Search

Oscar specijal: što možemo očekivati od ovogodišnje dodjele

Oscar specijal: što možemo očekivati od ovogodišnje dodjele

Tko bi trebao trijumfirati?

Tekst: Ema Glavina


Image: Promo,
screenshot

Dodjela nagrade Oscar će se održati u noći 26. veljače te ćemo konačno saznati koji će filmovi i glumci biti proglašeni najboljima. Akademija nam već godinama nije servirala značajnije iznenađenje, a prema svemu sudeći, to niti ove godine neće biti slučaj. U nastavku doznajte najbitnije podatke o nominiranim filmovima i pročitajte kratki kritički osvrt...

Dodjelu najprestižnije nagrade na području filma već nekoliko sezona prate veće ili manje kontroverze. Osim što se baš svake godine vojska kritičara obruši na Akademiju što je ili nije nominirala neki određeni film ili glumce, prošla je godina ostala zabilježena i kao godina u kojoj se najviše pričalo o rasizmu u filmskoj industriji. Jedan komentar na Twitteru je bio dovoljan da se pokrene lavina negativnih reakcija ljudi koji su kronično nezadovoljni tretmanom koji Akademija konstantno pokazuje prema ljudima koji nisu bijele boje kože. Nakon ove je uslijedila još jedna rasprava, a bila je vezana uz pitanje političke korektnosti u kontekstu umjetnosti - trebaju li se sada projekti "nasilno" nagrađivati zato što tematiziraju pitanje manjina i gdje povući granicu? Iako nema sumnje da obje strane imaju validne argumente, ova će rasprava sigurno još dugo potrajati. Iz ovih ili onih razloga, ove godine su nominacije mnogo raznolikije, a manjine možda nikad nisu bile zastupljenije.

Dodjele ove nagrade intenzivno pratim posljednjih desetak godina, a što se kvalitete filmova tiče, u pamćenju posebno ostaje dodjela 2008. godine, kada su se među nominiranima našla prava filmska remek-djela. Konkretno, radi se o filmovima "No Country For Old Men" i "There Will Be Blood", od kojih je prvi na kraju i osvojio najvažniji zlatni kipić. Nakon te godine, nominirani filmovi (kao i osvajači) su većinom bili vrlo dobri filmovi, neki i odlični, međutim nijedan nije dosegao razinu kvalitete i važnosti ova dva navedena, te se svake godine nadam kako će ova godina biti ta kad će se među nominiranima naći novo remek-djelo. Ovo nije ta godina, zapravo je jako daleko od spomenute 2008. godine.

Oscar specijal: što možemo očekivati od ovogodišnje dodjele (фото 1)

Ne sjećam se kad je zadnji put bilo toliko nominiranih filmova koji tu nominaciju ne zaslužuju, iako je u kontekstu ove nagrade već pomalo deplasirano govoriti o tome tko je zaslužuje ili ne, budući da su kriteriji, blago rečeno, čudni. Među nominiranima su se tako ove godine našli "Hell Or High Water", film koji pretendira postati novi "No Country for Old Men", ali u tom naumu ne uspijeva; "Hacksaw Ridge", klišejizirana, patetična i jeftinom kršćanskom simbolikom nabijena ratna drama; i "Arrival", intrigantna SF priča u stilu Christophera Nolana, ali bez neke posebne dubine. Unatoč navedenim manama, to su sve solidni filmovi. "Hell Or High Water" je film izvrsne atmosfere i glumačkih ostvarenja, sočnih dijaloga i prikaza stanja duha moderne Amerike, a funkcionira i kao napeti triler. "Hacksaw Ridge" je vrlo kvalitetno režiran film (stari majstor Mel Gibson), s dojmljivim ratnim scenama koje vas uvuku u pakao rata, te uistinu fascinantnom istinitom pričom o pravom ratnom junaku. 

"Arrival" je također film dojmljive atmosfere i izvrsnih glumačkih ostvarenja te intrigantnog scenarija, a odličan je i vizualni aspekt filma. Međutim, to što su ti filmovi solidni nije dovoljno da opravda njihov ulazak u prestižno društvo nominiranih za najvažniju svjetsku filmsku nagradu. Na njihovom mjestu mogao (i trebao) se naći broj filmova koji su zaslužniji za nominaciju, najbolji primjer čega je film "Jackie", izvrsna biografska drama o najpoznatijoj prvoj dami u povijesti koju je maestralno odigrala Natalie Portman, čime je dala svoju možda i najbolju dosadašnju ulogu, a sam film ne samo da se morao naći među nominiranima, već ne bi bila nepravda i da je kući ponio zlatni kipić. 

