Search

Pet nezaobilaznih trendova ovogodišnjeg Animafesta

Pet nezaobilaznih trendova ovogodišnjeg Animafesta

Što obavezno treba pogledati na 24. Svjetskom festivalu animiranog filma u Zagrebu?


Image: PR

Donosimo vam pregled najboljeg sa Svjetskog festivala animiranog filma u Zagrebu kojeg vole i odrasli!

24. Svjetski festival animiranog filma - Animafest Zagreb 2014. koji će se od 3. do 8. lipnja 2014. godine održati u kinima Europa, Tuškanac i Cineplexx Centar Kaptol, s više od 400 filmova predstavlja potpuni uvid u svjetsku animacijsku scenu. Kako bi vam uživanje u bogatstvu stilova, priča i tehnika ovogodišnjih filmova učinili zanimljivijim i lakšim, odabrali smo pet atraktivnih tema koje donose najuzbudljivije trendove ovogodišnjeg festivala. Najljepše od svega je što ne morate birati - kako je riječ o kratkometražnom izdanju, filmovi su raspoređeni u kompaktne projekcije u kojima u sat vremena možete pogledati do sedam posve različitih radova.

Mahjong

1. Drevna Kina
Geopolitički zmaj "zaskočio" je i animirani film - nova kineska animacija kombinira harmoniju klasičnih tehnika sa senzibilitetom suvremenog umjetnika. Carevi, konkubine i mitološka bića mame vas Putom svile u drevnu Kinu s četiri prekrasna filma na razmeđu bogate tradicije i digitalne animacije. U Velikom natjecanju pogledajte "Mahjong" (r. Xu An, Xi Chen) koji očarava kreativnom upotrebom svjetla rijetko prisutnom u animiranom filmu, a karakterističnom za kazalište sjena.

The Banquet of The Concubine

"The Banquet of The Concubine" sjajne mlade umjetnice Hefang Wei, također iz programa Velikog natjecanja, priča o ljubavi i ljubomori na carskom dvoru u 8. stoljeću te je pravo "žensko pismo" s daškom melodrame. Hefang Wei vješta je slikarica u tradicionalnim kineskim tehnikama te majstorica kaligrafije kojom se bavi od djetinjstva. Treći film s motivima drevne Kine pogledajte u Velikoj panorami - "Black and White" (r. Chen Hailu, Qiang Xiaobo, Shi Yi) prikazuje dva suprotstavljena principa i njihovo ujedinjenje u harmoniji utjelovljenoj u mačevaocu.

The Country of Summer Insect

"The Country of Summer Insect" (r. Tang Bohua) iznosi bajkovitu priču dok tintom, tušem i vodenim bojama udahnjuje život prekrasnim freskama, najprije animirajući vodu, zrak i dim, a potom ljude i zmajeve. Pravi je to hommage kineskim slikarima s prijelaza 12. u 13. stoljeće. Pored priča iz slavne povijesti, Kina se na Animafestu 2014. predstavlja i suvremenijim temama, poput psihološke interpretacije poznate bajke o Crvenkapici u filmu "A Wolf in the Tree" (r. Jiaxing Lin).

2. Otkačeni Japanci
Animacija je najvažniji izvozni proizvod japanske kinematografije, ali Zemlja Izlazećeg Sunca pored mnoštva popularnog animea nudi i posve drukčije filmove, također obilježene dalekom otočkom kulturom koja nas uvijek iznenađuje. Posebno se ističu filmovi koje kroz svoju kompaniju CaRTe bLaNChe podupire agilna producentica s francuskom adresom Tamaki Okamoto - "Wonder" Miraija Mizuea i "Futon" Yuriko Mizushiri. Oba filma natječu se za Grand Prix Velikog natjecanja.

Wonder

"Wonder" je razigrani, sugestivni apstraktni film sa zaraznom glazbenom podlogom, ali i pravi umjetnički podvig - nastao je od 8 760 crteža u godinu dana, a kako su za svaku sekundu filma potrebna 24 crteža, po jedan je morao biti dovršen svakoga sata, svakoga dana u godini! "Futon" će iznenaditi one koji ranije nisu vidjeli poneki film posebne umjetnice Yuriko Mizushiri - to je snoliko ispitivanje osjeta i pobuda proizašlih iz malih, svakodnevnih užitaka i neugoda poput kave, kolača, topline kreveta, mekoće tepiha, uboda... Senzitivan, fluidan, tjelesan, erotičan, meditativan i ženski - sve je to "Futon". U Studentskom natjecanju krije se možda i "najotkvačeniji" film ovogodišnjeg festivala - "Anal Juke - Anal Juice"  Sawako Kabuki. U pozadini ove lude uglazbljene skatologije leži, posve neočekivano, inspiracija bivšim dečkom i potresom koji je poharao Japan 2011. godine.

The Hyuga Episode of Kojiki

Svjetsku premijeru na Animafestu 2014. u Studentskom natjecanju imat će film neobičnog naslova "00:08" Yutara Kuba, učenika velikana svjetske animacije Kojija Yamamure, koji je na Animafestu osvojio Grand Prix prije točno deset godina, a sada se natječe u konkurenciji namjenskih filmova (glazbenih, reklama i spotova) s filmom "The Hyuga Episode of Kojiki". Iz japanske je riznice i film Saorija Shirokija "Monotonous Purgatory".

