Search

Novi projekt Saše Božića i Petre Hrašćanec u Zagrebačkom kazalištu mladih

Novi projekt Saše Božića i Petre Hrašćanec u Zagrebačkom kazalištu mladih

"Folk Acts"

Urednik: A.P.


Image: PR

U Zagrebačkom kazalištu mladih u tijeku su pripreme za premijeru nove predstave, "Folk Acts", koja će se održati u petak 13. svibnja u 22:30 sati u Foyeru Kazališta

Predstava je autorski projekt Saše Božića i Petre Hrašćanec za glumicu Natašu Dangubić te "kafansku" pjevačicu Višnja Vitas. Dvije izvođačice na sceni suprotstavljaju različite medije, različita iskustva i intimne svjetove koji nastaju iz prakse bavljenja vlastitim poslom. Višnja Vitas je, kao "kafanska" pjevačica, preko 30 godina svaku noć pjevala u kultnoj zagrebačkoj kavani na rubu grada, a u predstavi "Folk Acts", zajedno s glumicom Natašom Dangubić, progovorit će o svom pristupu radu i generacijama koje su uz nju, u noćnom klubu, stasale.

 

Folk Acts

"Folk Acts neće se baviti moraliziranjem oko učinaka turbo folk kulture, niti želi kolonizirati turbo folk izvedenice u posvećeni, intelektualni prostor teatarske, crne kutije. Želja nam je proučiti i usporediti tjelesne i značenjske procedure i jednog i drugog žanra, njihove receptivne učinke te subvertirati semantički siguran teritorij stereotipa i jednog i drugog žanra. Sam naziv ukazuje na bavljenje politikama izvedbe. Engleski prijevod riječi "Folk", možemo okarakterizirati kao "narod", dok "Acts" možemo prevesti kao "činove", terminološku odrednicu dramskog teatra, ali i kao glagol "činiti". Politička oštrica sadržana je i u mogućem prijevodu "događanje naroda", koje je u projektu svedeno na pretumbavanje postavki izvedbe roda u kazalištu i izvedbe tijela i roda u folk glazbi." - ističu redatelj Saša Božić i koreografkinja Petra Hrašćanec.

Scenografiju i kostimografiju potpisuje Zdravka Ivandija Kirigin, oblikovatelj zvuka je Damir Šimunović, oblikovatelj svjetla Marino Frankola, inspicijentica Milica Kostanić, a producent Mario Gigović. Ujedno, predstava je njegov diplomski ispit na Odsjeku produkcije scenskih i izvedbenih umjetnosti pod mentorstvom dr.sc. Darka Lukića.

Predstava nastaje u koprodukciji ZKM-a, kazališne grupe De Facto i Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Nakon premijere 13. svibnja, sljedeće izvedbe su na rasporedu 14., 15., 17., 18., i 20. svibnja u 22:30 sati u ZKM-u.

 

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više