Search

Ljubitelji opere pripremite se za dvije sjajne zagrebačke premijere

Ljubitelji opere pripremite se za dvije sjajne zagrebačke premijere

"Adel i Mara" i "Kein Licht."

Image: PR

Opera Hrvatskoga narodnog Kazališta u Zagrebu pripremila je uzbudljivu novu sezonu u kojoj nastavlja postavljati najbolja djela domaćega opernog stvaralaštva, ali i predstavljati suvremene opere kojima će se Zagreb dodatno pozicionirati kao nezaobilazno mjesto na opernoj karti Europe...

Prva premijera u novoj sezoni je opera Josipa Hatzea "Adel i Mara" koja će se dogoditi 2. studenog. Druga je "Kein licht."(2011/2012/2017) koja je u rujnu ove godine praizvedena na festivalu Ruhrtriennale nastala je u koprodukciji zagrebačkog HNK i nekoliko značajnih europskih opernih kuća: Opèra Comique, Ruhrtriennale u Duisburgu, Opéra National du Rhin, Festival Musica de Strasbourg, Les Théâtres de la Ville de Luxembourg, Münchner Kammerspiele, Francuski Institut za istraživanje i koordinaciju akustike/glazbe – IRCAM, Ansambl Lucilin. Premijera u HNK u Zagrebu održat će se 7. studenoga. Nakon praizvedbe u Duisburgu, opera je do sada imala premijere u Strasbourgu i Parizu, a nakon zagrebačke, očekuje ju premijera u Luksemburgu i Münchenu.

Ljubitelji opere pripremite se za dvije sjajne zagrebačke premijere (фото 1)

Četveročinska opera "Adel i Mara" jedno je od najvažnijih djela hrvatskog skladatelja Josipa Hatzea, a nastala je prema romantičarskom epu Bijedna Mara o nesretnoj ljubavi dvoje mladih, koji je napisao Luka Botić. Široke melodijske linije, raspjevane arije i dramaturška napetost čine operu Adel i Mara jednom od najblistavijih djela domaćega opernog stvaralaštva koju će za HNK u Zagrebu režirati Ozren Prohić, a dirigirati Nikša Bareza, Ivan Josip Skender i Luka Vukšić. U glavnim ulogama su Valentina Fijačko Kobić u alternaciji s  Adelom Golac Rilović u ulozi Mare i Stjepan Franetović u ulozi Adela. 

Operno djelo "Kein Licht." (2011/2012/2017) skladatelja Philippea Manouryja nastalo je prema tekstu nobelovke Elfriede Jelinek, a naručila ju je pariška Opéra Comique.  Jelinek je tekst napisala 2011., nakon katastrofalne nuklearne nesreće u Fukushimi u Japanu. Operu je režirao njemački redatelj Nicolas Stehmann, a riječ je o projektu koji kroz globalnu i metaforičku refleksiju propituje našu individualnu i kolektivnu odgovornost vezanu uz ekološke i političke probleme. 

Ljubitelji opere pripremite se za dvije sjajne zagrebačke premijere (фото 2)

U predstavi nastupaju solisti Sarah Maria Sun, Christina Daletska, Olivia Vermeulen, Lionel Peintre, te članovi Zbora Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu Tamara Cipek, Dolores Leko, Siniša Galović, Antonio Brajković / Lidija Mađerčić, Kristina Anđelka Đopar, Dario Ćurić, Leo Beslać uz glazbenu pratnju Ensemble United instruments of Lucilin. 

Opera "Kein licht." (2011/2012/2017) dobila je prestižnu Nagradu Fedora 2016. za najbolju novu europsku opernu kreaciju. 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više