Search

Movie lista za kišne dane: Romantični filmovi koji imaju sjajan soundtrack i nikada nam neće dosaditi

Tekst: BURO.


Romantični filmovi, kvantna fizika… ima na svijetu dosta kompliciranih stvari. Ima tu mnogo toga što treba izbalansirati: kemija na ekranu, pristojan scenarij, iskrena seksualna tenzija, junaci koji su dovoljno zanimljivi da ih želimo pratiti. Dobar soundtrack je također od koristi, kao i onaj jedan sporedni lik kojeg nekada više zapamtimo od glavnog. Ipak s velikom moći dolazi i velika odgovornost, i smatra se ozbiljnim zadatkom kurirati muziku za sam film. Kao što je pisac-režiser Cameron Crowe (odgovoran za “Almost Famous”, i veoma stručan u domeni muzike budući da je nekada pisao za Rolling Stone) jednom primijetio “muzika može biti veoma nadrndan partner u sobi za edit. Većina pjesama gotovo da vrište “Ostavi me na miru!”. Tako da gledati romantičnu komediju i istovremeno slušati dobru muziku je izazov ali i sjajna utjeha tijekom kišnih dana. Donosimo vam kompilaciju filmova koji kombiniraju najbolje od oba svijeta, kao zagrijavanje za rujanske dane.

"zovi me svojim imenom"

Movie lista za kišne dane: Romantični filmovi koji imaju sjajan soundtrack i nikada nam neće dosaditi (фото 1)

Nekada su najbolje ljubavne priče one u kojima se malo kaže, a svi osjećaji se naslućuju u tišinama, u neizgovorenom i u tajnim pogledima. Soundtrack filma "Zovi me svojim imenom" ima prilično bogat repertoar od Sufjan Stevensovih pjesama od kojih nam je "The Mystery Of Love" došla na listu omiljenih ne samo iz filma nego generalno, do synth klasika 80-ih poput "Love My Way" od The Psychedelic Furs – i muzika igra sastavni dio u dočaravanju ove sasvim specifične romantične dinamike, gdje je samo biti blizu nekoga istovremeno izvanredno i nepodnošljivo. Muzička odiseja kroz želju koja raste, razvija se i konzumira sve pred sobom.

"kad je harry sreo sally"

Movie lista za kišne dane: Romantični filmovi koji imaju sjajan soundtrack i nikada nam neće dosaditi (фото 2)

Teško je ne pasti na ovaj film, to jest ne zaljubiti se u potpunosti u njega. On je topla juha za hladne dane, i naslov kojem se okreću čak i oni koji sebe smatraju mrziteljima romantičnih komedija (kao da gledanje "Kum" trilogije ili pretplata na MUBI-ju nekoga čine boljom osobom. Ne čine). "Kada je Harry sreo Sally" je, ruku na srce, remek djelo jer je priča o prijateljstvu, seksualnoj politici, prihvaćanju. Muzike što se tiče, istina je da je ovo malo više "zimski" album (zbog pjesama kao što su "Autumn in New York", i još prije "Have Yourself A Merry Little Christmas") ali gledati ovaj film ionako podsjeća da je vrijeme konstrukt koji sami stvaramo tako da predlažemo ovaj naslov za praktično bilo koju večer u bilo kojem godišnjem dobu.

"romeo i julija"

Movie lista za kišne dane: Romantični filmovi koji imaju sjajan soundtrack i nikada nam neće dosaditi (фото 3)

Najromantičnija, i da - sasvim sigurno jedna od najdepresivnijih priča svih vremena. Poznatu šekspirijansku priču znamo ali my, oh, my, muzika u adaptaciji Baza Luhrmanna je nešto neprevaziđeno: od nježnog do seksi, od zavodljivog do razarajućeg, ima po nešto za svakoga... alt-grunge 90-ih, indie pop i ultimativna ljubavna balada Des’ree’s "Kissing You".

