Search

Plesna predstava nagrađivanog španjolskog koreografa u ZKM-u

Plesna predstava nagrađivanog španjolskog koreografa u ZKM-u

"Spone"

Image: Jelena Janković

Nakon premijerne izvedbe predstave "Spone" u studenom, plesna publika imati će priliku ponovno uživati u virtuoznom plesnom izričaju Zagrebačkog plesnog ansambla

Plesna predstava Spone, nastala u izvedbi Zagrebačkog plesnog ansambla i u koprodukciji sa Zagrebačkim kazalištem mladih, u koreografiji proslavljenog katalonskog umjetnika Roberta Olivana bit će izvedena u 1., 2. i 3. ožujka 2016. u ZKM-u.

Roberto Olivan (Tortosa, 1972.), plesač, koreograf i plesni pedagog, obrazovanje je stekao na španjolskom Institut del Teatre u Barceloni te na glasovitom PARTS-u (Performing Arts Research and Training Studios) u Belgiji. Kao plesač sudjelovao je u projektima poznatih umjetnika poput Roberta Wilsona, Anne Terese de Keersmaeker, Jossea de Pauwa i Toma Jansena. Autor je koreografija u više od 50 predstava, a 2001. osnovao je i vlastitu plesnu kompaniju Enclave Arts del Moviment, u kojoj je koreografirao niz zapaženih predstava poput: Natural Strange Days, Homeland, De Farra, Mermaid's Call, A Place to Bury Strangers te posljednju Lonely Together. Enclave je također krovna organizacija festivala Deltebre Dansa koji je Olivan osnovao 2004. godine. Roberto Olivan za svoje je radove višestruko nagrađivan na festivalima u Španjolskoj i svijetu, a 2014. dodijeljena mu je i nacionalna španjolska nagrada Premi nacional de cultura.

Plesna predstava nagrađivanog španjolskog koreografa u ZKM-u (фото 1)

Koreografije Roberta Olivana odražavaju neuobičajenu viziju plesa i potrebu da ga dovede u dijalog s drugim umjetničkim žanrovima pa se tako u njegovim predstavama često pojavljuju elementi suvremenog cirkusa, glume, ali i raznih drugih disciplina i talenata koje pojedini izvođači posjeduju. Olivan stvara služeći se mješavinom umjetničkih jezika, a važno polazište njegovih kreacija su iskustva i ambicije izvođača kako bi zajedno s njima stvorio iskonski pokret i organski fizički teatar.

Plesna predstava nagrađivanog španjolskog koreografa u ZKM-u (фото 2)
Predstava Spone odvodi gledatelja u privatne mikrosvjetove izvođača, isprepliće njihova osobna i profesionalna iskustva, suprotstavlja njihove čežnje i prepreke. Komadići njihovih životnih priča povezani su neopipljivim nitima, sponama kojih nisu uvijek svjesni, a koje na neobjašnjiv način određuju smjer njihovog djelovanja. Te spone, nevidljivi mostovi, dovode do spoznaje da smo, bez obzira na sve naše razlike, jedni drugima potrebni upravo kako bismo ponovno bili svoji. Scenski materijal koji su u osnovi kreirali izvođači od samog je početka imao jasnu svrhu: iskušati vlastite tjelesne i emotivne granice kako bi stvorili jedinstven oblik vizualne poezije – poeziju temeljenu na njihovom vlastitom iskustvu.

Plesna predstava nagrađivanog španjolskog koreografa u ZKM-u (фото 3)
Služeći se neverbalnim kazališnim izričajem i jezikom suvremenog plesa, predstava kao rezultat nudi slagalicu događaja koja otkriva suodnose i spone između šest priča i šest različitih osobnosti. Izvođači su Petra Chelfi, Martina Nevistić, Nika Lilek, Petra Valentić, Adrian Pezdirc i Andreja Jandrić. Glazbu potpisuje Nenad Kovačić, kostimografkinja je Zdravka Ivandija Kirigin, oblikovatelj svjetla Saša Fistrić.

Plesna predstava nagrađivanog španjolskog koreografa u ZKM-u (фото 4)

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni z/k/m-a, Teslina 7, radnim danima 10 – 20 h, subotom 10  14 h, te sat vremena prije početka predstave.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više