Search

Lekcije iz romantičnih komedija koje ne vrijede u stvarnom životu

Lekcije iz romantičnih komedija koje ne vrijede u stvarnom životu

Tekst: BURO.


Da ne bude nesporazuma, romantične komedije volimo, uvijek su dobrodošle i uživamo u njima bez i najmanje grižnje savjesti. Čak smo i s poprilično velikim ushićenjem dočekali njihov novi život i činjenicu da su nakon nekoliko godina loših naslova, još gorih zapleta i “out of fashion” etikete, doživjele osvježenje i došle opet u centar pažnje. I to kao bolje i osuvremenjene verzije sebe. I da, romantične komedije su recept za sve loše trenutke u životu, a malo magičnog praha, gdje je barem na sat i pol sve lijepo i slatko, nikad nije naodmet. To je s vremena na vrijeme i jedini lijek koji nam treba. Ali taj “spoon full of sugar” da bolje provarimo realnost ima i određene posljedice. S jedne strane, stoje kao definitivno mjerilo nečega što želimo u životu, jer svatko (ovo možemo potpisati i pečatirati ako treba), baš svatko ima barem jednu filmsku scenu urezanu u pamćenje spram koje ponekad sentimentalno uzdahne i pomisli “baš bi bilo lijepo tako nešto”. S druge strane, romantične komedije su nas totalno polupale svojim pomiješanim signalima i konfuznim ljubavnim porukama i lekcijama i apsolutno je nemoguće i omiljene među omiljenima ne okriviti za problematična, pogrešna uvjerenja i, ako ništa drugo, nerealna očekivanja koja imamo spram realnog svijeta. Što su započeli Disney crtani filmovi, dovršile su romantične komedije, i možda nije loša ideja rekapitulirati koje smo to lekcije malo naopako naučili.

Lekcije iz romantičnih komedija koje ne vrijede u stvarnom životu (фото 1)

Velike geste i grandiozne ljubavne izjave u najgorem mogućem trenutku

Ako si Ryan Gosling, i čitav život si zaljubljen u istu djevojku, i gotovo isto toliko dugo gradiš njenu kuću iz snova, da bi ti se ona vratila dok je na korak od udaje za drugog tipa, to zvuči sasvim romantično i potpuno logično. Naravno, zato što si Ryan Gosling. Jednako razumno i smisleno (a ponekad čini se i jedino poželjno u filmovima) djeluje i da se emocije čuvaju do posljednjeg trenutka dok stvar samo što ne ode kvragu. Onda, jednu minutu prije nego što je prekasno, zašto ne priznati sve svoje emocije najboljem prijatelju taman pred vjenčanje, ili prije nego što avion poleti? To zvuči kao ozbiljno dobar plan. I onaj koji obično i uspije. Grandiozne geste koje nema tko ne voli. U stvarnom životu dosta akcija s ove liste bi dobilo "molim te nemoj mi se više javljati" kao odgovor, i sve se stvarno svodi na “The Dobler-Dhamer” teoriju Teda Mosbyja: “Ako su oboje zaljubljeni jedno u drugo, onda romantične geste funkcioniraju; ako jedna osoba nije, ista gesta ispada luđački, i to na levelu serijskog ubojice.” Tužno ali istinito. Nije do geste, do osobe je. A i tu pažljivo - ne vole svi dramatične susrete na kiši. I da, ako budete raspravljali sat vremena na pljusku, dobit ćete upalu pluća. Činjenice vs. romantika, jedan nula za činjenice.

Samo se pojavi i sve ti je oprošteno

Noup. Da ste Renée Zellweger aka Dorothy u filmu "Jerry Maguire" nakon cijelog rolerkostera idi, ostani, daj otkaz, uloži u naš biznis, preseli se, nemoj ići, udaj se za mene, grozan sam muž ali te volim, jedan običan “Hello” vam ne bi baš puno značilo u životu, a “you had me at hello” bi više izgledalo kao zdravo i doviđenja. Ili bi barem trebalo tako izgledati.

