Search

Počelo 12. izdanje Zagrebdoxa

Počelo 12. izdanje Zagrebdoxa

Više od 160 filmova u 17 programa


Image: Julien Duval,
Nina Đurđević

Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox otvorio je u izvrsnom raspoloženju vrata četiriju dvorana kina Cineplexx u Centru Kaptol za sve zaljubljene u dokumentarni film

Do iduće nedjelje, 28. veljače, na festivalu će biti prikazano više od 160 filmova u 17 programa. Uoči projekcije filma Što smo si bliže britanske redateljice i gošće festivala Karen Guthrie publici su se obratili direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski i ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je otvorio festival. Nenad Puhovski primijetio je da je na festivalu svake godine sve veći broj ljudi, da je i raspoloženje sve bolje, ali i da je sve veći broj filmova koje treba pogledati. "Na ZagrebDoxu pokušavamo kroz razgovore ispitivati nesigurnosti i krhko znanje, suočiti ono što mi mislimo s onim što misle drugi, otvarati teme, dijalog", kazao je, te citirao Charlesa Bukowskog riječima "najveći problem s ovim svijetom je to što su pametni ljudi nesigurni, a budale previše sigurne".

Počelo 12. izdanje Zagrebdoxa (фото 1)
Večeras nas na ZagrebDoxu očekuje čak pet premijera dokumentaraca hrvatskih autora. Bit će to filmovi iz regionalne konkurencije Kratki obiteljski film Igora Bezinovića, Kandidat Tomislava Pulića i Roberta Tomića Zubera te Sanja Nikice Zdunić, zatim Okus doma redateljice Martine Globočnik iz programa Stanje stvari i epizoda Socijalizam susreće kapitalizam iz serijala Betonski spavači redatelja Saše Bana koja se prikazuje u posebnim događanjima. Nakon svih filmova s redateljima će se voditi razgovori. Martina Globočnik će i predstaviti knjigu Tko tu koga gleda u festivalskom centru u 20:30.

Silvestar Kolbas, Bruno Gamulin, Karpo Godina
Osim premijera, u ponedjeljak su na rasporedu tri cijenjena i nagrađivana filma: pobjednici Sundancea 2015. i 2016. godine u kategoriji dokumentarnog filma, Čopor redateljice Crystal Moselle i Sonita redateljice Rokhsareh Ghaem Maghami, te Ninnoc redateljice Niki Padar koji je na Berlinskom filmskom festivalu upravo osvojio posebno priznanje za najbolji kratkometražni dokumentarac u selekciji Generation. Gledat ćemo i biografski dokumentarac Kurt Cobain: Montage of Heck Bretta Morgena, Zasluga za ubojstvo Vladija Antonevicza, Iznad i ispod Nicolasa Steinera te niz drugih naslova. Također, u programu ZagrebDox Pro redatelj John Appel održat će majstorsko predavanje o mogućnostima montaže, a bit će prikazan i njegov najnoviji film Čarolija montaže.

Daina Oniunas Pusić

Počelo 12. izdanje Zagrebdoxa (фото 2)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više