Search

Mladi hrvatski redatelj među 10 najperspektivnijih europskih filmaša

Mladi hrvatski redatelj među 10 najperspektivnijih europskih filmaša

"Turizam!"


Image: PR

Dokumentarni film Tonćija Gaćine pod nazivom Turizam! dio je glavne postave filmova koji će se prikazivati na ovogodišnjem Međunarodnom filmskom festival u Karlovim Varima

Hrvatska kultura i način života često su inspiracija mnogim umjetnicima i redateljima u njihovu stvaralaštvu, pa se tako film redatelja Gaćine bavi turizmom, trenutačno najperspektivnijom gospodarskom granom u Hrvatskoj, a s jednakim dozama ironije i simpatije prati nekoliko priča o domišljatim načinima na koje pojedinci nastoje obogatiti lokalnu turističku ponudu te pritom nešto i zaraditi. Ovaj mladi umjetnik završio je studij na Umjetničkoj akademiji u Splitu, smjer Film i video, a 2015. godine diplomirao filmsku i televizijsku režiju, smjer Dokumentarni film, na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Njegovi kratkometražni studentski radovi "Nasljeđa" (2010) i "Vatra!" (2012) prikazani su u programu ZagrebDoxa, a "Turizam!" je međunarodnu premijeru imao na jednom od najcjenjenijih festivala dokumentarnog filma Vision du Réel u Nyonu.

Mladi hrvatski redatelj među 10 najperspektivnijih europskih filmaša (фото 1)

Uz Gaćinin "Turizam!" u sklopu Future Framesa bit će prikazani i filmovi iz još devet europskih zemalja, a među njima su i rumunjski "Noć u Tokorikiju" redateljice Roxane Stroe, koji je nagrađen posebnim priznanjem u programu Generation 14plus na ovogodišnjem Berlinaleu, kao i gruzijski "Otac" redatelja Davita Pirtskhalava, prošlogodišnji dobitnik Zlatnog leoparda na Međunarodnom filmskom festivalu u Locarnu. Cjelovit popis odabranih filmova potražite ovdje. Future Frames održava se još danas, tijekom 51. izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima, a osim projekcije filmova, sudionici će sudjelovati u nizu networking događaja osmišljenih da donedavnim studentima olakšaju prve profesionalne korake u međunarodnoj filmskoj industriji.

Mladi hrvatski redatelj među 10 najperspektivnijih europskih filmaša (фото 2)

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više