Search

Koja je poveznica između radnica Kamenskog i filmske scene? Odgovor će vam dati \"Lada Kamenski\"

Koja je poveznica između radnica Kamenskog i filmske scene? Odgovor će vam dati "Lada Kamenski"

Redateljski prvijenac Sare Hribar i Marka Šantića


Image: Vjekoslav Skledar

Kakve veze imaju filmska scena i tvornica Kamensko? Iako se ova dva svijeta naizgled čine nedodirljiva, da tome nije tako pokazuje film "Lada Kamenski" iz pera  scenaristice i redateljice Sare Hribar i redatelja Marka Šantića. Priča o izboru glumica koje trebaju igrati radnice tvornice u stečaju ustvari je i priča o Kamenskom, nekada ponosu tekstilne industrije, a danas simbolu propale pretvorbe i privatizacije koji su uništili državu. Ipak, kako kaže mlada redateljica, usprkos teškoj temi film pokazuje i onu vedriju stranu:

Koja je poveznica između radnica Kamenskog i filmske scene? Odgovor će vam dati "Lada Kamenski" (фото 1)

"Tijekom snimanja cijela ekipa upoznala je i družila se s radnicama Kamenskog, predivnim ženama koje ni u najtežim trenucima nisu izgubile optimizam te, na neki način, postale inspiracija svima nama u borbi za bolje sutra. Tu njihovu energiju nastojali smo prenijeti u filmske likove i što realističnije dočarati današnji položaj žena, ali i njihovu situaciju u svijetu sedme umjetnosti" - izjavila je mlada i ambiciozna Sara Hribar. Kada govorimo pak o samoj radnji filma, sinopsis otprilike glasi ovako: Frano je mladi redatelj koji priprema svoj prvi film. U središtu radnje su žene pogođene slomom krojačke industrije u regiji, a nadahnuće za priču pronašao je u svojoj teti, bivšoj radnici u tvornici Kamensko. Kako bi odlučio tko će tumačiti glavni lik, Frano poziva tri renomirane glumice na neformalnu čitaču probu u svoj stan. Međutim, kada glumice shvate da se natječu jedna protiv druge, stvari krenu u pogrešnom smjeru.

Koja je poveznica između radnica Kamenskog i filmske scene? Odgovor će vam dati "Lada Kamenski" (фото 2)

Inače, "Lada Kamenski" premijeru je imala na 65. pulskom filmskom festivalu na kojemu je dobila nagradu Federacije filmskih kritičara Europe i Mediterana FEDEORA za najbolji hrvatski dugometražni film, kao i Zlatnu Arenu za scenarij. Sama redateljica, Sara Hribar, dobila je pak nagradu Breza za najboljeg debitanta, a za ulogu treće glumice Zlatnu Arenu za najbolju glavnu žensku ulogu osvojila je Doris Šarić Kukuljica. Film je uvršten i u konkurenciju 42. Međunarodnog filmskog festivala u Montrealu, u kategoriji debitantskih filmova.

Koja je poveznica između radnica Kamenskog i filmske scene? Odgovor će vam dati "Lada Kamenski" (фото 3)

Ono na što biste još trebali obratiti pažnju svakako je glumačka postava koju čine Frano Mašković, Nataša Dorčić, Ksenija Marinković, Doris Šarić-Kukuljica, Dijana Vidušin i Ana Maras Harmander. Producenti filma su Jure Pavlović i Bojan Kanjera, "Lada Kamenski" u hrvatskim kinima se počinje prikazivati 7. ožujka. Kako biste dobili dojam o čemu je zapravo riječ u sklopu članka vam donosimo i trailer. 

Koja je poveznica između radnica Kamenskog i filmske scene? Odgovor će vam dati "Lada Kamenski" (фото 4)

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više