Search

Legendarna predstava \"Stilske vježbe\" prigodno obilježava 50 godina kontinuiranog izvođenja

Legendarna predstava "Stilske vježbe" prigodno obilježava 50 godina kontinuiranog izvođenja

Izvedbom koja će se održati u nedjelju, 28. siječnja, u HNK


Image: PR

Legendarna predstava "Stilske vježbe", u kojoj glumci Pero Kvrgić i Lela Margitić na dvadesetak različitih načina tumače jednu zgodu iz tramvaja, svečanom će izvedbom u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu u nedjelju 28. siječnja obilježiti 50 godina kontinuiranog izvođenja...

"Stilske vježbe" je naziv za kazališnu predstavu u kojoj nastupaju Pero Kvrgić i Lela Margitić. Premijera predstave se održala 19. siječnja 1968. u Teatru ITD te se od tada neprekinuto izvodi. "Stilske vježbe" su uvrštene u tiskano izdanje Guinnessove knjige rekorda kao najdugovječnija predstava na svijetu s istom glumačkom postavom. Predstavu, u kojoj jedna naizgled banalna zgoda iz jedanaestice prepričana na više načina postaje vrhunska komedija, režirao je Tomislav Radić prema djelu francuskog književnika Raymonda Queneaua "Excercices de style". Uz Radića, prijevod i adaptaciju predstave potpisuje Tonko Maroević. Na premijeri te u idućih šezdesetak predstava Kvrgićeva partnerica je bila Mia Oremović, a u siječnju 1970. njezinu je ulogu preuzela Lela Margitić.

Legendarna predstava "Stilske vježbe" prigodno obilježava 50 godina kontinuiranog izvođenja (фото 1)

U siječnju 2009. godine u sklopu radne proslave 41. obljetnice "Stilskih vježbi" Leli Margitić i Peri Kvrgiću uručena je plaketa Guinnessove knjige rekorda, u koju je ta predstava kao najdugovječnija na svijetu s istim glumačkim postavom uvrštena godinu ranije. Peri Kvrgiću i Leli Margitić plaketu je uručio Marko Torjanac, umjetnički ravnatelj Kazališta Planet Art, u okviru kojeg se predstava sada izvodi, izvijestivši da su "Stilske vježbe" uvrštene i u tiskano izdanje Guinnessove knjige, u koje ulazi manji dio sakupljenih svjetskih rekorda. Predstava "Stilske vježbe" konstanta su u hrvatskom glumištu koja pokazuje da je kazalište uvijek zanimljivo, uzbudljivo i potrebno, a ona je i svjedok jednog od najboljih razdoblja hrvatskog kazališta i njegove kazališne tradicije. Legendarna predstava "Stilske vježbe" svečanom će izvedbom u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu u nedjelju 28. siječnja, u 19.30 sati, obilježiti 50 godina kontinuiranog izvođenja.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više