Search

Je li \"Sexy Beasts\" najbizarniji dating show?

Je li "Sexy Beasts" najbizarniji dating show?

Možda i ne baš.

Tekst: BURO.


Netflix. Takav gigant filmskog i televizijskog svijeta da se praktično nalaze u poziciji u kojoj mogu raditi što god požele. Ako požele investirati u film sa sjajnom pričom koju potpisuje ozbiljno ime režiserskog svijeta (recimo “Roma”), ili onaj koji ima interstelarnu glumačku ekipu (“da, Žena na prozoru” gledamo u tebe), može. Ako žele seriju koja obara rekorde (recimo “Queen’s Gambit" ali ruku na srce i mnogo toga drugog) može. Ako žele svakojakih dokumentaraca i to može. I suradnja s Obama parom može. I bizaran reality u kojem se ljudi upoznaju s prilično elaboriranim maskama na glavama, može.

Je li "Sexy Beasts" najbizarniji dating show? (фото 1)

Okej, okej, znamo i slažemo se da ovo posljednje malo čudno zvuči ali Netflix je očigledno uvidio neki razlog zašto se “Sexy Beasts” treba dogoditi TV svijetu, pa makar i zbog najpovršnije doze zabave, jer koliko god radili svašta ama baš ništa ne rade tek tako i u prazno. A budimo iskreni i priznajmo da nije da svi ponekada nismo razmišljali upravo u tom pravcu i o pitanjima koja donosi ovaj novi reality. Sigurno ste se nekada i sami zapitali da li biste mogli zaljubiti se u nekoga samo, isključivo bazirano na njegovoj/njenoj ličnosti i karakteru? Je li vam nekada prošlo kroz glavu kako bi bilo divno biti s nekim u vezi ali vas jednostavno fizički ne privlači dovoljno da napravite bilo kakav korak za više? Kad stanete i razmislite, mislite li da biste mogli zaljubiti se u nekoga, a da tijekom prvih dana dejtanja ne vidite lice te osobe? Na sva ta pitanja "Sexy Beasts" dodaje još jedno: što ako ne biste mogli vidjeti lice osobe preko puta zato što je maskirana (veoma uspješno ako smijemo dodati) u pandu, ili delfina, bogomoljku ili možda neko vanzemaljsko biće?

Netflix nas sve stavlja pred ova i slična pitanja s novom reality dating serijom koja je u svojoj suštini niz sastanaka na slijepo pod maskama i koja ima za cilj da testira čuvenu legendu o “pravoj” kemiji” koja se jednostavno osjeti, i u kojoj su nebitne godine, nebitna predznanja, apsolutno nebitan izgled, jer kad se desi i osjeti, desilo se.

Ako ste ekspert u oblasti gledanja ove vrste serija onda će vam biti jasno na kojem je tragu “Sexy Beasts” ako vam kažemo da je u pitanju “The Masked Singer” ukršten s “Love is Blind”, uz prstohvat “The Bachelor” i vjerojatno mikrodozu acida. U ovom natjecanju sudionici će morati pronaći pravu ljubav ne dozvoljavajući taštini, očekivanjima i predrasudama da presude, nego samo prateći svoj unutrašnji osjećaj je li netko kao osoba dobar za njih ili ne, a sudeći po traileru neće baš biti jednostavno. Kada smo na sastanku imamo prirodnu potrebu da pohvalimo nečiji pogled ili osmjeh, što se u ovom slučaju em ne vidi em se komplimenti eventualno svode na “imaš veoma lijepe peraje”, a stvari se dodatno kompliciraju ako se sudionici žele zagrliti, poljubiti u obraz...

Iako nam razmišljanje o zaljubljivanju u nečiju dušu, a ne izgled uopće nije strana ideja, samo dejtanje nekada zna biti zastrašujuće, a ovi kostimi pogotovo, mada su (mora se priznati) zaista fantastično dobro urađeni. Oni ciničniji na društvenim mrežama kažu da je Netflixu sigurno ostao višak para i kreativnosti nakon stvaranja hibridnih bića za “Sweethtooth” pa su uložili u ovaj reality i dali sebi oduška s maskama čudovišta, čisto da ne propadu i kreativnost i pare. Šalu na stranu, kostimi su odrađeni zaista sjajno i na nivou ozbiljne filmske produkcije, a situacija je takva da se dakle sve odvija em na slijepo em pod maskama, briljantno.

Je li "Sexy Beasts" najbizarniji dating show? (фото 2)

Međutim, što ako cijela ta priča oko ovakvog dejtinga uopće nije tako neobična? Što ako zapravo sve uvijek izgleda tako? I što ako možda, pored toga što izgleda pomalo kao acid trip koji je pošao naopako, konačno imamo dejting show koji postavlja pitanje da li je dejtanje i inače uopće bolje i drugačije od nošenja make na licu? Jer budimo realni, svi uvijek nosimo neku. Možda nisu ovako eksplicitne, ali svi imamo barem jedno iskustvo s izlascima gdje druga strana nije izgledala baš isto kao na fotografijama s Tindera, ili gdje smo i mi sami malo upeglaniji nego što je to slučaj u svakodnevici. Ili uopće iskustvo s tim da pakiramo ono što želimo da osoba preko puta zna o nama, ili onoga što mislimo da bi neko volio čuti ili vidjeti. Jedno od nedavnih istraživanja je pokazalo da mnogi mijenjaju svoj stil odijevanja, to jest prilagođavaju ga ovisno o tome ne samo gdje izlaze na dejt nego i s kim izlaze, i da neće biti baš potpuno ista osoba ako izlaze s bankarskim poreznikom, ili doktorantom književnosti. Možda s porastom dejting aplikacija i filtera na mrežama već uveliko dejtamo pod maskama, a "Sexy Beasts" na svoj bizaran način ukazuje na to i možda samo ponavlja ono što svi radimo stalno. Zamaskirava realnost, samo ovaj put da bi iznenađenje poslije otkrića pravog stanja stvari zapravo bilo ugodno, jer od bogomoljke teško da može gore, i u suštini je sasvim obrnuto od realnosti. Maske se nose samo da bismo shvatili da smo ispod njih stvarno svi prelijepi.

Tako da, ma kako blesavo izgledalo, ostavljamo 12. srpanj praznim za cjelovečernje bingeanje ove suludosti, s nadom da se možda pored osnovne premise otkriva još nešto o odnosima, partnerstvima, sigurnostima i nesigurnostima, ljudima, i svim njihovim prelijepostima.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više