Search

Ne propustite filmsku noć posvećenu hrvatskom filmu

Ne propustite filmsku noć posvećenu hrvatskom filmu

8 hrvatskih gradova u znaku hrvatskog filma

BURO.


Prva "Noć hrvatskog filma i novih medija" održat će se 14. lipnja 2014., na 17 različitih lokacija diljem Lijepe naše

U 8 gradova u jednoj će se večeri prikazati više od 250 filmova. Umjetnička voditeljica manifestacije, Irena Škorić, uz pomoć stručnih suradnika, Borivoja Dovnikovića-Borde, Željka Sarića, Branka Ištvančića i Leile Topić, sakupila je ono najbolje od domaće kinematografije, i sastavila specifičan filmski program za svaki grad uključen u projekt.

Svečano otvorenje manifestacije "Noć hrvatskog filma i novih medija" će se održati 14. lipnja u zagrebačkom kinu Europa, a ulaz je besplatan. U 20 sati započinje prvi dio programa posvećenom filmskoj glazbi, koncertnim nastupom Cantus Ansambla, zatim slijedi projekcija jedinog hrvatskog Oscarom nagrađenog animiranog filma - "Surogat", a od 22 sata počinje blok najboljih dokumentarnih i kratkih igranih filmova. Neki od njih  su "Izgubljena olovka" Fedora Škubonje nagrađen na festivalu u Cannesu, legendarni dokumentarni filmovi doajena dokumentarnog filma Krste Papića - "Jedno malo putovanje", dugo godina zabranjivan film Petra Krelje "Splendid Isolation", eksperimentalni klasik "Rođendan Stalagmita" Miroslava Mikuljana, te kultni film "Činča" Nenada Puhovskog, o zagrebačkoj 'it' djevojci 70-tih, Činči. Za kraj bloka tu je jedan od najpoznatijih hrvatskih kratkih igranih filmova, "Poslije podne (PUŠKA)" proslavljenog Lordana Zafranovića.

U ponoć će posjetitelji kina Europa imati priliku pogledati jedan od hrvatskih filmskih klasika, "Tri Ane" - film o potrazi jednoga oca, vozača tramvaja u penziji, za kćerkom izgubljenom u ratu, plavom djevojčicom s pletenicama, koja je sada u ranim dvadesetma.

Noć hrvatskog filma

U dvorani Müler kina Europa od 22 sati prikazivati će se radovi autora koji su se tijekom posljednjih desetak godina istaknuli na domaćoj i međunarodnoj sceni, s fokusom na radove koji se kritički odnose prema vlastitom filmskom ili video mediju. 

Sve dodatne informacije pronađite na službenim stranicama manifestacije www.noc-filma.hr ili službenoj Facebook stranici.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više