Search

Ljeto u talijanskom stilu: 5 filmova zbog kojih ćete poželjeti odmah otputovati u Italiju

Ljeto u talijanskom stilu: 5 filmova zbog kojih ćete poželjeti odmah otputovati u Italiju

Tekst: BURO.


Što god mislili o prvoj polovici godine, činjenica je da sada ulazimo u njen najbolji dio jer se ljeto približava ubrzanim korakom. Što se tiče temperature, ono je praktično već tu, ali ćemo ga kalendarski sačekati još malo. Ipak, dugi sunčani dani su već sada i više nego idealna prilika za maštanje, planiranje ljetnih putovanja na koja ove godine možemo (!!) otići, kao i malo više odijevanja koje bi pristajalo krstarenju talijanskom obalom.

Uz toplije dane, stižu i kratke haljine, lagani materijali, gole noge i puno sunca na koži i upravo zato, u potrazi za malo i modne i životne inspiracije, vraćamo se nekim od omiljenih ljetnih naslova koji čine da se u trenutku prebacimo na obale Amalfija ili zamislimo kako se u pravcu sunca ljuljuškamo na valovima Mediteranskog mora.

“ZAVODLJIVA LJEPOTA”

Režija: Bernardo Bertolucci

Lokacija: Toskana, Castello di Brolio

Ljeto u talijanskom stilu: 5 filmova zbog kojih ćete poželjeti odmah otputovati u Italiju (фото 1)

 

Kultni naslov koji vjerojatno niste dugo gledali i koji je sasvim zreo za ponavljanje gradiva. Lucy je mlada Amerikanka koja je zajedno sa svojom majkom posjetila Toskanu kada je imala 15 godina i zaljubila se u ovu talijansku regiju. Četiri godine kasnije, nakon samoubojstva svoje majke, vraća se u isto selo. Planira pisati poeziju, uživa u ljetu, želi naučiti nešto više o obiteljskoj povijesti i pronađe dečka s kojim se jednom prije četiri godine poljubila. Umjesto toga, nalazi se gotovo opčinjena nedostupnim Alexom, a njeno putovanje joj donosi sasvim neočekivane lekcije o ljubavi. Što bi se reklo: najfinije od Bertoluccija.

 

Ljeto u talijanskom stilu: 5 filmova zbog kojih ćete poželjeti odmah otputovati u Italiju (фото 2)

“RASPRSKAVANJE”

Režija: Luca Guadagnino

Lokacija: otok Pantelleria

Ljeto u talijanskom stilu: 5 filmova zbog kojih ćete poželjeti odmah otputovati u Italiju (фото 3)

 

Luca Guadagnino je neokrunjeni kralj talijanskog ljeta na filmu, a jedan od tih dokaza je svakako i film "Rasprskavanje". U originalu "A Bigger Splash", film je nazvan prema poznatoj slici Davida Hockneyja i zasnovan na filmu Jacquesa Deraya "La Piscine" koji je premijerno prikazan u kolovozu 1970. godine. Psihološka drama u kojoj Tilda Swinton, Dakota Johnson, Ralph Fiennes i Matthias Schoenaerts čine prilično sjajan glumački tim. Pejzaži su fantastični, kuće i bazeni još bolji, a odjevni komadi možda i najbolji. Ovaj film je faktički drugi dio "Desire" trilogije, prethodi mu "I Am Love" iz 2009. godine, a slijedi ga čuveni "Zovi me svojim imenom", epitom talijanskog ljeta i romanse. Najiskrenija preporuka je gledati sva tri zaredom i zapisivati i modne i travel prijedloge.

 

Ljeto u talijanskom stilu: 5 filmova zbog kojih ćete poželjeti odmah otputovati u Italiju (фото 4)

“TALENTIRANI GOSPODIN RIPLEY”

Režija: Anthony Minghella

Lokacija: Okolina Napulja, otoci Ischia i Procida

Ljeto u talijanskom stilu: 5 filmova zbog kojih ćete poželjeti odmah otputovati u Italiju (фото 5)

 

Biti mlad, bezbrižan, imati prijatelje, biti dobro odjeven i biti okružen plavim morem i idiličnim pejzažem u suncem okupanoj Italiji - tako Tom Ripley zamišlja što znači "la dolce vita" i nema nikakav problem uraditi što god treba da to postane njegov život, stalno. Legendarni psihološki triler u kojem Tom Ripley (Matt Damon) jedino što želi je da život Dickieja i Marge učini svojim životom. Osim što je dinamičan (a i kultni naslov), ovo je vjerojatno i jedan od najboljih izbora za gledati ako planirate imaginarni ili stvarni put na talijansku obalu. Gwyneth Paltrow, Jude Law i Matt Damon u lanenim komadima, svijetlim bojama i preplanulog tena. Predivno, i ruku na srce lifestyle koji svi želimo. Naravno, minus čudak gospodin Ripley.

 

Ljeto u talijanskom stilu: 5 filmova zbog kojih ćete poželjeti odmah otputovati u Italiju (фото 6)

“IL SORPASSO

Režija: Dino Risi

Lokacija: Rim

Ljeto u talijanskom stilu: 5 filmova zbog kojih ćete poželjeti odmah otputovati u Italiju (фото 7)

 

Ako neko uspijeva uhvatiti samu esenciju ljeta, u bojama, oblicima, interakcijama ljudi, sveukupnoj atmosferi, onda je to sasvim sigurno, Dino Risi. Dino u svojoj biografiji ima više filmova na sličnu tematiku, kao što su "Vikend na talijanski način" i "Siromašni ali prelijepi". Jedan od tih ljetnih naslova je i "Il Sorpasso". U pitanju je komedija iz '62 godine, i pravo remek djelo koje se smatra primjerom tipičnog "commedia all'italiana" žanra. Film prati dva čovjeka koja se upoznaju usred uzavrelog kolovoškog dana. Bruno Cortona krstari ulicama grada i upoznaje Roberta, mladog studenta koji se oduševljava lakomislenim, laganim životom koji Bruno vodi i odlučuje ga cijeli dan pratiti. Njih dvojica napuštaju Rim, voze se kroz nevjerojatne prizore niz Via Aurellia i zapućuju ka obali Lacija i moru. Iskreno, sve ono što želimo od ljeta jest da bude tako lako i nepredvidivo i da gdje god da kreneš - na kraju stigneš na more.

 

Ljeto u talijanskom stilu: 5 filmova zbog kojih ćete poželjeti odmah otputovati u Italiju (фото 8)

“RESPIRO”

Režija: Emanuele Crialese

Lokacija: otok Lampeduza u blizini Italije

Ljeto u talijanskom stilu: 5 filmova zbog kojih ćete poželjeti odmah otputovati u Italiju (фото 9)

 

Grazia je samostalna, osviještena, nezavisna, samohrana majka koja odbija prikloniti se društvenim granicama, ulogama i normama koje se nameću ženama na malom otoku na kojem živi. Zbog toga, u zatvorenoj, konzervativnoj sredini slovi za “otpadnicu” od društva i veoma uskoro stanovnici otoka, njene susjedi i “prijatelji” smatraju da je treba otjerati s otoka da ne bi davala loš primjer. Kompleksna priča o izuzetno hrabroj i posvećenoj junakinji koja usprkos odbacivanju sredine odlučuje ostati ono što jest. "Respiro" ima poprilično težak zaplet, ali i više nego prelijep pejzaž koji malo umiri sve.

 

Ljeto u talijanskom stilu: 5 filmova zbog kojih ćete poželjeti odmah otputovati u Italiju (фото 10)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više