Search

Hrvatski filmovi premijerno na Sarajevo Film Festivalu!

Hrvatski filmovi premijerno na Sarajevo Film Festivalu!

"ZG80", "Neželjena baština"...


Image: PR

U programu Pretpremijera na Sarajevo Film Festivalu prikazat će se i tri domaća naslova; "ZG80" Igora Šeregija te dvije manjinske koprodukcije, "Oslobođenje Skoplja" Rade i Danila Šerbedžije te "Dnevnik mašinovođe" Miloša Radovića, kao i dvije epizode tv serije "Novine" Dalibora Matanića...

Sarajevo Film Festival objavio je selekciju filmova koje će prikazati u programu Pretpremijera, a među kojima su i tri domaća naslova; "ZG80" Igora Šeregija te dvije manjinske koprodukcije, "Oslobođenje Skoplja" Rade i Danila Šerbedžije te "Dnevnik mašinovođe" Miloša Radovića. Također, u istom se programu prikazuju dvije epizode televizijske serije "Novine" u režiji Dalibora Matanića, dok program Suočavanje s prošlošću premijerno prikazuje dokumentarni film "Neželjena baština" Irene Škorić.

"ZG80" je dugometražni prvijenac Igora Šeregija, akcijska komedija koja na humorističan način priča o navijačkoj subkulturi te o društvu i problemima koji su okupirali mladež u predratnoj Jugoslaviji. Film je i svojevrstan prednastavak filma "Metastaze" Branka Schmidta, budući da se u njemu pojavljuje lik Krpe kojeg je sjajno utjelovio Rene Bitorajac. Film je sniman prema scenariju Ive Balenovića i Roberta Cukine, koji su u scenarij uveli elemente stvarnih događaja i likova iz perioda kada je nastajala navijačka skupina Bad Blue Boys. Produkciju potpisuje tvrtka Kinoteka, a film u domaću kinodistribuciju kreće 1. rujna.

Makedonsko-hrvatsko-finski film "Oslobođenje Skoplja" Rade i Danila Šerbedžije nastao je po poznatoj drami Dušana Jovanovića. Film je smješten u Skoplje 1941. godine i prati 11-godišnjeg dječaka Zorana koji svjedoči ratnim užasima. Zoranov otac bori se u partizanskoj vojsci, dok Zoranova majka i njemački oficir razvijaju osjećaje jedno prema drugome. Hrvatski koproducenti su Lijeni film i MP filmska produkcija.

Srpsko-hrvatska komedija-melodrama "Dnevnik mašinovođe" u režiji Miloša Radovića prati 60-godišnjeg strojovođu pred mirovinom, koji drži neslavan rekord od 28 smrtnih stradanja na pruzi tijekom karijere. Njegov 19-godišnji usvojeni sin želi preuzeti očev posao, te uskoro postaje opsjednut suludim iščekivanjem prvog gaženja. Hrvatski koproducent je Interfilm.

"Novine" su serija u 12 nastavaka, koju je režirao Dalibor Matanić po scenariju novinara i urednika Ivice Đikića. Produkciju potpisuje tvrtka Drugi plan za Hrvatsku radioteleviziju, a emitiranje se očekuje tijekom jeseni. Serija prati život i odnose u redakciji jednog utjecajnog dnevnog lista, te govori o utjecajima moćnika i političara na medijsku scenu.

Također, u programu Suočavanje s prošlošću premijerno se prikazuje "Neželjena baština" Irene Škorić. Dugometražni dokumentarni film govori o spomenicima NOB-u koji su u tijekom devedesetih u Hrvatskoj srušeni ili devastirani, ili su pretvoreni u otpad. Uz režiju, Irena Škorić potpisuje scenarij i produkciju filma, snimatelji su Branko Cahun, Darko Krakar i Robert Krivec, montažer je Silvije Magdić, glazbu potpisuje Ivo Josipović a dizajn zvuka Ivica Drnić. Film je nastao u produkciji tvrtke Artizana film. 


U programu Open air prikazuje se manjinska koprodukcija "Dobra žena" Mirjane Karanović (hrvatski koproducent Nukleus Film), dok su od kratkometražnih filmova na programu izbor filmova sa Zagreb Film Festivala - Najbolje od Kockica ("Igra malog tigra" Jasne Nanut, "Piknik" Jure Pavlovića, "Indonezija" Darije Blažević, "Belladonna" Dubravke Turić, "Zvjerka" Daine O. Pusić) te izbor s Festivala mediteranskog filma Split ("Lula & Bručke" Igora Jelinovića, "Minjonja njanjonja" Josipa Lukića, "Ritki zrak" Šimun Šitum i "Planemo" Veljka Popovića). Dječiji program prikazuje manjinsku koprodukciju "Dobro provedeno poslijepodne" u režiji Martina Turka (hrvatski koproducent Studio dim). 

22. izdanje Sarajevo Film Festivala održava se od 12. do 20. kolovoza, a više informacija pronađite ovdje. 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više