Search

Ovo su naši omiljeni jesenski filmovi. Donosimo vam popis s aktualnih filmskih festivala

Ovo su naši omiljeni jesenski filmovi. Donosimo vam popis s aktualnih filmskih festivala

Tekst: BURO.

Svako kasno ljeto nas htjeli ili ne nekako vrati na tvorničke postavke. Vrijeme je za nove planove i nove projekte, da se opet radi punom parom, ljeto je prošlo kako je prošlo i sada nas čeka novi set radnih dana i tjedana. Sretna vijest jest da je ovo i vrijeme kada počinju festivali i neke od najboljih filmova o kojima ćemo tek pričati tijekom cijele godine premijerno gledamo upravo sada. Prvo na festivalu u Veneciji, odmah potom TIFF-u (Filmski festival u Torontu) pa redom.

Ove godine, sve je naravno dovoljno drugačije da ne osjećamo isto ushićenje kao obično. Venecijanski festival se održao, ali u smanjenom kapacitetu (i filmova i ljudi), Telluride festival je u potpunosti otkazan, a Toronto je trenutno u tijeku iako se filmovi službeno prikazuju samo lokalcima, pa dio “international” iz naziva festivala, ove godine nije baš tako točan kao obično.

Ipak iako hype jest značajno smanjen u odnosu na to kako bi inače bilo u ovo vrijeme, još uvijek postoje naslovi oko kojih smo uzbuđeni. Sastavili smo listu omiljenih koje jedva čekamo gledati na malim i velikim ekranima i pred kojima je, ako je suditi prema dosadašnjim kritikama i nagradama, blistava godina.

"Apples"

Zemlja: Grčka

Ovo su naši omiljeni jesenski filmovi. Donosimo vam popis s aktualnih filmskih festivala (фото 1)

Ovo su naši omiljeni jesenski filmovi. Donosimo vam popis s aktualnih filmskih festivala (фото 2)

Ako kažemo (a reći ćemo) da je Yorgos Lanthimos glavni predstavnik grčkog Novog vala, Christos Nikou je odmah tu do njega. Nekada su čak i surađivali što dovoljno govori o sličnosti estetike i načina razmišljanja, i u ovom filmu, koji je već pobrao pohvale i pozitivne kritike na festivalu u Veneciji, Nikou donosi priču o pandemiji amnezije u suvremenoj Ateni. Ova godina će možda biti još kompliciranija za distribuciju i prikazivanje manjih i alternativnijih produkcija kao što je ova, ali kako je u mnogome sličan s realnošću koju živimo, moguće je i da se probije kako zaslužuje.

Ovo su naši omiljeni jesenski filmovi. Donosimo vam popis s aktualnih filmskih festivala (фото 3)

“Nomadland”

Zemlja: SAD

Ovo su naši omiljeni jesenski filmovi. Donosimo vam popis s aktualnih filmskih festivala (фото 4)

Ovo su naši omiljeni jesenski filmovi. Donosimo vam popis s aktualnih filmskih festivala (фото 5)

Chloé Zhao se svojim prethodnim filmovima uspostavila visoko na ljestvici autora koje treba pratiti i od kojih tek treba puno očekivati, a to je uostalom potvrdio i Bong Joon Ho. Za svoj najnoviji film “Nomadland”, Zhao se vratila suradnji koja se već jednom potvrdila kao genijalna, a to je suradnja s Frances McDormand. Filmom “Nomadland” Zhao je ispričala priču o ženi koja je uslijed ekonomske krize 2008. godine odlučila napustiti grad i krenuti na put, bivajući "moderni nomad”, i istražujući život izvan konvencionalnog društva. Glavnu ulogu Fern, igra Frances koja je jako čudnim spletom okolnosti davno obećala da će u 65-oj godini promijeniti ime u Fern, da će pušiti Lucky Strike i putovati državom u kamp prikolici. Na neki način, to joj se i ostvarilo ovim filmom. "Nomadland" je film ispunjen čovječnošću, nježnošću i suosjećajnošću, a njegova autorica je sasvim opravdano otišla kući sa statuom Zlatnog lava.

Ovo su naši omiljeni jesenski filmovi. Donosimo vam popis s aktualnih filmskih festivala (фото 6)

“The Best Is Yet To Come”

Zemlja: Kina

Ovo su naši omiljeni jesenski filmovi. Donosimo vam popis s aktualnih filmskih festivala (фото 7)

Ovo su naši omiljeni jesenski filmovi. Donosimo vam popis s aktualnih filmskih festivala (фото 8)

Novi film Wang Jinga smješten je u suvremenu situaciju, to jest u Kinu u vrijeme poslije SARS epidemije i prati mladog novinara koji se upleo u zamku zdravstvene kontroverze. Sve u svemu, jako relevantno za vrijeme i mjesto u kojem se trenutno nalazimo, i iskreno se nadamo da najbolje stvarno i dolazi. Pored toga, što je dosta lako povezati se sa situacijom, film daje i uvid u kinesku svakodnevicu koju Zapadni svijet ne vidi često.

