Search

Ovo su filmovi koje morate pogledati na Animafestu

Ovo su filmovi koje morate pogledati na Animafestu

Rezervirajte vikend za crtiće


U zagrebačkom Kinu Europa ovog je tjedna počelo 25. izdanje Animafesta, Svjetskog festivala animiranog filma, a strast za crtićima i animacijom dominirat će Zagrebom sve do nedjelje, 14. lipnja

Tijekom šest festivalskih dana u različitim će kategorijama biti prikazano više od 300 kratkometražnih i dugometražnih filmova. Program ovogodišnjeg Animafesta posebno je velik izazov, zbog najveće novine u recentnoj povijesti festivala, a to je spajanje kratkometražnog i dugometražnog izdanja u jedno. Sve to svjedoči koliko je hrvatska animacija u ovom trenutku jaka na kulturnoj mapi svijeta i koliko je povezana s najboljim inozemnim produkcijskim središtima i školama. Još su tri dana do kraja festivala, i divan sunčani vikend za druženja uz crtane filmove svjetskog kalibra. Donosimo vam naš izbor filmova koje svakako pogledajte do nedjelje!

Alice in Wonderland / Alisa u zemlji čudesa
Clyde Geronimi, Wilfred Jackson, Hamilton Luske
SAD / 1951. / 75' 0''

Subota, 13. 6. – Cineplexx Centar Kaptol – 13:00 h
Nedjelja, 14. 6. – Kino Europa – 11:00 h

Alisa lovi Bijelog zeca i upada u začarani svijet koji postaje "čudovastiji i čudnovastiji" sa svakom novom fantastičnom pustolovinom. Susreće Ludog klobučara, Ožujskog zeca, Cerigradsku mačku, Kraljicu srca i druge nezaboravne likove u začudnom i veličanstvenom svijetu.

L'arte della felicità / Umijeće sreće
Alessandro Rak
Italija / 2013. / 84' 0''

Petak, 12. 6. – Cineplexx Centar Kaptol – 22:00 h

Pod olovnim nebom, među apokaliptičnim proročanstvima o Napulju na vrhuncu propasti, taksist Sergio čuje vijest koja ga dotuče. Više ništa neće biti isto. Pogledavši se u ogledalo, Sergio vidi četrdesetogodišnjaka koji se odrekao glazbe i izgubio u limbu vlastitog grada. Taksi postaje mikrokozmos u koji se on povlači kako bi pobjegao od svijeta, no koji u svijet ulazi i izlazi u obliku putnika. I dok vani bjesni oluja, auto se puni uspomenama, nadanjima, žaljenjima i novim prilikama. Prije ili kasnije, kiša će prestati i nebo se razvedriti. A onda će doći kraj. Ili će se vratiti glazba.

Ovo su filmovi koje morate pogledati na Animafestu (фото 1)

O menino e o mundo / Dječak i svijet
Alê Abreu
Brazil / 2013. / 80' 0''

Subota, 13. 6. – Kino Europa – 17:30 h

Kako mu teško pada očeva odsutnost, dječak odlazi iz svog sela i otkriva fantastičan svijet kojim vladaju životinje-strojevi i neobična bića. Ova prekrasna animacija koristi se brojnim umjetničkim tehnikama i prikazuje probleme modernog svijeta u dječjim očima.

Ovo su filmovi koje morate pogledati na Animafestu (фото 2)

Skrivena blaga
Opus 5 kratkometražnih filmova Michela Ocelota

Nedjelja, 14. 6. – Cineplexx Centar Kaptol – 18:00 h

Michel Ocelot (1943, Francuska) proveo je djetinjstvo u Gvineji, tinejdžerske godine u Anjouu, a živi u Parizu. Nakon umjetničkog studija svoju je karijeru posvetio animiranom filmu i osobnom stvaralaštvu. Od početka svi se njegovi filmovi temelje na vlastitim scenarijima i crtežima. Režirao je niz animiranih serija i kratkih filmova. Ta su djela doprinijela afirmaciji njegova imena na festivalima i u profesionalnim krugovima (Ocelot je šest godina bio predsjednik ASIFA-e). Animafest je 2009. godine predstavio njegov opus, koji čine filmovi posebne atmosfere i estetike često zahvaljujući izboru tehnike – animaciji silueta. Neki od njegovih dugometražnih filmova su "Kirikou i strašna vještica" (1998.), "Prinčevi i princeze" (2000.), "Kirikou i divlje zvijeri" (2005.), "Azur i Asmar" (2006.). Njegov sjajan opus nemojte propustiti, a ove godine nagrađen je i za životno djelo na Animafestu!

Ovo su filmovi koje morate pogledati na Animafestu (фото 3)

Nakon sjajnog uspjeha prve projekcije na otvorenom, danas poslijepodne ponavlja se piknik na Zrinjevcu. Započinje u 17 sati, nastavlja se čitanjem "Alise u zemlji čudesa" u 19 sati, a u 21 h bit će projekcija vizualne bajke ovogodišnjeg dobitnika Nagrade za životno djelo, kultnog francuskog animatora, Michela Ocelota "Azur i Asmar". Večer se nastavlja partyjem Alice in Vinyland u festivalskom klubu Vinyl.

 

Raspored i program AnimaFesta možete pogledati na službenoj stranici festivala.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više