Search

Nastavak filma \"Blade Runner\" čekali smo 35 godina. Vjerujte nam, isplatilo se!

Nastavak filma "Blade Runner" čekali smo 35 godina. Vjerujte nam, isplatilo se!

Dobili smo vizualnu i zvučnu filmsku senzaciju

Image: screenshot

Kada je Denis Villeneuve jednom prilikom izjavio kako je dao sve od sebe režirajući i stvarajući "Blade Runner 2049", nije nas muljao. To će vam potvrditi već prvi kadrovi spomenutog distopijskog uratka, koji su kritičari jednoglasno proglasili SF remek-djelom i filmskim nastavkom kakav se rijetko viđa...

Radnja filma odvija se 30 godina nakon prvog filma, dakle 2049. godine. Puno toga se promijenilo od 2019. kada se istrebljivač Rick Deckard (Harrison Ford) sukobljavao s četiri odbjegla replikanta koji su se vratili na Zemlju. Dakako da je u cijelu priču bila upletena i jedna ljubavna priča, a sam završetak filma, koji je onda režirao Ridley Scott, ostao je prilično misteriozan. Kroz sve ove godine provlačila su se mnoga nerazriješena pitanja, nagađali odgovori koji su sada konačno i stigli. Prije svega, novi film "Blade Runner 2049" donosi novog istrebljivača, losanđeleškog policajaca K (Ryan Gosling) koji pronalazi dugo skrivenu tajnu, koja ima potencijala ono malo ljudskog društva što je preostalo baciti u potpuni kaos. Njegovo otkriće odvest će ga u potragu za Rickom Deckardom (Harrison Ford), bivšim istrebljivačem koji je nestao prije trideset godina…

Fanovi će upravo zato biti sretni jer nastavak daje odgovore na pitanja gdje je Deckard bio proteklih 30 godina i što mu se doista dogodilo. Upravo iz tog razloga smo i mi pohitali u kino dvorane na premijernu projekciju filma "Blade Runner 2049" koji je za redatelja Denisa Villeneuvea bio svojevrsni pothvat života, na koji se prema odgledanom isplatilo čekati više od tri desetljeća. U tekstu koji slijedi (bez ikakvih spojlera) pročitajte naše dojmove i na temelju čega možemo iz prve ruke potvrditi, kao i ostatak svijeta, da je u pitanju nastavak koji je dostojno stao uz bok svom izvorniku, a koji je opravdano opisan i kao svojevrsno SF remek-djelo...

Nastavak filma "Blade Runner" čekali smo 35 godina. Vjerujte nam, isplatilo se! (фото 1)

Za početak, kao i prvi film i ovaj će vas prije svega oduševiti vizualno. Naime, u filmu naprosto ne postoji lokacija koju ne biste voljeli posjetiti, iako je riječ o vrlo turobnoj, ružnoj, hladnoj i besperspektivnoj budućnosti, točnije distopijskom ambijentu u kojem je sama radnja smještena. Osim savršeno i precizno vizualno dočaranog svijeta, film paralelno na vrlo mudar i suptilan način progovara o pitanjima ljudskosti, sjećanjima, rođenju i smrti. Naime, film je zapravo vrlo sličan svom prethodniku i to je bilo poželjeno. Zapravo je fascinantno koliko su uspjeli dobro prenijeti sve iz izvornog, a onda to sve skupa nadograditi novim problemima koji se pronalaze u tekućem vremenu radnje filmskog nastavka.

Nastavak filma "Blade Runner" čekali smo 35 godina. Vjerujte nam, isplatilo se! (фото 2)

Upotreba boja, tekstura i objekata svijet u filmu "Blade Runner 2049" istovremeno čini realnim i fantastičnim. Ta manična snaga cyberpunk groznice koja se provlači kroz dva sata i 43 minute koliko film i traje, dovoljno je uvjerljiva u svakom trenutku. Redatelj Villeneuve i direktor fotografije Roger Deakins uspjeli su stvoriti svijet koji između ostalog slavi Scottovu viziju stvorenu prije nekoliko desetljeća. Iako je Scottov utjecaj itekako uočljiv i ugraviran u svaki segment filma, smjer je s druge strane unikatno Villeneuveov. 

