Search

Pogledajte koji hrvatski filmovi gostuju u Sarajevu

21. izdanje poznatog filmskog festivala u regiji


Image: HAVC

U natjecateljskom programu 21. izdanja Sarajevo Film Festivala, koji će se održati od 14. do 22. kolovoza, bit će prikazana četiri hrvatska filma, dok će u ostalim selekcijama biti prikazana još dva domaća naslova

U natjecateljskom programu dugometražnih igranih filmova bit će prikazan "Zvizdan" Dalibora Matanića, koji prati tri priče o zabranjenoj ljubavi u dva susjedna sela opterećena povijesnim naslijeđem, tijekom tri različita desetljeća. Film je premijerno prikazan u programu Un Certain Regard Filmskog festivala u Cannesu, gdje je osvojio nagradu žirija, a u međuvremenu je uvršten i u službenu selekciju Nagrade LUX 2015 koju dodjeljuje Europski parlament.

Uz "Zvizdan", kojem je ovo regionalna premijera, u natjecateljski je program uvrštena i manjinska koprodukcija redateljice Ines Tanović, "Naša svakodnevna priča". Ovaj dugometražni igrani film, kojem je prikazivanje na SFF-u ujedno i svjetska premijera, govori o Sarajevu danas i prati priču obitelji Sušić, koja živi 'našu svakodnevnu priču', a sudbine glavnih likova i njihove emocije oslikane su kroz tradicionalnu bosansku pjesmu – sevdalinku. 

U natjecateljski program dokumentarnih filmova uvrštena su dva domaća ostvarenja: "Lijepo mi je s tobom, znaš" Eve Kraljević i manjinska koprodukcija "U potrazi za snom" Mladena Mitrovića, koja će imati svjetsku premijeru. Dokumentarni film Eve Kraljević prati deset godina života s Evinom sestrom Mijom koja ima Downov sindrom. Film je premijerno prikazan na ZagrebDoxu gdje je osvojio nagradu publike. "U potrazi za snom" Mladena Mitrovića govori o ponovnom susretu grupe nekadašnjih Sarajlija koji su se nakon 1987. godine, kada ih je mladi Mitrović prvi puta snimao, rasuli svijetom stjecajem brojnih, a ponajviše ratnih okolnosti.

Nenatjecateljski program U fokusu, koji donosi najbolja ostvarenja regionalne kinematografije, prikazat će debitantski dugometražni film "Ti mene nosiš" redateljice Ivone Juke. Film govori o tri protagonistice koje se bore za prihvaćanje, iskupljenje i nove prilike. Film je nedavno prikazan u natjecateljskom programu East of the West Međunarodnog filmskog festivala u Karlovym Varyma, a u domaćoj ga je distribuciji pogledalo više od 7.000 gledatelja.

Program U fokusu će prikazati i manjinsku koprodukciju "Ničije dijete" Vuka Ršumovića, nastalu u produkciji Art & Popcorna i koprodukciji BaBoon Productiona iz Srbije te Kinorame iz Hrvatske. Film govori o dječaku kojeg su duboko u planinama u Bosni i Hercegovini pronašli lovci u proljeće 1988. i koji je potom završio u domu za nezbrinutu djecu u Beogradu. Film je osvojio tri nagrade na 29. Međunarodnom tjednu kritike u Veneciji te još niz vrijednih priznanja.

Sarajevo Film Festival ove se godine po 21. put održava u glavnom gradu Bosne i Hercegovine od 14. do 22. kolovoza. Jedan je od najprominentnijih filmskih festivala u jugoistočnoj Europi, a svake ga godine posjeti oko 100.000 ljubitelja filma. Više informacija o ovogodišnjem izdanju SFF-a saznajte na službenoj stranici festivala.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više