Search

Madrid, Barcelona ili Sevilla? Donosimo vam listu filmova koji su direktan let za Španjolsku!

Madrid, Barcelona ili Sevilla? Donosimo vam listu filmova koji su direktan let za Španjolsku!

Tekst: BURO.


 Postoje dobre šanse da ste već isplanirali neki put na Pirenejski poluotok, i da ga nestrpljivo iščekujete, a do tada predlažemo da poznati španjolski vibe uselite u svoju svakodnevicu na drugačiji način. Kako svi znamo, nema boljeg načina da se teleportiramo u neki drugi prostor i vrijeme do par dobro odabranih filmova i zato vas vodimo putem kinematografije u različite dijelove Španjolske. Ovo su naši ljetni španjolski favoriti koji uspijevaju uhvatiti atmosferu ljeta i Španjolske u isto vrijeme. I ne, ne potpisuje ih sve Almodóvar.

“lucia i seks”

Lokacija: Formentera

Madrid, Barcelona ili Sevilla? Donosimo vam listu filmova koji su direktan let za Španjolsku! (фото 1)

Nakon smrti svog dečka Lorenza, Lucia odlučuje otići na duže vrijeme na udaljeni španjolski otok, Formenteru, i tamo pokuša naći neki mir i utjehu. Nakon što stiže na otok upoznaje Carlosa, profesionalnog ronioca i njegovu bivšu djevojku Elenu. Ovaj film je predivno svjedočanstvo o međuljudskim odnosima koji postaju najčudniji kada se najmanje očekuje i povezuje različite životne priče, pomalo zamagljuje granicu između stvarnosti i imaginacije, a kadrovi prirode Formentere su toliko omamljujući da je na trenutke lako pomisliti da smo već na plaži sa stopalima u pijesku i da nam more šušti u ušima.

“vicky, christina, Barcelona”

Lokacija: Barcelona i okolina grada

Madrid, Barcelona ili Sevilla? Donosimo vam listu filmova koji su direktan let za Španjolsku! (фото 2)

OK, vjerojatno nema osobe koja već nije pogledala ovaj film (i to vjerojatno više puta), ali ako morate birati samo jedan naslov koji pored dinamične priče donosi i nevjerojatan osvrt na sve ljepote Španjolske, onda je to “Vicky, Christina, Barcelona”. Film prati dvije djevojke koje odlučuju provesti ljeto u Barceloni. Mnogo španjolskog vina, muzike, sunca, ulice Rambla, prototip “španjolskog zavodnika”, komplicirani odnosi, ljubomora i strast. Sve što vrijedi kao stereotip Španjolske nalazi se ovdje, ali opraštamo sva ta opća mjesta i zaokružujemo film uz oznaku "odgledati još jednom" zato što nam je Barcelona zbog svega toga bliža nego ikada.

"Savage grace"

Lokacija: Sitges

Madrid, Barcelona ili Sevilla? Donosimo vam listu filmova koji su direktan let za Španjolsku! (фото 3)

Sedamdesete, očaravajući pejzaži Barcelone i Sitgesa, i ozbiljno kompleksna priča koja prati Barbaru Daly Baekeland (Julianne Moore), američku bogatašicu i njenog sina Antonyja (Eddie Redmayne) koji provode ljeto u Španjolskoj. Prilično uznemiravajuć film zasnovan je na istinitoj priči o njihovom čudnom, disfunkcionalnom odnosu koji je navodno bio i incestuozan i koji se završio ubojstvom Barbare od strane njenog sina. Upozorili smo vas da je priča prilično komplicirano, ali isto tako pejzaži i kadrovi su toliko prelijepi da se horor malo izbalansira.

“Pandora and the Flying Dutchman”

Lokacija: Girona

Madrid, Barcelona ili Sevilla? Donosimo vam listu filmova koji su direktan let za Španjolsku! (фото 4)

Pandora (Ava Gardner) se zaljubljuje u misterioznog, prešarmantnog ali "ukletog" mornara čija je jahta usidrena na katalonskoj obali. Pandora je opsjednuta njegovom pojavom, a to vodi u prilično dinamičan i zaplet i rasplet. Ovaj film važi za jedan od najljepših ikada snimljenih, i vjerujte nam da želite dodati ga na weekend listu filmova za gledanje. Azurno plavo Mediteransko more konstantno opčinjava, a nalazi se u gotovo svakom kadru ove tehnikolor ljubavne priče pa možemo reći i da je jedno od glavnih junaka. Film je smješten u luku Esperanza ali je zapravo sniman u Tossa de Mar blizu Girone na španjolskoj Costa Bravi, ako imate okolinu Španjolskoj u planu svratite i ovdje.

“Nuestros Amantes”

Lokacija: Aragon

Madrid, Barcelona ili Sevilla? Donosimo vam listu filmova koji su direktan let za Španjolsku! (фото 5)

Nova i prezabavna romantična komedija o Carlosu i Irene. Njih dvoje se upoznaju potpuno slučajno u knjižari i kako to biva u filmovima, zaljubljuju se na prvi pogled. Tipična priča u kojoj se momak i djevojka zaljubljuju, tipično romantična, tipično znamo kako počinje samo s tim izuzetkom što je nemoguće predvidjeti u kojem pravcu će se priča razvijati. Sjajni, britki i brzi dijalozi, i pogled na Aragon koji će učiniti da se ovaj grad popne visoko na vašoj “obavezno posjetiti” listi.

“Žene na rubu živčanog sloma”

Lokacija: Madrid

Madrid, Barcelona ili Sevilla? Donosimo vam listu filmova koji su direktan let za Španjolsku! (фото 6)

Posljednji, ali ne najmanje važan, njegovo visočanstvo: Pedro Almodóvar. Naravno da je očekivano da će se barem jedan Almodóvar naći na ovoj listi jer, ruku na srce, ne može se zamisliti bilo kakva priča o Španjolskoj bez osvrta na njegov rad. Ovog puta biramo “Žene na rubu živčanog sloma”. Prekidi su uvijek bolni i traumatični, ali ovaj film unosi jednu sasvim novu dimenziju u cijelu poznatu priču. Tokom cijelog filma presimpatična i opsesivna Pepa pokušava otkriti zašto je Ivan, ljubav njenog života otišao i napustio je, a na tom putu upoznaje i susreće najnevjerojatnije likove. Pored toga što su junaci apsolutno autentični i genijalno napisani i izvedeni, ni lokacije na kojima se cijela priča odvija nisu ništa manje zadivljujuće i mogu se posjetiti u turi kroz Madrid. Iako je Pepin penthouse mjesto u koje ćemo zauvijek ostati zaljubljeni, zbog ogromne terase i bombastičnog kolorita (veoma je jasno da se radi o filmskom setu), njen stan se navodno nalazi u ulici de Montalban 7 blizu parka del Retiro. Napravite jedan opaki a la Pepa (gazpacho samo bez pilula za spavanje, razumije se) i uživajte u virtualnom putovanju na ulicama Madrida.


Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više