Search

Hrvatski filmovi koji gostuju na prestižnom filmskom festivalu u Sarajevu

Hrvatski filmovi koji gostuju na prestižnom filmskom festivalu u Sarajevu

Dva dugometražna igrana filma, šest dokumentarnih filmova te dva kratka igrana filma

BURO.


Image: HAVC

Čak 10 hrvatskih filmova uvršteno je u program 20. Sarajevo Film Festivala, koji se ove godine održava od 15. do 23. kolovoza na osam lokacija u glavnom gradu BiH

U natjecateljskom dugometražnom programu Sarajeva natjecat će se igrani film "Cure" nagrađivane hrvatsko-švicarske redateljice Andree Štake. "Cure" su prvi film kojeg je ova redateljica snimila u Hrvatskoj, a radnja se odvija u Dubrovniku 1990-ih godina. U nenatjecateljskom programu festivala svoju regionalnu premijeru imat će "Otok ljubavi", prvi hrvatski film bosanskohercegovačke redateljice Jasmile Žbanić. Oba filma dolaze u Sarajevo nakon svjetskih premijera koje će imati na Filmskom festivalu u Locarnu.

Na jubilarnom 20. Sarajevo Film Festivalu će ove godine biti prikazano čak šest hrvatskih dokumentaraca. U natjecateljskom će programu za Srce Sarajeva konkurirati film "Goli" u režiji Tihe Klare Gudac, o autoričinom djedu koji je tri godine robijao na Golom otoku; "Djeca tranzicije" - film u režiji Matije Vukšića koji prati četiri sna o sretnom djetinjstvu u Hrvatskoj u društvu koje to otežava; dokumentarni autobiografski film Damira Čučića "Mitch - dnevnik jednog šizofreničara"; "Ljubavna odiseja" redateljice Tatjane Božić, koja istražuje zašto svaka njezina veza propadne te manjinska koprodukcija "Kismet" Nine Marie Paschalidou, koja govori o fenomenu uspjeha turskih sapunica, dok će na gala projekciji biti prikazan dokumentarni film "Moj zanat" u režiji Mladena Matičevića, o Arsenu Dediću.

Uz ove filmove, za Srce Sarajeva borit će se i dva kratkometražna igrana filma - "Manjača" u režiji Tina Žanića i "Kokoška" Une Gunjak. "Manjača" je film o mladiću koji po prvi puta odlučuje uzeti svoj život u svoje ruke te se useljava kod svoga djeda, a "Kokoška" govori o šestogodišnjoj djevojčici Selmi kojoj otac kao rođendanski poklon šalje kokoš. Podsjetimo, "Kokoška" je bila uvrštena u 53. Tjedan kritike u Cannesu, a na Međunarodnom festivalu kratkog filma u Palm Springsu ocijenjena je najboljim u kategoriji kratkometražnih igranih filmova do 15 minuta trajanja.

Na CineLinku, koprodukcijskom marketu koji je okosnica Industrijskog dijela Sarajevo Film Festivala, predstavit će se "Hotel Zagorje" u režiji Alda Tardozzija i produkciji Produkcije Živa. CineLink je platforma za razvoj i financiranje pažljivo odabranih filmskih projekata predodređenih za europske koprodukcije, a Tardozzijev film naći će se u društvu još 17 projekata.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više