Search

Nepoznate fotografije Orsona Wellesa, Jeanne Moreau, Relje Bašića na 24. Danima hrvatskog filma

Nepoznate fotografije Orsona Wellesa, Jeanne Moreau, Relje Bašića na 24. Danima hrvatskog filma

Izložba: "Iz filmskog albuma Ivice Rajkovića"


Fotografijom zabilježeni intimni trenuci iz života glumačkih i redateljskih velikana poput Orsona Wellesa, Jeanne Moreau, Relje Bašića, Franje Majetića, Mije Oremović, Mirjane Bohanec, Rade Šerbedžije i mnogih drugih, premijerno će biti pokazani javnosti na izložbi fotografija "Iz filmskog albuma Ivice Rajkovića"

Bogata selekcija fotografija bit će izložena u foajeu kina Tuškanac od 21. do 26. travnja, a uključit će zanimljive trenutke uhvaćene na setovima filmova renomiranih domaćih i stranih redatelja. Otvorenje izložbe održat će se u utorak, 21. travnja u 19:30 sati.

Ivica Rajković jedan je od najvećih direktora fotografije koje je hrvatska kinematografija ikada imala. Započevši karijeru početkom 1960-ih kao fotograf i asistent snimatelja na igranim filmovima Nikole Tanhofera, Fadila Hadžića i drugih, u ulozi direktora fotografije potpisao je 21 igrani film te osamdesetak kratkometražnih igranih i dokumentarnih ostvarenja. Bio je omiljeni snimatelj Kreše Golika, Dušana Vukotića, Fadila Hadžića, Krste Papića, Nikole Babića, Petre Krelja, Branka Ivande, Ante Peterlića, Miroslava Mikuljana i drugih, a oni su ga pozivali na suradnju i u kratkometražnim i u cjelovečernjim igranim projektima. Među rijetkim je hrvatskim snimateljima koji su imali priliku raditi s velikanima svjetskoga filma poput Orsona Wellesa, koji mu je kao snimatelju ukazao povjerenje nekoliko puta između 1967. i 1971. godine.

Nepoznate fotografije Orsona Wellesa, Jeanne Moreau, Relje Bašića na 24. Danima hrvatskog filma (фото 1)

Rajković je ostao aktivan do sredine 1995. godine, a osim nagrada za pojedine filmske projekte, njegovo umjetničko djelo potvrdila je 2013. godine i Nagrada Vladimir Nazor za životno djelo. Tada je odlučio podijeliti svoje filmske uspomene s drugima i izložiti javnosti dio svojeg fotografskog albuma u kojemu se, osim portreta glumaca i promotivnih fotografija za razne filmove, nalaze i radne fotografije produkcija u kojima je bio direktor fotografije.

Prihvaćajući ponudu, Hrvatski filmski savez i 24. Dani hrvatskog filma odužit će se majstoru Rajkoviću povodom njegova 80. rođendana izložbom fotografija nepoznatih prizora poznatih lica hrvatskog filma iz njegova kućnog albuma.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više