Search

Kultne uloge Johnnyja Deppa

Kultne uloge Johnnyja Deppa

Po izboru redakcije Büro 24/7


Image: buro247 arhiva

Kada govorimo o mladim i zgodnim glumcima koji su svojim talentom svojedobno osvojili Hollywood, prvi na listi zasigurno će se naći Johnny Depp

Rođen prije točno 52 godine, ovaj glumac svojim je karakterom, stilom i pažljivim odabirom uloga izgradio imidž jednog od najuspješnijih glumaca današnjice. U svojoj 25 godina dugoj karijeri briljirao je u danas kultnim filmovima, a s obzirom na veliki talent možemo mu oprostiti i poneku 'nespretno' odabranu ulogu. Ovaj talentiran glumac jedan je od onih čije transformacije iz filma u film jednostavno oduševe gledatelje. Oduvijek je njegovao svoj pomalo ekscentričan stil nonšalantnog muškarca kojem mnogi muškarci zavide, a žene diljem svijeta uživaju u njegovoj pojavi. Tijekom svoje mladosti, obilježile su ga burne veze sa 'zločestim' curama iz svijeta slavnih kao što su Kate Moss te Winona Ryder. U to je vrijeme vodio buran život koji je danas daleko iza njega. Smirio se u dugogodišnjoj vezi sa šarmantnom Francuskinjom Vanessom Paradis s kojom ima dvoje djece, a danas je u braku s prekrasnom Amber Heard. O njegovom privatnom životu ne govori se puno, ali o njegovim najpoznatijim ulogama i filmovima govorit će se još dugo vremena. Glumio on strašljivog Edwarda Škarorukog, vampira, zavodnika ili narkomana ovaj je osebujan glumac ostavio velik trag na svom putu slave. A mi smo odabrali neka od njegovih legendarnih filmskih ostvarenja. 

Edward Škaroruki (1990.)

U ovom filmu Johnny glumi kreaciju jednog izumitelja koja na prvi pogled izgleda opasno. Jaka bijela šminka na licu, neuredna frizura te ogromne škare umjesto prstiju 1990-ih godina obilježile su ovog glumca, a film mnogi vrlo rado pogledaju i danas.

Plačljivko (1990.)

Još jedan film koji je obilježio suradnju između Deppa i Burtona zasigurno je Plačljivko. Watersov tribute pedesetima, maloljetnoj delinkvenciji, rockabilly glazbi i svemu što ide uz to. U ovom filmu Deppa gledamo kao osebujnog mladića u kožnom odijelu koji vodi buntovan život, ali se zaljubljuje u dobru curicu iz visokog društva.

Ed Wood (1994.)

Film je biografija o redatelju Edwardu D. Woodu mlađem, koji je s vremenom stekao glas "najlošijeg redatelja svih vremena". Kasnije su mnogi dičili njegov rad, a Johnny Depp, kao jedan od boljih holivudskih glumaca mlađe generacije, izvrsno portretira Wooda, na tankoj granici karikature i simpatije.

Mrtav čovjek (1995.)

Depp je u ovom filmu po mnogim kritičarima obavio odličan posao. Svojom glumom prikazao je proces i mijenjanje emotivnog stanja koji glavni lik proživljava. "Mrtav čovjek" je izuzetno poseban vestern, koji je zapravo poetično gledanje na pojmove života i smrti. Mnogi kritičari smatraju kako je ovom ulogom postao jedan od onih glumaca koji pametno bira svaku ulogu te njoj pristupa apsolutno profesionalno.

Donnie Brasco (1997.)

Donnie Brasco je kriminalistički film Mikea Newella s Alom Pacinom, Michaelom Madsenom i Johnnyjem Deppom. Temeljen je na stvarnim doživljajima Josepha D. Pistonea, agenta FBI-ja koji se uspješno infiltrirao u kriminalnu obitelj Bonnano, jednu od pet mafijaških obitelji u New Yorku tijekom sedamdesetih. Zanimljivo je kako je za ovu ulogu Deep jedno vrijeme provodio s Pistoneom, što je ujedno jedna od najznačajnijih karakteristika ovog glumca. Često je za svoje uloge upoznavao one koji su slični liku kojeg glumi kako bi što vjernije odglumio te gledatelja uputio u lik i radnju filma.

Strah i prezir u Las Vegasu (1998.)

Strah i prezir u Las Vegasu je film iz 1998. godine redatelja Terryja Gilliama, baziran na istoimenom romanu američkog autora Huntera S. Thompsona iz 1971. god. Dukea (čiji se lik temelji na Thompsonu) glumi Depp, koji je za tu potrebu neko vrijeme čak i živio s piscem i proučavao njegovo ponašanje te uzeo neke njegove osobne predmete koji su korišteni u filmu.

Bijeli prah (2001.)

"Bijeli prah" redatelja Teda Demmea snimljen je po biografskoj knjizi Brucea Portera o životu čovjeka koji je zapravo i uspostavio američko kokainsko tržište, od čega je neko vrijeme živio luksuzom kakav mnogi ne mogu ni zamisliti. Johnny Depp sjajan je u ulozi koja se prilično razlikuje od onih neobičnih ekscentrika kakvima se proslavio.

Sweeney Todd (2007.)

Sweeney Todd brijač je koji reže vratove svojih mušterija nakon što je poludio zbog gubitka žene i kćeri. Depp je za Sweeneyja Todda čuo 2000. godine kad mu je Burton dao originalnu izvedbu kazališnog mjuzikla iz 1979. god. Iako nije bio obožavatelj žanra, Deppu se svidjela obrada mjuzikla, rekavši, "Koliko prilika dobijete za mjuzikl o serijskom ubojici?" Moramo priznati da mu dobro stoje uloge mračnih likova.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više