Search

Ovaj tjedan nemojte propustiti reviju hrvatskih filmova u Kinoteci

Ovaj tjedan nemojte propustiti reviju hrvatskih filmova u Kinoteci

Evo što su vas sve očekuje

Urednik: BURO.


Image: PR

U kinu Kinoteka od srijede, 21. studenog sve do 1. prosinca gledamo program recentnih domaćih naslova Novi hrvatski film. Kao izvrstan uvod u program u utorak ne propustite hrvatski modernistički klasik Rondo u režiji Zvonimira Berkovića, film o nesvakidašnjem ljubavnom trokutu koji čine sredovječni sudac Mladen (Stevo Žigon) i bračni par, umjetnik Feđa (Relja Bašić) i studentica Neda (Milena Dravić). Berković je u ideju i strukturu svog debitantskog filma savršeno ukomponirao ljubav prema glazbi – glazbeni oblik ronda organizira narativni slijed, no važan je i kao tema.

U prvom filmu iz programa Novi hrvatski film, komediji Comic Sans u režiji Nevija Marasovića u srijedu, 21. studenog gledamo ljubavne zgode i nezgode Zagrepčanina Alana (Janko Popović Volarić), uspješnog dizajnera koji se baš ne može pohvaliti odnosima sa svojim bivšim djevojkama. Iznenadno putovanje na Vis u društvu simpatičnog i opuštenog oca Brune (Zlatko Burić - Kićo) prisilit će Alana i Brunu da kroz niz što humornih što dramatičnih situacija preispitaju svoje odnose, a prije svega navest će Alana da preispita vlastite prioritete. U četvrtak, 22. studenog na repertoaru je Osmi povjerenik, ekranizacija istoimenog hrvat-skog bestselera pisca Renata Baretića i hrvatski kandidat za nominaciju za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma. Radnja gledatelje vodi na Trečić, najudaljeniji naseljeni otok na kojem nema interneta ni signala za mobitel. Junak Siniša Mesjak, arogantan je i ambiciozan političar u usponu, koji je zbog umiješanosti u skandal imenovan povjerenikom vlade RH na Trečiću, sa zadatkom organiziranja lokalnih izbora. Predhodnih sedam povjerenika u tome nije uspjelo.

Ovaj tjedan nemojte propustiti reviju hrvatskih filmova u Kinoteci (фото 1)

Jedini dokumentarni film u programu je Srbenka Nebojše Slijepčevića koji je svoj sjajan festi-valski put započeo na prestižnom festivalu Visions du Réel, te je među ostalim nagrađen Srcem Sarajeva i Nagradom publike za najbolji dokumentarni film na Sarajevo Film Festivalu i posebnim priznanjem Motovun Film Festivala. U zimu 1991. godine u Zagrebu je ubijena djevojčica srpske nacionalnosti Aleksandra Zec. Četvrt stoljeća kasnije redatelj Oliver Frljić u Rijeci postavlja kazališnu predstavu o tom slučaju. Kazališne probe postaju kolektivna psi-hoterapija, a dvanaestogodišnjoj glumici Nini se čini kao da rat nikada nije završio. Srbenku gledamo u petak, 23. studenog. Subotnja matineja donosi najgledaniji hrvatski film 2017. godine, Uzbunu na Zelenom Vrhu u režiji Čejen Černić. Dječja detektivska pustolovina prati uzbudljive događaje u životu Ratka Milića – Koka prije njegova preseljenja u Zagreb. Koko i njegovi prijatelji provode ljetne praznike igrajući se na obalama jezera uz idilični Zeleni Vrh. Tu prazničku idilu iznenada narušava niz misterioznih pljački i razbojstava počinjenih pod okriljem noći. Kao i uvijek, Koko i prijatelji odlučuju malo uskočiti odraslima i uzimaju stvari u svoje ruke.

Ovaj tjedan nemojte propustiti reviju hrvatskih filmova u Kinoteci (фото 2)

Aleksi, dugometražni prvijenac Barbare Vekarić s Tihanom Lazović u glavnoj ulozi prikazuje se u subotu, 24. studenog. Aleksi je 28-godišnjakinja koja nakon završetka studija ne uspijeva pronaći posao, pa je prisiljena vratiti se pod roditeljski krov. U pokušaju da odagna dosadu, Aleksi bježi od odgovornosti i upušta se u avanture s nekoliko muškaraca: američkim foto-grafom Christianom, lokalnim glazbenikom Goranom i starijim slovenskim plejbojem Toni-jem. Program Novi hrvatski film traje sve do kraja studenog, a uz već spomenute, uključuje filmove Goran Nevija Marasovića, Ustav Republike Hrvatske Rajka Grlića, Ne gledaj mi u pijat Hane Jušić i Zvizdan Dalibora Matanića.Svi filmovi prikazuju se od 20 sati, osim subotnje matineje koja je na rasporedu u 11 sati. Cijena ulaznica za projekcije iz redovnog programa iznosi 15 / 20 kuna. Ulaznice je moguće kupiti online ili na blagajni kina prije projekci-je.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više