Search

Hrvatski filmovi koje morate pogledati na filmskom festivalu u Puli

Hrvatski filmovi koje morate pogledati na filmskom festivalu u Puli

Počeo 61. Pulski filmski festival


Image: PR

Prošle subote, 12. srpnja Međunarodnim se programom otvorio 61. Pulski filmski festival. U sklopu bogatog popratnog sadržaja, najvažniji ovogodišnji novitet je edukativni i industrijski program za filmske profesionalce, Pula PRO

Hrvatski natjecateljski program 61. Pule počinje iduće subote, 19. srpnja, kada su od popodnevnih sati u kinu Valli na programu prvi naslovi iz kratkometražne konkurencije - "6 pola 7", "Alke", "Generalka" i "Pragovi" - dok će dugometražnu konkurenciju u 21:30 u Areni svečano otvoriti "Happy Endings" Darka Šuvaka. Mi smo odabrali tri dugometražna filma iz hrvatskog programa na koja svakako vrijedi obratiti pozornost.

Baršunasti teroristi
Dokumentarni film | Češka, Hrvatska, Slovačka | 87 min | 2013.
četvrtak, 24. srpnja u 21:30, Arena

Baršunasti teroristi film je o manjim i neuspjelim terorističkim zavjerama. Pratimo tri protagonista. Prvi je htio dići u zrak ukrašenu pozornicu postavljenu za proslavu Praznika rada u sedamdesetima. Drugi je planirao atentat na predsjednika i početak antikomunističke revolucije, ali njegovo pismo CIA-i bilo je toliko naivno da mu se nitko nije potrudio odgovoriti. Treći je digao u zrak komunističke plakate. Ovo je film o relativnim pogledima na povijest i perspektivama iz kojih možemo promatrati ove pojedince i njihova djela. Kao dugometražni dokumentarni film nastao je u koprodukciji Slovačke, Češke i Hrvatske, a na 64. Berlinaleu osvojio je nagradu za najbolji film u međunarodnom programu Forum.

Zagreb Cappuccino
Drama | Hrvatska | 74 min | 2014.
četvrtak, 24. srpnja u 23:30, Arena

"Zagreb Cappuccino" je humorna drama o dvjema najboljim prijateljicama iz djetinjstva, Petri i Kristini, priča o njihovom odnosu i potrazi za ljubavlju. Petra se razvodi i Kika dolazi iz Kölna u Zagreb pružiti joj utjehu i potporu. Kika, kozmopolitska party djevojka uči Petru kako nastaviti živjeti bez muža i obitelji. Uz nekoliko šalica kave i preko večernjeg izlaska upoznajemo njihove strahove, terete, njihovu samoću i nesigurnost. Glavne uloge ostvarile su Mila Elegović i Nela Kocsis, a projekcija u pulskoj Areni ujedno će biti i svjetska premijera.

Kosac
Drama | Hrvatska, Slovenija | 98 min | 2014.
petak, 25. srpnja u 21:30, Arena

Ivo, kojeg je utjelovio sjajni Ivo Gregurević, radnik je u slavonskom poljoprivrednom kombinatu naviknut raditi u polju noću - tako mu je draže. Prije mnogo godina bio je osuđen zbog silovanja i otada izbjegava ljude, a i oni njega. U noći kada sretne Mirjanu, ženu koja je ostala bez benzina na cesti kojom rijetko tko prolazi, Josipa, radnika na benzinskoj i policajca Krešu, Ivina će se sudbina ispreplesti s njihovima i postupno otkriti sumornu sliku njegova života, ali i čitavog kraja koji je, kao i Ivo svojim zločinom, ostao zaustavljen i zarobljen ratom. Uz Ivu Gregurevića u filmu igra Mirjana Karanović. Također, film "Kosac" redatelja Zvonimira Jurića u produkciji Kinorame jedan je od 20 projekata koji su dobili potporu fonda Eurimages.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više