Search

Nastavlja se projekt revitalizacije malih kina u Dalmaciji

Nastavlja se projekt revitalizacije malih kina u Dalmaciji

Kino Mediteran


Image: Turistička zajednica grada Hvara,
Tomislav Serdar (naslovna),
Turistička zajednica grada Visa

Ovog je tjedna projekcijom argentinskog hit filma "Divlje priče" u Omišu započela četvrta sezona "Kina Mediteran"

"Kino Mediteran" je projekt revitalizacije kino programa u Dalmaciji, a grad na ušću Cetine za početak je odabran i simbolički o obzirom na to da je u pitanju mjesto koje je imalo veliku tradiciju kino prikazivanja, no ona je prije nekoliko godina prekinuta zatvaranjem ljetnog i zimskog kina. Tijekom cijele 2014. godine Kino Mediteran organiziralo je 147 projekcija koje je posjetilo 13.400 gledatelja. S obzirom na veliki porast projekta u ovoj godini do kraja 2015. godine lanjske brojke sigurno će biti nadmašene.

Ovog ljeta 'karavana' Kino Mediterana posjetit će 23 grada, a prikazat će se oko 50 filmskih naslova. Redovno, svakodnevno kino održavat će se u Bolu, Hvaru i Komiži, prvenstveno zahvaljujući digitalizaciji ova tri grada. Supetar, Jelsa i Stari Grad kino će imati tri puta tjedno, a Lastovo, Sutivan i Pučišća jednom do dvaput tjedno. Mljet, Korčula, Silba, Omiš i Makarska imat će dva do tri kino gostovanja od nekoliko dana više puta tijekom ljeta, a krajem ljeta Imotski će otvoriti vrata svog digitalnog kina. Programe Kina Mediteran ugostit će i Art kino u Rijeci, Ljetno kino u Dubrovniku, Kastafsko kulturno leto i Kotar teatar u Delnicama.

Nastavlja se projekt revitalizacije malih kina u Dalmaciji (фото 1)

Važnost ovog kulturnog projekta leži i u činjenici da se publici prikazuju kvalitetni filmovi europske i svjetske produkcije pa će publika diljem obale i otoka imati priliku pogledati brojne naslove nagrađivane na filmskim festivalima diljem svijeta, a mnogi od naslova bit će prikazani na Kinu Mediteran prije negoli dođu u redovnu kino distribuciju u ostatku Hrvatske.

Iz programa se mogu izdvojiti naslovi s Festivala mediteranskog filma Split "Van sebe", "Lekcija", "Močvara", "Ničije dete", ali i hit naslovi kao što su "Nova prijateljica", "Feniks", "Golub sjedi na grani i promatra egzistenciju", "Ida", "Divlje priče", "Citizenfour". Filmovi su prevedeni i na hrvatski i na engleski jezik pa su tako dostupni i domaćoj publici i turistima, a dio programa u nekim gradovima namijenjen je i najmlađoj publici.

Nastavlja se projekt revitalizacije malih kina u Dalmaciji (фото 2)

Najveća vrijednost Kina Mediteran leži ipak u činjenici da će završetkom ljeta Bol, Hvar, Komiža, Imotski, Lastovo, Supetar i Pučišća nastaviti s programima i tijekom zime, a i u drugim gradovima organizirat će se zimska gostovanja. Kino Mediteran organizira Festival mediteranskog filma Split uz potporu lokalnih partnera, Kreativne Europe – fonda za razvoj publike, Zaklade Kultura nova i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Sve informacije o gradovima, datumima i programima dostupne su na www.kinomediteran.hr

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više