Lekcije iz romantičnih komedija koje ne vrijede u stvarnom životu (фото 2)

Igra sudbine

Sjećate se kada Johnatan upiše broj telefona na novčanici od 5$, a Sara mu kaže da ako im je zaista suđeno, ta novčanica će nekako iz ruke u ruku već završiti kod nje i ona će moći nazvati ga? Pa... u višemilijunskom gradu kao što je New York, jasno je svima da su šanse za to jednake onima da netko dobije sedmicu na lotu, ali ipak strpljivo čekamo da sudbina pronađe put. I mnogi filmovi se i baziraju na ovoj pretpostavci da smo prirodno predodređeni da završimo s nekim. Sudbinski određeni, karmički povezani. U stvarnom životu, ta ideja može biti malo otežavajuća za primijeniti ako uzmemo u obzir da podrazumijeva čekanje da se stvari same dogode, što nas pretvara u pasivne promatrače vlastitog života. Realno, iz tog filma (“Igra sudbine”) je možda trebalo zapamtiti prije onaj drugi dio. "Ako je sve već unaprijed zapisano, koja je poanta življenja?"

“Promijeni se za partnera” iliti veliki makeover

Formula “promijeni kako izgledaš i sve će doći na svoje mjesto” je jedna od najčešćih i najponavljanijih lekcija u povijesti romantičnih filmova. “Briljantin”, “Sabrina”, “Ona je sve to”, “Moje grčko vjenčanje” i tako redom, sadrže ključnu makeover scenu u kojoj već kul, već privlačna, već sve u svemu kompletna djevojka, oblači drugačiju odjeću, stavlja malo šminke, pušta kosu, i obavezno skida naočale, ako ih ima (postaje love-blind?). Od “Pepeljuge” gledamo lijepe djevojke kako se odriču stare sebe u korist “nove” koja je više kul i privlačnija, a ta ideja se u izvjesnoj mjeri zasniva na mizoginoj ideji žene “po ukusu” muškarca koji od nje stvara ženu za sebe. I okej, ima nešto u toj želji da promijenimo look i počnemo simbolično ispočetka, ali to radimo zbog sebe, zar ne?

Ona slatka, on seksi

Dva pravila pod kojima je sve oprošteno. “Hot guy” i “cute girl” pravilo podrazumijeva ove dvije stereotipne kategorije u kojima sve prolazi i sve je oprošteno jer ste too hot ili presimpatični da bi se itko ljutio, taman i da ste nekoga i oteli, ili ga uhodite kao Amelia Poulain, ili ste dovoljno ludi da idete u drugi grad kao Meg Rayan da se uvjerite u svoju sudbinu s čovjekom kojeg nikada niste ni upoznali. Sve to možda i ima smisla, i možda bismo i napravili, ali treba imati na umu da IRL može naići na svašta nešto s druge strane, umjesto oduševljenja, ma koliko da ste simpatični. Samo kažemo...

Lekcije iz romantičnih komedija koje ne vrijede u stvarnom životu (фото 3)

Uhođenje je simpatično

Iako se svi ponekad nađemo na ovom teritoriju i trudimo da lagano uhođenje uvrstimo u kategoriju simpatičnih ekstremnih sportova činjenica je ipak - ne, baš i nije. I da, sve je oprošteno super seksi tipovima iz filmova, ali te lekcije mogu pokupiti (a najčešće se upravo to i dogodi) i neki drugi koji nam uopće nisu u opticaju ali koji su shvatili da upornost, prisutnost i malo uhođenja s vremena na vrijeme, na kraju mogu uroditi plodom. Na kraju filma, da, i da ako si Hugh Grant u mlađim danima. Ne - u bilo kojoj drugoj opciji.

Mindy Calling je jednom genijalno konstatirala da bi romantične komedije možda u 21. stoljeću trebalo svrstati kao neku potkategoriju sci-fi žanra, budući da je svijet u njima kreiran tako da u principu ima malo ili nimalo veze sa stvarnim životom. U nekim paralelnim univerzumima je možda i moguće, a možda bi se pod određenim okolnostima nešto moglo i u ovom očekivati. Ipak, sveukupno rom-com svijet je svijet za sebe i u njemu vladaju sasvim drugačija pravila od onih koja važe za nas obične smrtnike, koji mnogo, mnogo lakše dobivamo epitete “luda”, “čudak”, “frik”, “smarač” i slično. To nas, međutim, izgleda nimalo ne sprečava da se nadamo ovoj znanstvenoj fantastici i onim momentima koji su toliko nestvarni da su “kao iz filma”.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više