Search

Kako je konstruiran svijet Guillerma del Tora? Briljantno!

Kako je konstruiran svijet Guillerma del Tora? Briljantno!

Novi del Torov film "The Shape of Water"


Image: buro247.ru,
screenshot

Guillermo del Toro, redatelj je koji uvijek oduševi i publiku i kritiku svojim redateljskim pothvatima, a to mu je uspjelo i ovaj put s filmom "The Shape of Water". U nastavku vam donosimo više detalja o tome kako ovaj genijalni redatelj konstruira svoj svijet...

Već smo prije najavili da 8. prosinca novi film Guillerma del Tora, "The Shape of Water", ima svoju svjetsku premijeru i kako upravo ovaj film željno iščekujemo. I bili smo u pravu. Film je odlično prihvaćen od strane publike, ali i kritike pa je već dobio nagradu Zlatni lav na Filmskom festivalu u Veneciji i dva Zlatna globusa. Ono na što se treba obratiti pozornost jest kako to točno Guillermo del Toro konstruira svoj prekrasni kinematografski svijet, ne samo u svojoj najnovijoj fantasy drami, nego u svim svojim filmovima. Jednostavno - briljantno! Proći ćemo kroz nekoliko stavki koje čine svijet Guillerma del Tora izvrsnim za bijeg.

1. Ratni konflikti

Del Toro je poznat po svojim stavovima u kojima se iznimno protivi totalitarnim režimima, a svoje filmove vidi kao platformu  s koje može široj publici plasirati i izraziti svoje stavove. Osim toga, jako i oštro osuđuje rat i sve posljedice koje on ostavlja na čovječanstvo. Stoga ne čudi da u svojim filmovima često koristi ratna zbivanja kao pozadinu svojih filmskih priča. Tako u svom filmu iz 2001. "The Devil's Backbone" radnju smješta pri kraj španjolskog Građanskog rata, a "Hellboy" iz istoimenog filma je na ovaj svijet doveden za vrijeme nacističkog eksperimenta u Drugom svjetskom ratu. Film "Pan's Labyrinth" ponovo se vraća u vrijeme španjolskog Građanskog rata, a sve je konstruirano tako da prikaže koji je imaginarni svijet djevojčica izmislila samo kako bi pobjegla od rata. U njegovoj knjizi "The Strain", prema kojoj je snimljena i istoimena serija, javlja se lik profesora Setrakiana koji je preživio holokaust. "The Shape of Water" nije iznimka, pa se u ovome filmu radnja odvija pod utjecajem događanja za vrijeme Hladnog rata. Del Torov cilj je kroz mješavinu nadnaravnih i realističnih elemenata prikazati i na jedan način "osuditi" traumu koju rat ostavlja u ljudskoj svijesti i na cijelom čovječanstvu.

Kako je konstruiran svijet Guillerma del Tora? Briljantno! (фото 1)

2. "Outsajderi"

On jednostavno obožava "outsajedere" i moguće je da je to zbog činjenice što je i on sam "outsajder" - meksički redatelj u Hollywoodu, kojemu je probitak omogućen samo zato što je imao nevjerojatnu i jedinstvenu viziju svijeta. Sam del Toro je bio prisiljen napustiti Mexico 1998., nakon što mu je otac otet i vrlo je osjetljiv po pitanju onih koji jednostavno ne vide svoje mjesto u svijetu: siročad (The Devil's Backbone, Pan's Labyrinth), izgnanici (Hellboy), djevojčice koje se nađu opasnim situacijama (Crimson Peak) ili jednostavno oni koji se ne mogu prilagoditi ni u jedno okruženje (Blade 2). Situacija je ista u"The Shape of Water" gdje imamo lik nijeme Elize, pa sama činjenica da ne može govoriti pokazuje koliko del Toro voli taj tip "socijalnih prepreka".

Kako je konstruiran svijet Guillerma del Tora? Briljantno! (фото 2)

3. Čudovišta

Redatelj je poznat po svojim čudovištima, koje za svoj filmove sam izmišlja. Da, referira se na one koji već postoje u mitskim svjetovima, ali opet ih on sam crta i smišlja na svoj jedinstven način i na kraju daje finalnu verziju kako bi oni trebali izgledati. Lik za koji mu je trebalo najviše vremena je upravo amfibijski čovjek iz "The Shape of Water". Iako je riječ o čudovištu, budući da je riječ o neobičnoj ljubavnoj priči - htio ga je učiniti privlačnim, pa se u svojem dizajnu konzultirao sa svojom suprugom i kćerkama.

Kako je konstruiran svijet Guillerma del Tora? Briljantno! (фото 3)

4. Glumac Doug Jones

Riječ je o glumcu brojnih reinkarnacija i iako u svojoj filmografiji ima više od 100 filmova, malo ljudi bi ga prepoznalo jer mu je lice uvijek pod teškim makeupom. On, naime, utjelovljuje del Torova čudovišta, pa je tako glumio u oba "Hellboya", "Panovom labirintu", "Crimson Peaku" i "Mutantima". U "The Shape of Water" utjelovljuje samog amfibijskog čovjeka koji se zaljubljuje u nijemu djevojku. On je također skoro pa neizostavan dio del Torovog svemira i jednostavno ga se mora spomenuti.

Kako je konstruiran svijet Guillerma del Tora? Briljantno! (фото 4)

5. Naglasak na detaljima

Velika pozornost posvećena je detaljima, koji uvijek još više privuku gledatelje i "uvlače" ga u del Torov svijet. Ti detalji uvijek "govore". Njegovi heroji gotovo uvijek imaju nekakav talisman koji nose sa sobom, a jedan od omiljenih detalja su mu i ključevi. Iz njegovih filmova lako se može iščitati da je pomalo opsjednut s vremenom jer se njegovi likovi uvijek pojavljuju s ili kraj nekog predmeta koji je povezan s mjerenjem vremena. Kao da se redateljevi likovi bore s vremenom i pokušavaju ga "pobijediti". Detalji se mogu promatrati i na makro i na mikro razini, ali u svakom slučaju obogaćuju njegov svemir s detaljnošću koja još više rasplamsa imaginaciju.

Filmovi Guillerma del Tora su zapravo miks svega: žanrova, tema, izvora inspiracije. Redatelj konstruira svijet u kojem se prepliću fikcija, magija i realizam i čini se kao da je otkrio nekakvo vrelo vječne maštovite inspiracije, za koje se nadamo da nikada neće presušiti. Što se tiče njegova najnovijeg filma, čini se da je najviše optimističan, topao i ispunjen ljubavlju. 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više