Search

Kazališna vikend preporuka: \"Cafe Dada\" u ZKM-u

Kazališna vikend preporuka: "Cafe Dada" u ZKM-u

Gostovanje u okviru ciklusa "Europsko kazalište u Zagrebačkom kazalištu mladih"

BURO.


Image: www.mgl.si

Predstava "Cafe Dada" u režiji i u konceptu Jaše Koncelija i izvedbi Mestnog gledališča ljubljanskog gostuje u okviru ciklusa "Europsko kazalište u Zagrebačkom kazalištu mladih" u subotu, 21. veljače u 20 sati u dvorani Miško Polanec

Predstava kabaretskog karaktera nastala je po prvim djelima izabranih dadaista. Priziva sjećanje na skupinu mladih umjetnika koji su 5. veljače 1916., usred Prvog svjetskog rata, u Zürichu otvorili kultni noćni lokal Cabaret Voltaire s kulturnim programom. Ovu neobičnu ekipu činili su: Hugo Ball, Emmy Hennings, Tristan Tzara, Richard Huelsenbeck, Jean Arp i Marcel Janco, odreda revolucionari i neprilagođeni umjetnici koji su, kako bi izbjegli odlazak u rat, pobjegli u Švicarsku.

Kazališna vikend preporuka: "Cafe Dada" u ZKM-u (фото 1)

Iz večeri u večer oni su neumorno pripremali programe recitacija, plesa, glazbe koji su otvoreno napadali postojeću kulturu i društveni poredak. Zbog toga su proglašavani otkačenjacima, luđacima ili sanjarima. Redatelj Jaša Koceli od studija se bavi djelom Tristana Tzare, a u ovoj je predstavi okupio mlade glumce rođene osamdesetih. Predstava slijedi poetiku dadaizma koja izmiče svakoj logici, a u kabaretskom stilu prepuna je istinskih dadaističkih pjesama, manifesta, odlomaka i anegdota. 

Kazališna vikend preporuka: "Cafe Dada" u ZKM-u (фото 2)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više