Search

Kaos Oscara 2020.: Najsmiješniji, najčudniji i najupečatljiviji trenuci s dodjele

Kaos Oscara 2020.: Najsmiješniji, najčudniji i najupečatljiviji trenuci s dodjele

Od okultnog rituala do ogromnih mačaka

Tekst: D.M.

Image: Giphy

Kada bi dodjela nagrada Akademije zaista bila samo dodjela, trajala bi petnaestak minuta. Osim kad bi svaki govor trajao jednako koliko i prvi najdulji govor u povijesti kada je 1943. Greer Garson, dobitnica nagrade za najbolju žensku ulogu tlapila čitavih pet minuta i natjerala produkciju da uvede 45-sekundno ograničenje na duljinu govora. S druge strane, možda bi propustili cijelu dodjelu dok tražimo daljinski upravljač između jastuka kauča nakon što smo na njemu zaspali kad bi bili onako kratki kao što je 1991. bio Joe Pescijev.

"Velika mi je čast, hvala", izjavio je. Stoga su tvorci emisije odlučili između svakog prezentiranja nagrade ubaciti pošalicu ili izvedbu. Iako produkcija misli da ne prepušta previše slučajnosti kada između prezentiranja na pozornicu pošalje uvježbani nastup, ove se godine, po stoti put, pokazalo kako ni jedan broj proba nije dovoljan da bi sve išlo kako je zamišljeno, no u tome i jest čar. U to ime istaknuli smo pet trenutaka koji su obilježili ovogodišnji prijenos, a ne tiču se samih nagrada.

Prezenteri

Već druge godine za redom, Oscari su prošli bez voditelja. Ili s gomilom voditelja, zavisi kako se uzme. Umjesto jednog voditelja koji najavljuje prezentere koji zatim obznanjuju dobitnika Oscara, svakog je dobitnika najavio prezenter kojeg je najavio drugi prezenter pa je pozornicom sveukupno prošetalo oko bezbroj holivudskih zvijezda raznih fahova. Najupečatljiviji su bili Chris Rock i Steve Martin na čijoj su se tapeti za pošalice, između ostalog, našli Amazonov direktor Jeff Bezos i rasizam u Hollywoodu.

Otvorna izvedba

Janelle Monáe je započela emisiju s komičnom izvedbom u štihu starog Hollywooda. Kad već nema voditelja, valja započeti šou s energijom koja probija krov. Monáe su pratili Jokeri, male žene, Else i Billy Porter, a nije nedostajala niti izmjena kostima u cvjetnu kreaciju nalik na ritualne halje iz "Midsommara" (koji je akademija potpuno zaboravila). Dobro došli na Oscare i u čudni kult.

Sve Else

Baš kao "Midsommar", "Frozen 2", iako je bio jedan od najočekivanijih nastavaka, posebice s uspjehom prvog dijela, nije bio niti nominiran, no zato je doveo sve glumice koje su diljem svijeta posudile glas omiljenoj ledenoj kraljici u izvedbi pjesme "Into the Unknown" koju je predvodila originalna Elsa, Idina Menzel. Držeći se psihodeličnog lajtmotiva, nastupile su okružene letećim dijamantima, baš kao u filmu.

Nostalgični Eminem

Kao da istovremeni nedostatak i višak voditelja nije stvorio dovoljan kaos, zbunjujuću je montažu poznatih songova završio reper Eminem. I to s pjesmom "Lose Yourself" koja je objavljena prije točno 18 godina. Izvedba bez konteksta i objašnjenja, osim nostalgičnog skoka u prošlost, osigurao je i pregršt gifova zbunjenih uzvanika dok pokušavaju shvatiti o čemu se radi.

Mačke

Vizualni efekti iz filma "Cats" nikada neće prestati biti smiješni. U povijest je već upisan kao jedan od najčudnijih filmova, čak i nakon napora da poprave pogrešku. Glumci James Corden i Rebel Wilson su dio ansambla i "znaju koliko su vizualni efekti bitni", našalili su se prilikom prezentiranja upravo te nagrade.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više