Ovo su naši omiljeni jesenski filmovi. Donosimo vam popis s aktualnih filmskih festivala (фото 9)

"Ammonite"

Zemlja: Velika Britanija

Ovo su naši omiljeni jesenski filmovi. Donosimo vam popis s aktualnih filmskih festivala (фото 10)

Ovo su naši omiljeni jesenski filmovi. Donosimo vam popis s aktualnih filmskih festivala (фото 11)

Prije tri godine Francis Lee je oduševio publiku intimnom, i nevjerojatno dirljivom pričom “Božja zemlja”, o dva farmera koji pronalaze ljubav na sasvim neočekivanom mjestu. Ove godine, vraća se s još jednom predivnom pričom o ljubavi između britanske paleontologinje Mary Anning i njene imaginarne veze s mladom ženom o kojoj se na neki način treba brinuti. Kate Winslet i Saoirse Ronan su u glavnim ulogama i to dovoljno obećava, kao i činjenica da se o filmu priča već mjesecima unazad. Film je prvobitno planiran za premijeru u Cannesu i još tada je mnoge podsjetio na nevjerojatno dobru prošlogodišnju lezbijsku dramu “Portret žene u plamenu”. Ako neko zna predstaviti I iskontrolirati situaciju koja dolazi do točke pucanja, to je upravo Lee i opravdano se veselimo unaprijed.

Ovo su naši omiljeni jesenski filmovi. Donosimo vam popis s aktualnih filmskih festivala (фото 12)

"Falling"

Zemlja: SAD

Ovo su naši omiljeni jesenski filmovi. Donosimo vam popis s aktualnih filmskih festivala (фото 13)

Ovo su naši omiljeni jesenski filmovi. Donosimo vam popis s aktualnih filmskih festivala (фото 14)

Da, da točno tako. “Falling” vam je već poznat zato što je svoju premijeru zapravo imao na Sundance festivalu. Ali kako je to bilo tako davno, čak u siječnju, i pripada pre-korona eri iz koje se ničeg ne sjećamo, red je da se podsjetimo na ovaj naslov koji je jako dobro prošao na tom festivalu. Ovaj film je debitantski film u kojem se Viggo Mortensen iskušao kao redatelj i donosi priču o gej muškarcu koji se pokušava brinuti o svom dementnom, homofobnom ocu. Jaka, emotivna i životna priča koja je pobrala sjajne komentare da jedva čekamo vidjeti što će napraviti u ovoj sezoni festivala i nagrada. Osim što film potpisuje kao režiser, Mortensen je i nositelj glavne role, a pored njega igra i maestralni Lance Henriksen.

Ovo su naši omiljeni jesenski filmovi. Donosimo vam popis s aktualnih filmskih festivala (фото 15)

"One Night in Miami"

Zemlja: SAD

Ovo su naši omiljeni jesenski filmovi. Donosimo vam popis s aktualnih filmskih festivala (фото 16)

Ovo su naši omiljeni jesenski filmovi. Donosimo vam popis s aktualnih filmskih festivala (фото 17)

Nije neobično da Regina King bude u centru pažnje nekog festivala. Tako je i ovaj put samo što se sada našla u ulozi redateljice. Odabrala je prilično zahtjevan materijal za adaptaciju a to je tekst Kemp Powersa o boksačkoj i političkoj sceni 60-ih. U ovom fiktivnom narativu Cassius Clay, Sam Cooke, Jim Brown, i Malcolm X se sastaju jedne večeri, na večer Cassiusove legendarne pobjede nad Sonnyjem Listonom 1964. i raspravljaju o njihovoj ulozi u društvu, o pravima i kulturološkim promjenama koje se događaju 60-ih. Film je prošao zapaženo na Filmskom festivalu u Veneciji pa je sasvim očekivano da tim putem i nastavi i potvrdi Reginu kao multitalentiranu ženu čije filmove volimo s koje god strane kamere da se nalazi.

Ovo su naši omiljeni jesenski filmovi. Donosimo vam popis s aktualnih filmskih festivala (фото 18)

“David Byrne’s American Utopia”

Zemlja: SAD

Ovo su naši omiljeni jesenski filmovi. Donosimo vam popis s aktualnih filmskih festivala (фото 19)

Ovo su naši omiljeni jesenski filmovi. Donosimo vam popis s aktualnih filmskih festivala (фото 20)

David Byrne je legenda i prvoklasni maher koji sve što radi, radi dobro ili barem sigurno zabavno. U njegovoj biografiji stoji da je: kantautor, producent, glazbenik, teoretičar glazbe, snimatelj, osnivač i frontmen i gitarist američkog benda Talking Heads. Zato je film o njegovom svijetu nešto što opravdano raduje mnoge, pogotovo one kojima nedostaju koncerti, nastupi omiljenih bendova i live svirke. Ekraniziranu verziju Byrnesovog života i ideja potpisuje Spike Lee, a “American Utopia” je predstavljena na prvoj večeri TIFF festivala i podsjetila je na gorko-slatku realnost koju živimo i koliko je divno bilo slušati glazbu uživo.

Ovo su naši omiljeni jesenski filmovi. Donosimo vam popis s aktualnih filmskih festivala (фото 21)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više