Search

Kako izgleda spoj baletne umjetnosti i glazbe grupe Radiohead?

Kako izgleda spoj baletne umjetnosti i glazbe grupe Radiohead?

Radio&Juliet


Image: PR

Jedna od najpoznatijih ljubavnih priča doživjela je mnoge verzije i oblike, no ovo je nešto zaista drugačije

Riječ je o baletnom uprizorenju po ideji Shakespeareova najpoznatijeg djela "Romeo i Julija", uz glazbu popularnog britanskog benda Radiohead! Djelo je to svjetski priznatog koreografa Edwarda Cluga, a u ulozi Romea našao se jedan od najpoznatijih baletana svjetske baletne scene – Denis Matvienko. U srijedu, 20. travnja, Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski bit će domaćin neobičnog spoja baleta i glazbe nazvanog Radio&Juliet.

Balet na temu najpoznatijeg ljubavnog para smješten je u moderno doba, spaja odvažne ideje koreografa Edwarda Cluga i pjesme kultnog rock sastava Radiohead, a gdje god se održava, publiku ostavlja bez daha. Od 2005. godine balet Radio & Juliet postao je hit i obišao svijet kroz rasprodane dvorane od Europe, preko Amerike do Azije. Nakon nacionalnih kazališta i plesnih kuća Slovenije, Rumunjske, Koreje, Singapura, Kanade, Australije, Amerike te Kijevske opere, Državnog kremaljskog dvorca u Moskvi i velike koncertne dvorane Oktyabrskiy u Sankt Peterburgu došlo je vrijeme da se baletne senzacije Edwarda Cluga predstave i hrvatskoj publici, 20. travnja 2016. godine u KD Vatroslav Lisinski.

Kako izgleda spoj baletne umjetnosti i glazbe grupe Radiohead? (фото 1)

Poznati rumunjski koreograf sa slovenskom adresom, Edward Clug, napravio je odličan posao spajanja nespojivog i stvorio modernu verziju poznate priče, u kojoj Julija ne umire. "Mogli biste ovo nazvati uvrnutom verzijom... Moja namjera nije bila ponovno ispričati već ispričanu priču, nego priuštiti publici iskustvo iz druge perspektive", objasnio je Edward.
U stvaranju svoje verzije ove priče, nagrađivani koreograf i bivši plesač kaže da se namjerno udaljio od shakespeareovske verzije, no iako Radio and Juliet ne prati doslovno originalnu priču, jednosatni balet postavljen u današnjem svijetu retrospektiva je neispunjene ljubavi i sadrži sve bitne elemente poznatog Shakespeareova djela.

Kako izgleda spoj baletne umjetnosti i glazbe grupe Radiohead? (фото 2)

Ulogu Romea nosi Denis Matvienko, prvak Marijinskog teatra iz Sankt Peterburga koji se po broju otplesanih uloga i osvojenih nagrada na najprestižnijim natjecanjima, slobodno može svrstati među najbolje baletne plesače na svijetu. Umijeće Matvienka najbolje je opisala legendarna Natalija Makarova: "On je Barišnjikov, Nurejev i Godunov u jednoj osobi. Balet nije vidio takav fenomen već duže vrijeme."

Radiohead se nije slučajno našao u cijeloj priči i dijelom u samom nazivu. Tragična atmosfera i senzibilitet pjesama Clugovog omiljenog benda često su ga asocirali na priču o Romeu i Juliji pa je razvio ovu suvremenu koreografiju uz glazbenu podlogu 11 pjesama Radioheada, primarno s albuma Kid A i OK Computer.

Kako izgleda spoj baletne umjetnosti i glazbe grupe Radiohead? (фото 3)

U prvom činu, priči o Romeu i Juliji prethodi još jedno vrhunsko djelo Edwarda Cluga pod nazivom Quatro. To je baletna predstava koja predstavlja život metropole sa svim njezinim ritmovima, konfliktima i nepredvidljivostima, a ušla je u povijest kada je nominirana za najprestižniju nagradu ruskog kazališta – Zlatna maska, u čak četiri kategorije. Glazbenu podlogu za ovaj dio predstave napisao je nagrađivani slovenski skladatelj i multiinstrumentalist, Milko Lazar. Posebnost ovog dijela je što se glazba izvodi na sceni, a piano i violončelo dio su scenografije.

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni dvorane Lisinski, svim prodajnim mjestima sustava Eventim te preko online ticket sustava – www.ulaznice.hr. Cijene ulaznica iznose 160, 200 i 240 kuna, ovisno o mjestu sjedenja, dok ulaznice za VIP mjesta iznose 300 kuna.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više