Search

Hrvatski film \"Trešnje\" na Cannes Film Festivalu

Hrvatski film "Trešnje" na Cannes Film Festivalu

"15 dana autora"


Image: Screenshot

Kratkometražni igrani film Trešnje Dubravke Turić uvršten je u paralelnu selekciju filmskog festivala u Cannesu "15 dana autora", piše HAVC

Film "Trešnje" našao se u sekciji "15 dana autora", paralelnoj sekciji Cannes Film Festivala koja od 1969. godine predstavlja nova imena svjetskoga filma. Dubravka Turić je već sa svojim kratkometražnim filmom "Belladonna" ostvarila veliki uspjeh kada je film prikazan u programu 72. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji, a zatim i proglašen najboljim kratkometražnim filmom. Njezin novi film "Trešnje" je priča o odrastanju, čija je radnja smještena u Dalmatinskoj zagori. Bezbrižno ljeto dječaka Jakova postepeno narušavaju napeti obiteljski odnosi, a slijed događaja koji završavaju tragično izazvat će u njemu emotivnu pobunu protiv odraslih, ali i osjećaj vlastite krivnje.

"Izuzetno sam uzbuđena i sretna. Program kratkometražnog filma u koji smo ušli broji deset odabranih naslova od tisuća prijavljenih tako da je selekcija već sama po sebi veliko priznanje. Ne smijemo isto tako zaboraviti da hrvatski film sada već ima višegodišnji kontinuitet u Cannesu. Izvanredni filmovi Kokoška Une Gunjak, Zvizdan Dalibora Matanića, prošlogodišnja odlična Zvir Miroslava Sikavice sigurno su pridonijeli većem interesu selektora za hrvatski film. Čestitam nam svima, a prije svega HAVC-u, koji je godinama stvarao temelje za ovakav kreativni uspon domaćeg filma," izjavila je redateljica Dubravka Turić za HAVC. 

49. izdanje Filmskog festivala u Cannesu održava od 18. do 28. svibnja ove godine. 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više