"tužna veza"

Movie lista za kišne dane: Romantični filmovi koji imaju sjajan soundtrack i nikada nam neće dosaditi (фото 4)

Filmovi, ili barem oni koji slove za dobre, su portal u (samo)otkrivanje. U najbolje slučaju publika ostane sa spektrom emocija i reakcija, koje su sredstvo kroz koje otkrivamo nešto o sebi. Što volimo, što smo ili tko smo željeli biti. "Tužna veza" će učiniti baš to - vratiti vas na tvorničke postavke. Ovaj film se teško može podvesti pod "feel-good" kišobran ali zbog svog bola i bijede (a i jednog i drugog ima podosta) koje glavni likovi nanose jedno drugom, postoji neki podton ljubavi i nježnosti. A taj spoj i bola i ljubavi se vidi i u "njihovoj" pjesmi, hitu iz 1970-e "You and Me" od Penny & The Quarters. Boli vas srce, ali je i predivno.

"someone great"

Movie lista za kišne dane: Romantični filmovi koji imaju sjajan soundtrack i nikada nam neće dosaditi (фото 5)

Čini se veoma prikladnim da film koji prati muzičku novinarku (Gina Rodrigez), ima i dobre pjesme koje prate glavnu junakinju dok pokušava navigirati kroz highs&lows svoje dugogodišnje veze, i razabrati što novi, post-prekidni život za nju znači. A dobrih pjesama je ovdje stvarno na sve strane, od hitova za plesanje u donjem rublju do omiljenih naslova svih tužnih i ostavljenih. U prijevodu od "Sickness" Phoebe Bridgers do "Missing U", Robyn. A za sve one koji se žele vratiti u optimistično raspoloženje da i poslije teškog prekida budućnost ipak donosi uzbuđenja, odmah bacite "Saturday" od Twin Shadow i HAIM na repeat.

"Zvijezda je rođena"

Movie lista za kišne dane: Romantični filmovi koji imaju sjajan soundtrack i nikada nam neće dosaditi (фото 6)

Hollywood voli nesretne ljubavne priče. Čak im je možda malo i previše naklonjen. Ali ako ste raspoloženi da se utopite u malo melankoličnijim vodama, i gluma i muzika u ovom Oskarom ovjekovječenom remakeu su sam vrh emotivnog naboja. Lady Gaga i pjesma "I’ll Never Love Again" će uzdrmati čak i one najhladnokrvnije.

"prljavi ples"

Movie lista za kišne dane: Romantični filmovi koji imaju sjajan soundtrack i nikada nam neće dosaditi (фото 7)

Iako je ovaj film sniman 80-ih, njegova radnja je smještena u rane 60-e. Vrijeme kulturoloških promjena, pomicanja granica, uzdrmavanja konvencija, sve da bi se napravilo više prostora za zabavu i slobodniji seks. Muzika oslikava upravo to, novopronađenu slobodu i uživanje. Za ples: Otis Redding "'Love Man"; za predigru: Soloman Burke "Cry To Me"; za dozu ljubavne neuroze: The Shirelles "Will You Love Me Tomorrow".

"once"

Movie lista za kišne dane: Romantični filmovi koji imaju sjajan soundtrack i nikada nam neće dosaditi (фото 8)

Veoma ne-Hollywood, lo-fi i iskreni prikaz dvije osobe– irski ulični zabavljač i češka migrantkinja koji se zaljubljuju, a njihove duše se pronalaze kroz muziku koju zajedno stvaraju. Pjesma "Falling Slowly" iz ovog soundtracka je čak i dobila Oskara 2007., i uspijeva uhvatiti nježan i brižan osjećaj koji ljubav nosi, i jednostavno je savršena.

"Korak do slave"

Movie lista za kišne dane: Romantični filmovi koji imaju sjajan soundtrack i nikada nam neće dosaditi (фото 9)

Led Zeppelin, Elton John, Bowie, The Beach Boys, Neil Young… svi hitmejkeri 70-ih su ovdje, što ima smisla budući da je ovo film spomenutog Camerona Crowea i da je koristio svoje znanje i iskustvo koje je stekao dok je kao mladi novinar za Rolling Stone magazin išao na turneje sa svim ovim rock zvijezdama. "Cabin In The Air" Nancy Wilson, je vjerojatno jedna od najboljih numera ovog filma. Melodija bez riječi, koja za manje od dvije minute savršeno dočarava ljepotu mladosti i osjećaj zaljubljenosti koji je uvijek mladenački. Slatko, nježno, baš kao što je biti u avionu i letjeti iznad oblaka.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više