Nastavak filma "Blade Runner" čekali smo 35 godina. Vjerujte nam, isplatilo se! (фото 3)

Ono što jednako tako neće moći proći nezapaženo je i glazba, odnosno soundtrack filma koji vas odmah uvuče u samu priču i koja je iznimno bitan melankoličan faktor ovog filma. Prepoznatljivi sampleovi i zvukovi ujedno su i svojevrsni flashbackovi na sve ono što smo imali prilike čuti u prvom dijelu, a skladatelji Hans Zimmer i Benjamin Wallfisch nisu nikako mogli dozvoliti da nastavak bude zakinut za svoj autentičan zvuk, u naravno, modificiranom, novom i modernijem izdanju. 

U svom slučaju ne samo da definira ambijent i atmosferu filma, nego glazba na neki način popunjava "tihe rupe" u filmu, ali u pozitivnom, suptilnom smislu. Za razliku od "Blade Runnera", "Blade Runner 2049" ima znatno usporeniji puls događanja i upravo u tim dugim, "razvučenim" scenama i dvosmislenim dijalozima prepunim raznim enigmama, glazba postaje svake sekunde glasnija, moćnija i naglašenija, kao svojevrsni nastavak dijaloga i(li) situacije. Ona kreira klaustrofobiju, paniku, vodi nas na svoj način kroz ovu SF avanturu i pritom ju je nemoguće ignorirati ili na nju ne obratiti pažnji jer je glazba ovdje doista poput punopravnog glavnog lika.

Nastavak filma "Blade Runner" čekali smo 35 godina. Vjerujte nam, isplatilo se! (фото 4)

Kada su u pitanju likovi i glumačka postava, možemo konstatirati kako je Ryan Gosling vrhunski odradio svoj posao, no njegovom liku K dušu je svakako podarila i Joi (koju je sjajno utjelovila glumica Ana de Armas). Iako će neki reći kako je Harrison Ford tu bio tek da "upotpuni priču" sa svojim likom Deckardom i da definitivno nije došao do izražaja kao u prvom dijelu, mišljenja sam kako je upravo tako i u toj mjeri bio dovoljan, jednako upečatljiv te esencijalan, a da je svoj posao odradio kao i uvijek majstorski.

Nastavak filma "Blade Runner" čekali smo 35 godina. Vjerujte nam, isplatilo se! (фото 5)

Ne smijem zaboraviti ni Robin Wright koja utjelovljuje Poručnicu Joshi, a koja je imala sporednu ulogu u filmu, ali ju je odlično i vrlo uvjerljivo odglumila. Mislim da manje od nje nitko nije ni očekivao. Onaj tko mi definitivno nije sjeo (osobno imam već neko vrijeme s njim "problem", kao i s njegovim izborom serviranih mu uloga) je definitivno Jared Leto koji tumači glavnog negativca, Niandera Wallacea. Za početak me se nije dojmio njegov lik koji djeluje pomalo pretenciozno i nerazrađeno, a s druge strane tu je pak i sam po sebi "iritantni" Leto i njegovo popratno i preglumljeno prenemaganje. No, njega je pak zapaženo "ublažila" i izvukla Sylvia Hoeks, koja tumači Luv, njegovu desnu ruku, a koja je tu ulogu odigrala prilično maestralno. 

Možete primijetiti kako o samoj radnji filma nisam željela pisati, osim već svima poznatog sinopsisa. Jer realno, što god da se i pokuša napisati, u većem ili manjem omjeru će utjecati na razotkrivanje filma onima koji ga tek planiraju pogledati. Isto tako, redatelj je upravo iz tog razloga unaprijed ljubazno zamolio sve filmske kritičare i njima slične, da u svojim recenzijama i tekstovima ne otkrivaju ništa o samoj radnji, čega su se ovaj put, čitajući kritike cijenjenih portala, svi itekako držali. Vrlo pohvalno! 

Sve u svemu, "Blade Runner 2049", koji je inače producirao Ridley Scott, izvanredan je film zbog kojeg su mnogi od nas sve ove godine strepili i bili nervozni već na sam spomen planiranja nastavka. Uradak je to koji čvrsto i samostalno stoji na zemlji, čija su priča i radnja zajedno s glumačkom postavom sjajno izbalansirani, a čije su najveće zvijezde ipak fotografija i glazba. Mogu samo reći kako "Blade Runner 2049" nadmašuje sva moja očekivanja (a veliki sam fan, onaj tip fana koji je "Blade Runner" i sve popratne making-ofove pogledao na desetke puta) i dokaz kako nastavak može biti jednako dobar i kvalitetan kao original, čak i ako se na njega čeka desetljećima. 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više