Search

\"Mogu te uništiti\" i ostala sjajna ostvarenja koja iskreno pričaju o seksualnom nasilju

"Mogu te uništiti" i ostala sjajna ostvarenja koja iskreno pričaju o seksualnom nasilju

Tekst: BURO.


Bez oklijevanja i nepotrebnog odugovlačenja, želim reći da je "Mogu te uništiti" definitivno jedna od najboljih stvari koje su se u posljednje vrijeme dogodile svijetu serija. Kao osoba koja je sklona tome da ne odgleda posljednju epizodu u sezoni jer hype popusti, to što sam gledala “Mogu te uništiti” čim je izašla, a onda još jednom, samo potvrđuje kakva je genijalnost u pitanju i koliko je neprocjenjivo imati nekoga tko je iskren, pametan i hrabar kao Michaela Coel. Raduje me jer zbog njene serije ne osjećam da vodimo neke bitke koje su izolirane i koje ne vodi nitko drugi, već vidim gotovo sve nas na ekranu. Mnoštvo generacijskih problema, unutrašnjih i vanjskih borbi, pitanja, točki spoticanja, čudnih situacija kojima ni sami ne znamo ime. Sve to je našlo svoje mjesto u ovoj seriji, plus je zaliveno velikom dozom pravog milenijalskog humora. Dakle, što se mene tiče, ova je serija bez sumnje omiljena serija 2020. godine, a možda i općenito, izvan kalendarskih termina.

"Mogu te uništiti" i ostala sjajna ostvarenja koja iskreno pričaju o seksualnom nasilju (фото 1)

To što nije nominirana za Zlatni globus, doživjela sam gotovo kao uvredu i nelogičnu tautologiju prema kojoj kvaliteta neće uvijek biti nagrađena, ali me i natjeralo da se prisjetim zašto ne vjerujem u nagrade i zašto mislim da nagrade kao takve generalno pripadaju kategoriji “prevaziđeno”, i ne smatram da su neophodno mjerilo kvalitete. Ako je nešto genijalno složit ćemo se oko toga i na crvenom tepihu i van njega. Pažljivim skrolanjem kroz kategorije i nominacije došla sam, razumije se, i do toga da je “Emily u Parizu” dobila dvije što je već, moram priznati, podgrijalo situaciju i učinilo me ozbiljno bijesnom. I to ne zbog mog osobnog mišljenja o seriji, već zbog objektivne činjenice da je nepravedno, nelogično i sumanuto, i da me poslije svih dobrih promjena koje su se dogodile, ovakva odluka malo i zabrinjava. I to na dosta nivoa, toliko da sam i dva dana kasnije šokirana i javno priznajem da nemam kapacitete potrebne da razumijem računicu žirija, kako je do ovakve odluke uopće moglo doći, kao i na osnovu čega ih žiri donosi, pošto na osnovu svega (hrabrosti, osobne priče, maestralnog vođenja, sjajnog casta, suvremenosti, aktualnosti, važnosti) “Mogu te uništiti” šije mnoge serije. O Emily da ne počinjem.

Bilo kako bilo, nisam imala namjeru monološki raspravljati sa žirijem Zlatnog globusa, nego reći koliko je važno ovu seriju gledati. S nagradama ili bez njih.

"Mogu te uništiti" i ostala sjajna ostvarenja koja iskreno pričaju o seksualnom nasilju (фото 2)

"Mogu te uništiti" bavi se izuzetno složenom temom silovanja, svim nijansama koje ni sami ne razumijemo najbolje te granicama koje ne primjećujemo da ih je netko prekršio misleći da "nije tako strašno". Bavi se dinamikom suočavanja s traumama i svim onim "zašto nikome nije rekla?", "kako to da se još uvijek ne osjeća bolje?" pitanjima. Analizira suvremeni seksualni pejzaž, i bavi se pitanjem pristanka na toliko mnogo nivoa da mi se više puta plakalo jer nismo dovoljno hrabri da nazovemo stvari kako bi trebalo, iako osjećamo da nešto nije bilo OK ni onako kako smo željeli.

Zato je ovo apsolutna lektira za sve. Zato što nam mnogo toga ni samima nije jasno, zato što je sasvim OK biti zbunjen, zato što mnogo toga ne znamo prepoznati, zato što se pred strašnim stvarima samo smrznemo pa smo razočarani i ljuti na sebe, zato što nekada naiđemo na predivnu podršku, a nekada ona izostane, zato što za mnoge stvari prvo pomislimo da smo sigurno sami krivi, zato što traume funkcioniraju čudnom i veoma individualnom dinamikom, zato što je neophodno suočiti se i progovoriti o bilo kojoj vrsti zlostavljanja, zato što statistika kaže da se događa često, a premalo se o tome priča. Zato što narativi koje vidimo na ekranima zaista znače da je konačno došlo vrijeme da javno govorimo o svemu. 

