Search

Paolo Magelli režira novu predstavu u zagrebačkom HNK

Paolo Magelli režira novu predstavu u zagrebačkom HNK

Kosor nakon 82 godine ponovno na repertoaru naše kazališne kuće


Image: Marko Ercegović

Drama Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu priprema novu predstavu – riječ je o drami "Žena" nastaloj prema dramskim tekstovima "Žena" i "U Café du Dôme" Josipa Kosora, u režiji Paola Magellija

Na ovaj način zagrebački HNK domaćoj publici ima za cilj približiti i ukazati na opus i značaj jednog od najistaknutijih i (nažalost) najzakinutijih domaćih dramskih ekspresionista. Posljednje Kosorovo djelo uprizoreno u Hrvatskome narodnom kazalištu bio je "Požar strasti" 1934. godine, u režiji Branka Gavelle. Čak 82 godine kasnije Paolo Magelli će ponovno otkriti kazališni potencijal istinskoga ekspresionizma i upoznati nove generacije s ovim zaboravljenim, i široj publici, relativno nepoznatim piscem!

Drama "Žena" premijerno će biti izvedena u petak, 4. ožujka 2016. u 19:30 sati. Reprizne izvedbe slijede 5., 16. i 21. ožujka. U predstavi glume: Livio Badurina, Lana Barić, Nikša Kušelj, Milan Pleština, Goran Grgić, Zijad Gračić, Dora Lipovčan, Ivan Colarić, Petra Svrtan, Iva Mihalić, Jelena Perčin, Ana Begić i Silvijo Mumelaš.

Paolo Magelli režira novu predstavu u zagrebačkom HNK (фото 1)

Uz Milana Begovića i Ivu Vojnovića, Kosor je najprevođeniji i najizvođeniji hrvatski dramatičar u inozemstvu u prvoj polovici prošloga stoljeća, dva puta nominiran za Nobelovu nagradu za književnost. Već je "Požarom strasti", jednom od svojih prvih drama, privukao pozornost intelektualaca europskog kruga. U svojim lutanjima susretao je i prijateljevao s velikim umjetnicima svojeg doba poput Ivana Meštrovića, Silvija Strahimira Kranjčevića, Maksima Gorkog ili Konstantina Stanislavskog. Svojim dramama, vođen naturalističkim impulsima, izlazi iz realističkih okvira, portretirajući unutrašnjost situacija i likova kojima upravljaju podsvijest, nagoni i strasti, birajući psihološku i socijalnu tematiku, buntovno i bunovno istražujući krajnosti ljudskih emocija i postupaka. Kosor je u svojim djelima strasno i neobično zagovarao ljubav, moral i ljudske čistoće u svijetu koje je napustilo i izgubilo Čovjeka.

Paolo Magelli režira novu predstavu u zagrebačkom HNK (фото 2)
Drama "Žena" govori o prelijepoj Limunki koju muž gubi na kartama kako bi pripala drugome koji je spreman sve svoje bogatstvo dati za nju. Limunka je očajna i sve proklinje, ali tu je, između tisuća muškaraca koji lude za njom, i Idan, njezina ljubav iz mladosti koju nikad nije preboljela. Koncentracija radnje u sukobu je dvije strasti, čulne vs. spiritualne, tipična ekspresionistička polarizacija između zemaljskog i kozmičkog, sukob materijalnog i duhovnog, konkretnog i apstraktnog, a cilj je upozoriti na usvajanje nužne potrage za izgubljenim ljudskim rajem ljubavi i sreće. Odlučnost Limunke da se odupre uvriježenoj volji i običajima sredine važan je element društvene kritike, veličanje ideala ženstva i istinske ljubavi, što je čest motiv i u drugim Kosorovim dramama.

Paolo Magelli režira novu predstavu u zagrebačkom HNK (фото 3)
Radnja drame "U Café du Dôme" odvija se u razdoblju između dvaju ratova u čuvenoj pariškoj kavani gdje boemi zdvajaju nad lošim vremenima, a bogati Amerikanac razbacuje se novcem. Za to vrijeme boemi mu ukradu novčanik, a dama pristaje na njegovu bračnu ponudu kako bi vratila čast Francuskoj i pariškim umjetnicima. Drama upozorava publiku da kompromisi vladaju svijetom, a umjetnost i kultura postaju zavisni od centara novčane i ideološke moći kojima se moraju dodvoravati kako ne bi nestali. Kosor daje konkretnu kritiku društvenog stanja, predatorskog kapitalizma, ali bez namjere rješenja, zanima ga utjecaj političkog realizma na širu duhovnu dimenziju društvenih odnosa.

Paolo Magelli režira novu predstavu u zagrebačkom HNK (фото 4)

Paolo Magelli rođen je u talijanskom gradu Pratu, ali od 1974. uspješno djeluje i na hrvatskim pozornicama. Tijekom svoje bogate umjetničke karijere surađivao je s mnogim velikim umjetnicima poput Pine Bausch ili Giorgija Strehlera, a njegove predstave obišle su većinu svjetskih pozornica. Posljednjih godina zaposlen je kao intendant u Teatro Metastasio Stabile della Toscana u Pratu. Dramaturginja je Željka Udovčić Pleština, skladatelj Arturo Annecchino, scenografi su Numen i Ivana Jonke, kostimograf Leo Kulaš, oblikovatelji svjetla Paolo Magelli i Sven Jonke, asistenti redatelja su Lovro Krsnik i Žad P. Novak.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više