Traži

Koja je poveznica između radnica Kamenskog i filmske scene? Odgovor će vam dati \"Lada Kamenski\"

Koja je poveznica između radnica Kamenskog i filmske scene? Odgovor će vam dati "Lada Kamenski"

Redateljski prvijenac Sare Hribar i Marka Šantića


Fotografija: Vjekoslav Skledar

Kakve veze imaju filmska scena i tvornica Kamensko? Iako se ova dva svijeta naizgled čine nedodirljiva, da tome nije tako pokazuje film "Lada Kamenski" iz pera  scenaristice i redateljice Sare Hribar i redatelja Marka Šantića. Priča o izboru glumica koje trebaju igrati radnice tvornice u stečaju ustvari je i priča o Kamenskom, nekada ponosu tekstilne industrije, a danas simbolu propale pretvorbe i privatizacije koji su uništili državu. Ipak, kako kaže mlada redateljica, usprkos teškoj temi film pokazuje i onu vedriju stranu:

"Tijekom snimanja cijela ekipa upoznala je i družila se s radnicama Kamenskog, predivnim ženama koje ni u najtežim trenucima nisu izgubile optimizam te, na neki način, postale inspiracija svima nama u borbi za bolje sutra. Tu njihovu energiju nastojali smo prenijeti u filmske likove i što realističnije dočarati današnji položaj žena, ali i njihovu situaciju u svijetu sedme umjetnosti" - izjavila je mlada i ambiciozna Sara Hribar. Kada govorimo pak o samoj radnji filma, sinopsis otprilike glasi ovako: Frano je mladi redatelj koji priprema svoj prvi film. U središtu radnje su žene pogođene slomom krojačke industrije u regiji, a nadahnuće za priču pronašao je u svojoj teti, bivšoj radnici u tvornici Kamensko. Kako bi odlučio tko će tumačiti glavni lik, Frano poziva tri renomirane glumice na neformalnu čitaču probu u svoj stan. Međutim, kada glumice shvate da se natječu jedna protiv druge, stvari krenu u pogrešnom smjeru.

Inače, "Lada Kamenski" premijeru je imala na 65. pulskom filmskom festivalu na kojemu je dobila nagradu Federacije filmskih kritičara Europe i Mediterana FEDEORA za najbolji hrvatski dugometražni film, kao i Zlatnu Arenu za scenarij. Sama redateljica, Sara Hribar, dobila je pak nagradu Breza za najboljeg debitanta, a za ulogu treće glumice Zlatnu Arenu za najbolju glavnu žensku ulogu osvojila je Doris Šarić Kukuljica. Film je uvršten i u konkurenciju 42. Međunarodnog filmskog festivala u Montrealu, u kategoriji debitantskih filmova.

Ono na što biste još trebali obratiti pažnju svakako je glumačka postava koju čine Frano Mašković, Nataša Dorčić, Ksenija Marinković, Doris Šarić-Kukuljica, Dijana Vidušin i Ana Maras Harmander. Producenti filma su Jure Pavlović i Bojan Kanjera, "Lada Kamenski" u hrvatskim kinima se počinje prikazivati 7. ožujka. Kako biste dobili dojam o čemu je zapravo riječ u sklopu članka vam donosimo i trailer. 

 

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

Napišite komentar