te se tako predstava potpuno obnavlja, što ujedno označava hrvatsku premijeru", kaže ravnatelj Opere Nikša Bareza

Nakon izvedbi obnovljene Puccinijeve opere  "La Bohème" u prosincu (prema zamisli redatelja i scenografa Arnauda Bernarda) prvi premijerni naslov u novoj 2016. godini je opera "Mimi" Frédérica Verrièresa, nastala u koprodukciji pariškog kazališta Bouffes du Nord i Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Pariška praizvedba ovog djela održana je u studenom 2014., dok je hrvatska premijera s francuskim izvođačima izvedena u siječnju 2015. godine. Hrvatska premijera predvođena domaćim izvođačima pod ravnanjem Ivana Josipa Skendera i Darijana Ivezića te u režiji Guillaumea Vincenta uslijedit će 18. siječnja. U glavnim će ulogama nastupiti pjevači Leon Košavić, Maja Posavec, Mia Domaćina, Đani Stipaničev, Gorana Biondić i Vanda Winter.

Operom "Mimi" propituje se jedno od slavnih Puccinijevih djela iz rakursa suvremenosti. Mimi, koju slobodno reinterpretira Frédéric Verrières, projicira junakinju u današnje vrijeme, u 21. stoljeće, analizirajući sve dimenzije ljubavi u suvremenom društvu. I ovdje je riječ o umjetnosti, siromaštvu, ali i ljubavi iznad svega. Ljubavi u svim oblicima, jer svaki lik ima svoju viziju ljubavi koja mu pripada, bilo da je riječ o idealiziranoj emociji, ljubomori, bolesnoj ljubavi ili onoj smrtonosnoj... "Mimi" Frédérica Verrièresa nije transpozicija Puccinijeve opere "La Bohème"; "Mimi" je djelo otrgnuto iz 19. stoljeća u želji da zazvuči i odjekne danas. Mimi je sagledana iz dvostruke perspektive, one Puccinijeve koju dobro poznajemo i one sadašnje koja bi mogla biti našom suvremenicom.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više