Pifuskin

Iako nije "Japanac", singapurski film "Pifuskin" (r. Wei Keong Tan), jedna od svjetskih premijera ovogodišnjeg festivala, dovoljno je "otkvačen" i dovoljno "dalek" da ga preporučimo u ovoj grupi.

3. Svjetski hitovi
Američki film "Feral" Portugalca Daniela Souse, priča o dječaku-vuku koji se ne može prilagoditi civilizaciji, nominiran je za ovogodišnju nagradu Oscar te glavnu nagradu prestižnog festivala animiranog filma u Annecyju. Vrlo sugestivan minimalistički crtež sjajno koristi crno-bijele kontraste te atmosferičnu maglu i snijeg kroz koji se naziru siluete, na osnovne oblike svedeni objekti i skicirani likovi.

Feral

U Velikoj panorami može se vidjeti novi film Chrisa Landretha, dobitnika Oscara 2004. godine - opako duhoviti "Subconscious Password". Istinski audiovizualni užitak pruža konstruktivistički kolaž, prikaz destruktivnog 20. stoljeća Bugarina Theodorea Usheva "Gloria Victoria" koji će znalce podsjetiti na Maljeviča, Rodčenka i Mejerholjdove pozornice. "Gloria Victoria", snimljena u 3D-u, jedan je od najomiljenijih animiranih filmova protekle godine, dok je ovogodišnji hit, nagrađen nedavno i na festivalu HAFF u Nizozemskoj, južnokorejski "Love Games "Yumi Joung polagan, intenzivan, a naposljetku i potresan prikaz osjećaja dvoje zaljubljenih kroz dječje igre.

Love Game

Iznimno cijenjeni nizozemski umjetnik Rosto na 24. Animafestu predstavit će svoj novi film horror ugođaja "Lonely Bones", a ljubitelji žanrovskog filma poželjet će vidjeti i distopijsku humornu fantaziju "Hollow Land" (r. Michelle Kranot, Uri Kranot) u tehnici animacije glinenih lutaka - film iz uže konkurencije za Oscare.

4. Slatkiši za oči, usta i dušu
Ljubiteljima raskošnih boja svidjet će se francuski film "Autumn Leaves" (r. Aude Danset, Carlos De Carvalho) iz Velike panorame, simbolički prikaz prirode, ljubavi i djetinjstva, koji posjeduje i nijansu makabrističkog tona, kao i "Baths" (r. Tomek Ducki) o dvojici ostarjelih plivača koji zaranjaju u drugu dimenziju. Duhovita i poticajna svakako je i mašta vozačice tramvaja u filmu "Tram" Michaele Pavlátove, a "slatkiše" krije i Studentsko natjecanje s filmovima poput "The Dewberry Empire" (r. Christian Schlaeffer) i "The Strawberry Soup" (r. Sylwia Szkiladz).

Autumn Leaves

"Najslađi" film cijeloga festivala, međutim, svakako je "The Caketrope of BURTON's Team" - posveta Timu Burtonu i optičkoj igrački zootropu koja animira čokoladnu tortu. Autor Alexandre Dubosc tako je "okrunio" svoju karijeru u kojoj je već animirao bombone, palačinke i druge slastice.

The Caketrope of BURTON's Team


5. Legendarni majstori
Animafest Zagreb 2014. svoju je Nagradu za životno djelo dodijelio Juriju Norštejnu, autoru najboljeg animiranog filma svih vremena "Bajka nad bajkama" (1979.) i jednom od najcjenjenijih živućih animatora.

Pet nezaobilaznih trendova ovogodišnjeg Animafesta (фото 1)

U velikoj retrospektivi koja će biti priređena ruskom majstoru, pored "Bajke nad bajkama" moći će se vidjeti i filmovi poput "Ježića u magli" (1975.) koji je na otvaranju Olimpijskih igara u Sočiju bio zastupljen u petominutnom pregledu cjelokupne ruske umjetnosti, znanosti i kulture, ili "Bitke kod Keržence" - dobitnika prvog Animafestova Grand Prixa daleke 1972. godine. Druga velika retrospektiva priređuje se u čast 100. godišnjice rođenja Normana McLarena, jednog od najznačajnijih inovatora animiranog i eksperimentalnog filma, dobitnika Zlatne palme u Cannesu za film "Blinkity Blank", Oscara za "Neighbours", Srebrnog medvjeda za "Rythmetic"... Posebno pripremljene, restaurirane kopije McLarenovih filmova Animafest Zagreb pribavlja u suradnji s National Film Board of Canada.

Od 1725 pristiglih filmova iz 73 zemlje svijeta međunarodne selekcijske komisije odabrale su 144 filma za natjecateljske i panoramske programe ovogodišnjeg Festivala, među njima i djela sedmero hrvatskih autora. Na 24. Animafestu očekuju nas i velike retrospektive lutka-filma, bogat Program za djecu i mlade, predstavljanje najboljih svjetskih škola animacije - ukupno preko 400 djela - kao i znanstveni simpozij Animafest Scanner 2014, koncerti, izložbe, promocije i razgovori s autorima. Želite li saznati više o cjelokupnom programu, informacije slobodno potražite na službenim stranicama 24. Svjetskog festivala animiranog filma - Animafest Zagreb 2014.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više