Oscar specijal: što možemo očekivati od ovogodišnje dodjele (фото 2)

Favorit ovogodišnje dodjele je mjuzikl "La La Land", s najvećim brojem nominacija u povijesti (14), što je prije toga uspjelo "Titanicu" i "All About Eve". Radi se o posebnom filmu, drugačijem od bilo kojeg mjuzikla dosad. Film prema velikom broju kritičara briljira u gotovo svim aspektima: od tehničkog, s fantastičnom kamerom (prva scena je možda i najbolje snimljena u prošloj godini), preko glazbenog, s izvrsnom glazbom i pjesmama te vrlo šarmantnim plesnim scenama koje prate, pa do najvažnijih, scenarističkog, glumačkog i redateljskog, koji su svi na najvišoj razini. Ipak, uz sve navedeno, ne može se ne spomenuti koliko je ovaj film podijelio gledatelje; ili ćete se svrstati među one kojima je ovo jedan od najboljih filmova svih vremena ili uopće neće shvaćati histeriju koja je nastala oko njega. Osobno spadam u drugu kategoriju, pa unatoč sjajnim tehničkim, redateljskim i glazbenim elementima, ovaj film vidim kao još jednu u nizu klišeiziranih priča o uspjehu u okrutnoj industriji Hollywooda.

Drugim riječima, ako film sudite prema scenariju, "La La Land" vam neće ponuditi gotovo ništa novo. Glavni glumci su simpatični, ali to nije dovoljno za najveće glumačko priznanje: njihovo pjevanje i ples su osrednji, a kemiju koju neki toliko spominju nisam uopće primijetila. Primjerice, usporedite li uloge Emme Stone u ovom filmu te Natalie Portman u "Jackie" ili Isabelle Huppert u "Elle", vrlo brzo ćete shvatiti da govorimo o dvije dimenzije glume, od kojih je jedna maestralna, a druga prosječna. Redatelj Damien Chazelle je sličnu priču već prikazao s filmom "Whiplash", ali je on ipak bio emotivni jači, s boljim nastupima i fantastičnom glazbom koju se ne zaboravlja tako lako.

Oscar specijal: što možemo očekivati od ovogodišnje dodjele (фото 3)

Treba spomenuti i vrlo dobre "Lion" i "Manchester By The Sea", od kojih je prvi emotivna bomba godine, pravi crowdpleaser nakon kojeg se ne osjećate prevarenim zbog truda koji su scenaristi uložili u likove, te nakon kojeg neće biti oka koje neće zasuziti, dok je potonji istinska drama bez jednog lažnog trenutka, lažne emocije i brzih razrješenja teških situacija koji su toliko specifični za holivudske produkcije, s izvrsnim glumačkim ostvarenjima, koja će u slučaju Caseyja Afflecka vjerojatno završiti i s nagradom Oscar. Bit će zanimljivo vidjeti i hoće li "Moonlight" iznenaditi (kako neki predviđaju) te osvojiti Oscar za najbolji film. Osobno bi mi ta opcija bila draža od one u kojoj trijumfira "La La Land", iako niti ovaj film ne vidim kao najbolji film godine. Radi se o korektnoj drami vrlo linearne radnje, gotovo europske atmosfere i režije, dobre glume i suptilnih emocija, ali takvih filmova u europskoj produkciji godišnje gledamo na desetke. "Hidden Figures" i "Fences" još nisu stigli u hrvatska kina, no sudeći prema kritikama respektabilnih stranih kritičara, radi se o solidnim filmovima koji ne spadaju u najbolje filmove godine. No, ako pogledamo konkurenciju, shvaćamo da to postaje relativan pojam. 

Oscar specijal: što možemo očekivati od ovogodišnje dodjele (фото 4)

Kako sve ne bi bilo tako crno (ili neuzbudljivo), pobrinule su se manje razvikane kategorije, one za najbolji strani film te najbolji dokumentarni film. Njemački film "Toni Erdmann" će gotovo sigurno osvojiti zlatni kipić, no on to apsolutno zaslužuje. Za većinu gore spomenutih filmova, "Toni Erdmann" predstavlja nedostižni standard, bilo da se radi o scenariju, glumi ili vrtlogu emocija i bizarnih scena kroz koje nas vodi. Pravo osvježenje u tzv. oskarovskoj sezoni i film koji nam vraća nadu u to da nas filmovi još uvijek mogu šokirati, inspirirati i motivirati. Što se dokumentarnog dijela tiče, bitka bi se mogla voditi između odličnih "13th" i "O.J.: Made in America"; jedan govori o svim kompleksnostima zatvorskog sustava SAD-a i rasizma koji je neizbježan i u toj sferi, dok drugi ponovno sagledava život poznatog sportaša optuženog za ubojstvo svoje supruge i njenog prijatelja. Konačni sud ćemo moći dati tek nakon što vidimo pobjednike, no s obzirom na sklonost Akademije na predvidljive i konvencionalne izbore, vjerojatno već sada točno znamo što možemo očekivati.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više