Search

Nagrađena drama Tene Štivičić nakon Londona u Zagrebu

Nagrađena drama Tene Štivičić nakon Londona u Zagrebu

Praizvedba "3 zime"


Image: PR,
tenastivicic.com

Uspješnica "3 zime" Tene Štivičić u režiji Ivice Buljana posljednja je ovosezonska dramska premijera zagrebačkoga HNK

Posljednji ovosezonski dramski premijerni naslov u zagrebačkome Hrvatskom narodnom kazalištu uprizorenje je međunarodno uspješne drame "3 zime" nagrađivane spisateljice Tene Štivičić, a u redateljskoj viziji ravnatelja Drame HNK u Zagrebu, Ivice Buljana, koja će se održati u subotu, 30. travnja. Nakon praizvedbe u prestižnome National Theatreu u Londonu te nekoliko značajnih svjetskih kazališnih nagrada, drama Tene Štivičić tako stiže na scenu središnje nacionalne kazališne kuće. Riječ je o drami koja prati sudbine snažnih žena iz četiriju naraštaja, povezanih jednom kućom.

Drama "3 zime" praizvedena je krajem 2014. u National Theatreu u Londonu, na jednoj od najznačajnijih europskih pozornica, a Tena Štivičić hrabro je predstavila prijelomne trenutke svoje osobne i hrvatske povijesti engleskoj publici koja ju je prepoznala na mnogo širemu planu od uskoga teritorijalnog konteksta, o čemu svjedoče odlične kritike i brojne preporuke. Drama "3 zime" je u New Yorku osvojila The Susan Smith Blackburn Prize, uglednu nagradu s dugom tradicijom koja se dodjeljuje dramatičarkama koje pišu na engleskome jeziku.

Nagrađena drama Tene Štivičić nakon Londona u Zagrebu (фото 1)

Tena Štivičić je ishodište za tekst pronašla u priči unutar vlastite obitelji, nadahnuta teškim životom svoje prabake koja je za vrijeme Kraljevine Jugoslavije rodila izvanbračno dijete. Dalje se komad razvija u fikciji koja izvire iz čvrstoga tkanja povijesne zbilje, nastojeći prije svega ispričati životne priče svojih junakinja koje stoje ispred platna, na kojemu se izmjenjuju prizori društvenih i političkih promjena, ratova i nepostojanoga mira. U zimu 1945. majka i kći s mužem i tek rođenom djevojčicom po partijskom ključu, useljavaju u vilu emigranta. Kuća je naizgled prazna, ali ipak krije još jednu preostalu stanarku i majčinu staru poznanicu. Zimi 1990. obitelj Kos okuplja se u kući na karminama. Vrijeme je uoči Domovinskoga rata, nova je država još u povojima. Nekadašnje podjele i stare polemike ponovno izlaze na površinu, dok s novim naraštajem izviru nova pitanja. U zimu 2011. u kući se priprema vjenčanje i obitelj Kos ponovno je na okupu. U osvit ulaska u novu uniju zatvaraju se neka obiteljska poglavlja i prekidaju duge šutnje, dok novi moćnici vođeni samo ideologijom kapitala kroje sudbinu kuće u kojoj se dalje talože godine i sjećanja...

Nakon premijere slijede izvedbe 2., 4., 10., 12., 18. i 21. svibnja.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više