Search

Ovo je pet modnih filmova koje morate pogledati

Ovo je pet modnih filmova koje morate pogledati

Uzbudljivi i edukativni

Tekst: F.Š.


Image: Instagram

Jedan od najboljih načina za stjecanje uvida u modnu industriju je pregledavanje različitih modnih dokumentaraca. Ovaj spoj dvije umjetnosti otvara prozor u uzbudljivi svijet mode i svu dramu koja se događa iza kamere. Od kultnog filma "September Issue" koji nas pobliže upoznaje s legendarnom urednicom američkog izdanja časopisa Vogue, Annom Wintour, pa sve do dokumentarca "Catwalk" koji prati uspon legendarnih modela devedesetih poput Christy Turlington, u nastavku donosimo neke od najboljih modnih filmova svih vremena.

McQueen (2018)

U kratkih četrdeset godina koji je proveo na zemlji, Lee McQueen uspio je potpuno poremetiti modnu industriju inovativnim, dramatičnim i često kontroverznim revijama. Film o njegovom životu kroz arhivu snimaka prikazuje londonskog dizajnera kako raspravlja o motivima koji stoje iza njegovih kolekcija. McQueena nije zanimalo ništa lijepo, on je bio pobornik avangarde i šoka, što se kroz njegov brend i dan danas nepogrešivo osjeti. Tijekom cijelog filma redatelji Ian Bonhôte i Peter Ettedgui otkrivaju bit McQueenovog jedinstvenog lika, ističući zašto i danas, gotovo deset godina nakon smrti, uspijeva imati trajan učinak na sve one koji nakon njega pristupaju modi.

Catwalk (1995)

Modni insajderi uvijek govore kako su devedesete bile zlatno doba za modu, a to potvrđuje i sjajni dokumentarac "Catwalk" iz 1995. godine. U režiji Roberta Leacocka, film prati supermodela Christy Turlington na lokacijama New Yorka, Milana i Pariza, dok se priprema za sezonu SS94. Slavnog modela možemo vidjeti kako obilazi castinge, odlazi u teretanu i govori o tome kako je započela svoju karijeru. Kroz film Turlington prepričava svoja iskustva u industriji, a pojavljuju se i  Kate Moss, Naomi Campbell, John Galliano i Carla Bruni.

The September Issue (2009)

Ovaj sada veći ikonični dokumentarac prati nastajanje najprestižnijeg izdanja časopisa Vogue u godini, onog rujanskog. Osim toga, pobliže nas upoznaje s Annom Wintour, slavnom urednicom američkog izdanja časopisa. Kroz film se prikazuju njezine životne navike, radna etika, kao i odnos sa suradnicima. Film pruža odličan insajderski uvid u modnu industriju, a voljet će ga svi istinski zaljubljenici u modu.

Dior & I (2014)

Film prati uspon belgijskog modnog dizajnera Rafa Simonsa i njegov radni vijek u francuskoj modnoj kući Dior. Simons je postao kreativni direktor kuće 2012. godine, a kroz film se prikazuju pripreme za njegovu prvu Dior kolekciju. Ono što ovaj dokumentarni film izdvaja je to što pruža autentičan i uistinu iskren portret dizajnera, njegovog tima i neumoran napor koji ulažu u modu, a čini se i da su svi prizori sirovi i iskreni.

Marc Jacobs and Louis Vuitton (2007)

Godine 1997., Marc Jacobs je postao kreativni direktor pariške modne kuće Louis Vuitton, a taj je naslov držao 16 godina. Za vrijeme njegove vladavine u slavnoj kući, dogodile su se neke od najpoznatijih Louis Vuitton revija kao što je ona za jesen/zimu 2011. godine, koju je zatvorila Kate Moss pušeći cigaretu, revija za proljeće/ljeto 2001. godine koja se dogodila u suradnji s umjetnikom Stephenom Sprouseom, kao i posljednju Jacobsovu reviju koja je govorila o tome kako u svakome od nas leži osjećaj za modu. Film je režirao francuski redatelj dokumentarnih filmova, Loïc Prigent, a prikazuje i kreativni proces koji stoji iza osmišljavanja i predstavljanja jedne kolekcije.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više