"Mogu te uništiti" i ostala sjajna ostvarenja koja iskreno pričaju o seksualnom nasilju (фото 3)

U to ime, pored “Mogu te uništiti” i u slavu otvorenog, iskrenog i direktnog nošenja s temama koje su dugo bile tabuizirane, izdvajam još nekoliko naslova koje vrijedi pogledati i koji pomažu u tome da se postave temelji za bolju budućnost, i građenje kulture u kojoj će se protiv nasilja ustati i boriti, i gdje će oni koji ga čine prije ili kasnije odgovarati za isto.

“The Unbelievable”

"Mogu te uništiti" i ostala sjajna ostvarenja koja iskreno pričaju o seksualnom nasilju (фото 4)

Mini remek-djelo, Netflixova krimi drama koja podsjeća na to da priče žrtava često nema tko čuti, a i da je jako važno kome društvo uopće želi vjerovati. Postavlja velika pitanja poput: Tko vjeruje žrtvi da je žrtva? Kako se to dokazuje? Tko ima pravo biti žrtva, a kome se po defaultu ne vjeruje? Tko vjeruje, a tko ne, da trauma postoji? Serija je snimljena prema istinitoj priči i članku ProPublica koji je nagrađen Pulitzerovom nagradom i govori o djevojčici Mary Adler kojoj nitko ne vjeruje da je bila silovana jer “ima problematično djetinjstvo”, “voli privlačiti pažnju”, “uvijek nešto izmišlja” i o dvije detektivke koje se udružuju na slučaju u cilju da otkriju istinu.

“Morning Show”

"Mogu te uništiti" i ostala sjajna ostvarenja koja iskreno pričaju o seksualnom nasilju (фото 5)

Prema svjetskim statistikama, jedna od tri žene nekada tijekom svog života bude izložena seksualnom nasilju, a manjak razumijevanja koliko su strašne posljedice seksualnog nasilja i zlostavljanja idu rame u rame s generalnim nedostatkom razumijevanja i manjkom sluha za ženske pozicije. Apple TV je nedavno predstavio seriju “Morning Show” koja makar malo pomaže u rasvjetljavanju i razumijevanju koliko je težak i složen proces kroz koji svaka žrtva nasilja prolazi. Prikazuje teror, strah i bol izloženosti seksualnom nasilju koji ostaju neizrečeni zbog stigme i sramote koje sprečavaju žene da o tome govore, i posljedicama koje to ostavlja na njihovo samopouzdanje, sigurnost u sebe i druge, povjerenje.

“One su bombe”

"Mogu te uništiti" i ostala sjajna ostvarenja koja iskreno pričaju o seksualnom nasilju (фото 6)

Drama zasnovana na istinitom događaju. Prvi čovjek Fox Newsa 2016. godine optužen je za seksualno uznemiravanje, a priča je dospjela u prvi plan zahvaljujući hrabrosti nekoliko novinarki te kuće. “One su bombe” predstavlja kako je sve izgledalo iz ugla novinarki i podsjeća na izuzetno važnu lekciju koju svi znamo ali često zaboravimo: da solidarnost znači nevjerojatno mnogo. Unutrašnji osjećaj stida i sramote je jednako strašan i štetan kao i stigma koja dolazi izvana, od zajednice, društva, okruženja (i međuosobno su uvjetovane). “One su bombe” donosi priču o tome kako se taj nerazmrsivi loop prekida. Glasnim istupanjem, dijeljenjem vlastitog iskustva, spoznajom da stvarno nismo ni krive ni same u onome što nam se događa, što je sve dio zalječenja, i osnova za kolektivno djelovanje.

“Promising Young Woman”

"Mogu te uništiti" i ostala sjajna ostvarenja koja iskreno pričaju o seksualnom nasilju (фото 7)

Ono što je propušteno s “Mogu te uništiti” je žiri Zlatnih globusa, koliko toliko, ispravio s “Promising Young Woman” koji je nominiran u četiri kategorije. Genijalan film o traumi koja se eksternalizira putem osvete. Premisa filma kao da dodatno razrađuje situaciju iz "Mogu te uništiti" i nudi neki drugačiji pogled na situaciju, Carey Mulligan je standardno maestralna, a priča vješto isprepliće različite žanrove i definitivno je ostvarenje koje ćemo tek viđati u različitim nominacijama.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više