Search

Ljeto u talijanskom stilu: 5 filmova zbog kojih ćete poželjeti odmah otputovati u Italiju

Ljeto u talijanskom stilu: 5 filmova zbog kojih ćete poželjeti odmah otputovati u Italiju

Tekst: BURO.


Već imamo malo nostalgije za ljetnim odmorom i samo želimo ležati ispod nekog žutog suncobrana i zaboraviti da je ispred nas još jedna pandemijska jesen. Kako to postići? Jednostavno. Kroz filmove i predivne prikaze Italije koji nas opuštaju i podsjećaju dajoš uvijek ima tih mjesta na svijetu gdje možemo zaboraviti brige i prihvatiti la dolce vita koncept. U nastavku donosimo nekoliko kultnih naslova uz koje možete provesti ugodan vikend. 

“ZAVODLJIVA LJEPOTA”

Režija: Bernardo Bertolucci

Lokacija: Toskana, Castello di Brolio

Ljeto u talijanskom stilu: 5 filmova zbog kojih ćete poželjeti odmah otputovati u Italiju (фото 1)

 

Kultni naslov koji vjerojatno niste dugo gledali i koji je sasvim zreo za ponavljanje gradiva. Lucy je mlada Amerikanka koja je zajedno sa svojom majkom posjetila Toskanu kada je imala 15 godina i zaljubila se u ovu talijansku regiju. Četiri godine kasnije, nakon samoubojstva svoje majke, vraća se u isto selo. Planira pisati poeziju, uživa u ljetu, želi naučiti nešto više o obiteljskoj povijesti i pronađe dečka s kojim se jednom prije četiri godine poljubila. Umjesto toga, nalazi se gotovo opčinjena nedostupnim Alexom, a njeno putovanje joj donosi sasvim neočekivane lekcije o ljubavi. Što bi se reklo: najfinije od Bertoluccija.

 

Ljeto u talijanskom stilu: 5 filmova zbog kojih ćete poželjeti odmah otputovati u Italiju (фото 2)

“RASPRSKAVANJE”

Režija: Luca Guadagnino

Lokacija: otok Pantelleria

Ljeto u talijanskom stilu: 5 filmova zbog kojih ćete poželjeti odmah otputovati u Italiju (фото 3)

 

Luca Guadagnino je neokrunjeni kralj talijanskog ljeta na filmu, a jedan od tih dokaza je svakako i film "Rasprskavanje". U originalu "A Bigger Splash", film je nazvan prema poznatoj slici Davida Hockneyja i zasnovan na filmu Jacquesa Deraya "La Piscine" koji je premijerno prikazan u kolovozu 1970. godine. Psihološka drama u kojoj Tilda Swinton, Dakota Johnson, Ralph Fiennes i Matthias Schoenaerts čine prilično sjajan glumački tim. Pejzaži su fantastični, kuće i bazeni još bolji, a odjevni komadi možda i najbolji. Ovaj film je faktički drugi dio "Desire" trilogije, prethodi mu "I Am Love" iz 2009. godine, a slijedi ga čuveni "Zovi me svojim imenom", epitom talijanskog ljeta i romanse. Najiskrenija preporuka je gledati sva tri zaredom i zapisivati i modne i travel prijedloge.

 

Ljeto u talijanskom stilu: 5 filmova zbog kojih ćete poželjeti odmah otputovati u Italiju (фото 4)

“TALENTIRANI GOSPODIN RIPLEY”

Režija: Anthony Minghella

Lokacija: Okolina Napulja, otoci Ischia i Procida

Ljeto u talijanskom stilu: 5 filmova zbog kojih ćete poželjeti odmah otputovati u Italiju (фото 5)

 

Biti mlad, bezbrižan, imati prijatelje, biti dobro odjeven i biti okružen plavim morem i idiličnim pejzažem u suncem okupanoj Italiji - tako Tom Ripley zamišlja što znači "la dolce vita" i nema nikakav problem uraditi što god treba da to postane njegov život, stalno. Legendarni psihološki triler u kojem Tom Ripley (Matt Damon) jedino što želi je da život Dickieja i Marge učini svojim životom. Osim što je dinamičan (a i kultni naslov), ovo je vjerojatno i jedan od najboljih izbora za gledati ako planirate imaginarni ili stvarni put na talijansku obalu. Gwyneth Paltrow, Jude Law i Matt Damon u lanenim komadima, svijetlim bojama i preplanulog tena. Predivno, i ruku na srce lifestyle koji svi želimo. Naravno, minus čudak gospodin Ripley.

 

Ljeto u talijanskom stilu: 5 filmova zbog kojih ćete poželjeti odmah otputovati u Italiju (фото 6)

“IL SORPASSO

Režija: Dino Risi

Lokacija: Rim

Ljeto u talijanskom stilu: 5 filmova zbog kojih ćete poželjeti odmah otputovati u Italiju (фото 7)

 

Ako neko uspijeva uhvatiti samu esenciju ljeta, u bojama, oblicima, interakcijama ljudi, sveukupnoj atmosferi, onda je to sasvim sigurno, Dino Risi. Dino u svojoj biografiji ima više filmova na sličnu tematiku, kao što su "Vikend na talijanski način" i "Siromašni ali prelijepi". Jedan od tih ljetnih naslova je i "Il Sorpasso". U pitanju je komedija iz '62 godine, i pravo remek djelo koje se smatra primjerom tipičnog "commedia all'italiana" žanra. Film prati dva čovjeka koja se upoznaju usred uzavrelog kolovoškog dana. Bruno Cortona krstari ulicama grada i upoznaje Roberta, mladog studenta koji se oduševljava lakomislenim, laganim životom koji Bruno vodi i odlučuje ga cijeli dan pratiti. Njih dvojica napuštaju Rim, voze se kroz nevjerojatne prizore niz Via Aurellia i zapućuju ka obali Lacija i moru. Iskreno, sve ono što želimo od ljeta jest da bude tako lako i nepredvidivo i da gdje god da kreneš - na kraju stigneš na more.

 

Ljeto u talijanskom stilu: 5 filmova zbog kojih ćete poželjeti odmah otputovati u Italiju (фото 8)

“RESPIRO”

Režija: Emanuele Crialese

Lokacija: otok Lampeduza u blizini Italije

Ljeto u talijanskom stilu: 5 filmova zbog kojih ćete poželjeti odmah otputovati u Italiju (фото 9)

 

Grazia je samostalna, osviještena, nezavisna, samohrana majka koja odbija prikloniti se društvenim granicama, ulogama i normama koje se nameću ženama na malom otoku na kojem živi. Zbog toga, u zatvorenoj, konzervativnoj sredini slovi za “otpadnicu” od društva i veoma uskoro stanovnici otoka, njene susjedi i “prijatelji” smatraju da je treba otjerati s otoka da ne bi davala loš primjer. Kompleksna priča o izuzetno hrabroj i posvećenoj junakinji koja usprkos odbacivanju sredine odlučuje ostati ono što jest. "Respiro" ima poprilično težak zaplet, ali i više nego prelijep pejzaž koji malo umiri sve.

 

Ljeto u talijanskom stilu: 5 filmova zbog kojih ćete poželjeti odmah otputovati u Italiju (фото 10)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više