Search

Koje filmske adaptacije će obilježiti 2014.?

Koje filmske adaptacije će obilježiti 2014.?

Najzanimljiviji filmovi rađeni prema knjigama


Image: Facebook

Ovu filmsku godinu obilježit će mnoge filmske adaptacije koje su za predložak uzele literarne uspješnice

Godinu 2014. obilježiti će mnoge filmske adaptacije literarnih djela, među kojima se može naći sve - od hitova za mlade, preko kompleksnih djela suvremenih nobelovaca, pa sve do književnih klasika. Donosimo pregled deset potencijalno najzanimljivijih filmova koji su snimljeni ili se snimaju prema književnim predlošcima i čije su premijere najavljene za ovu godinu.

Pedeset nijansi sive

Bilo je neizbježno da će najveći bestseler proteklih godina, sado-mazo senzacija E. L. James, dobiti i svoje filmsko uprizorenje. Ljubavna i seksualna veza mračnog bogataša Christiana Greya i jedre studentice Anastasije Steele u filmskoj verziji dirigirat će britanska redateljica Sam Taylor Wood, koja iza sebe ima nekoliko dobro primljenih filmova, napose "Nowhere Boy" o mladim danima Johna Lennona. "Pedeset nijansi sive" je vjerojatno garantiran kino-hit, dok se - ako se ne dogodi čudo - od kritike može očekivati suzdržana ili negativna reakcija. No, romanima E. L. James nije uopće zasmetalo da se prodaju u više od 100 milijuna primjeraka diljem svijeta, iako su ih književni kritičari doslovce svugdje na svijetu sasjekli do kraja.

Različita

Nakon uspjeha "Sumraka" i "Igara gladi" Hollywood je u perpetualnoj potrazi za novom hit-franšizom nastalom na osnovu bestselera usmjerenog tinejdžerskoj publici. Knjiga Veronice Roth sličnija je hitu "Igre gladi", s obzirom na to da je radnja obaju knjiga smještena u distopijsku budućnost. U "Različitoj" je u priču o klasnim podjelama budućnosti naravno uključena i obligatorna ljubavna priča, kao i već izlizana humanistička poruka o tome da su diktature i podjele među ljudima loša stvar.

Enemy

Roman portugalskog nobelovca Josea Saramaga govori o čovjeku koji otkrije svojeg dvojnika, što rijetko kada znači da će se stvari dalje dobro razvijati. Filmske verzije prihvatio se sjajni kanadski režiser Denis Villeneuve, a dvostruku glavnu ulogu tumači Jake Gyllenhaal. Nema sumnje da će priča o povučenom profesoru koji na filmu u sporednoj ulozi ugleda svojeg fizičkog dvojnika, biti napeto ispričana, ako je suditi po Villeneuovim prijašnjim filmovima, no pitanje je hoće li se sva raskoš i kompleksnost Saramagova romana moći prenijeti na film.

In Secret

Klasični naturalistički roman Emilea Zole "Theresa Raquin" već je doživio nekoliko filmskih verzija, a najnoviju - pod naslovom "In Secret" - potpisuje britanski režiser Charlie Stratton. Odličnu glumačku ekipu popunjavaju Jessica Lange, Elizabeth Olsen i Oscar Isaac, pa nema sumnje da će gluma odgovarati Zolinoj prljavoj priči o psihološkoj dominaciji, seksualnoj represiji i neizbježno tragičnim posljedicama svega zajedno.

A Most Wanted Man

Jedna od posljednjih uloga nedavno preminulog Philipa Seymoura Hoffmana jest u ovoj adaptaciji špijunskog romana Johna le Carréa, koju režiserski potpisuje cijenjeni Anton Corbijn. Radnja je smještena u Hamburg, u središtu priče je međunarodni rat protiv terorizma i gaženje ljudskih prava, a Hoffman glumi razočaranog agenta njemačke tajne službe.

Preostalih pet filmova potražite na tportalu.

Autor: Gordan Duhaček

Related articles

Buro 24/7 Selection

više