Search

Novi balet na programu zagrebačkog HNK

Novi balet na programu zagrebačkog HNK

Zurovac donosi potpuno novu interpretaciju poznate teme

Urednik: Tina Kovačiček


Image: PR

Na daskama zagrebačkog HNK večeras će se odigrati praizvedba baleta Modrobradi koreografa Staše Zurovca i skladatelja Marjana Nećaka

Djelo počiva na legendi o Modrobradome, a inspiraciju pronalazi u pripovijetki Modrobradi i njegovih sedam žena francuskoga nobelovca Anatolea Francea, originalnoj priči Charlesa Perraulta Modrobradi te libretu Béle Balásza za operu Béle Bartóka Dvorac Modrobradog. Osim koreografije, Staša Zurovac potpisuje režiju, libreto i dramaturgiju. U kreaciji Zurovca i nadahnuću spomenutih djela, Modrobradi postaje pozitivnim i nesretnim likom koji nije pronašao mogućnost ostvarenja istinske ljubavi. Kao polazište razmišljanja o baletu, autor estetsku strukturu vidi u sedam svadbi i sedam sprovoda, između kojih se nižu događaji. Predstavu će izvesti solisti i ansambl Baleta Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, a sudjeluje i dramski glumac Nikša Kušelj.

Novi balet na programu zagrebačkog HNK (фото 1)

Staša Zurovac, hrvatski baletni umjetnik srednje generacije, sa sebi svojstvenim senzibilitetom reinterpretirao je priču koju mnogi pamte po okrutnosti glavnoga lika, iako je zapravo riječ o nesretniku i osamljeniku željnom prave ljubavi. Naime, u svojoj pripovijetki Anatole France donosi originalnu Perraultovu priču u svojevrsnoj inverziji, propitujući njezinu objektivnost te dokazujući kako Modrobradi zapravo nije serijski ubojica, nego upravo obratno, pozitivan i nesretan lik. U tome propitivanju France se navodno oslanjao na vlastito istraživanje i pronađene povijesne činjenice. Čitava pripovijest odiše parodijsko-ironijskim tonom, odnosno, iznimnom duhovitošću, a upravo to je privuklo Zurovca u pokušaju ostvarivanja posve nove interpretacije te poznate teme.

Novi balet na programu zagrebačkog HNK (фото 2)

Originalna glazba suvremenoga makedonskog skladatelja Marjana Nećaka dodatno je nadahnuće za baletno djelo koje će prikazati priču o mladoj ženi očaranoj tajanstvenim strancem koji živi u svojemu zatvorenom, čudesnom i strašnom svijetu, okružen krvavim tajnama. Tematika izvornika temelji se na svojevrsnome ponavljanju, u ovome slučaju stravičnih zločina kao metafori nužnosti kako bi se nadomjestila nemogućnost glavnoga lika u ostvarivanju bliskosti i ljubavi. Govori se o preuzimanju tuđe i vlastite sudbine u svoje ruke i o tome da žrtve mogu biti ključ identifikacije devijantnoga ponašanja.

Izvedbe su zakazane za 14., 17., 19. i 20. studeni.

Novi balet na programu zagrebačkog HNK (фото 3)

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više