Search

Pogledali smo dokumentarac o Elizabeth Holmes koja je servirala jednu od najvećih podvala u Silicijskoj dolini

Pogledali smo dokumentarac o Elizabeth Holmes koja je servirala jednu od najvećih podvala u Silicijskoj dolini

"The Inventor: Out For Blood In Silicon Valley" možete pogledati na HBO GO platformi


Image: PR

Kojim god streaming servisom da se koristite, sigurno ste u posljednje vrijeme uvidjeli raskošnu ponudu dokumentarnih filmova i serijala koje isto tako, vjerujemo, niste propustili pogledati. Svima im je zajedničko nekoliko stavki: šok, nevjerica, bizarnost i gomila serviranih laži i obmana. Ako možda pak još uvijek ne znate o kojim dokumentarcima zapravo govorimo, sugeriramo vam one o Fyre Festivalu - najvećem svjetskom glazbenom festivalu koji se nikada nije dogodio. Tu je i onaj o kralju popa Michaelu Jacksonu, "Leaving Neverland", ali i onaj o misterioznom nestanku britanske djevojčice Madeleine McCann na obiteljskom godišnjem odmoru u Portugalu 2007. godine, koja do dan danas nije pronađena. Najnoviji dokumentarac koji je digao veliku prašinu, a koji je prije nekoliko dana stigao na HBO GO jest "The Inventor: Out For Blood In Silicon Valley" (Izumiteljica: Krvava prijevara) američkog redatelja Alexa Gibneyja. Naravno, mi smo ga odmah pogledali, a evo o čemu je zapravo riječ...

Pogledali smo dokumentarac o Elizabeth Holmes koja je servirala jednu od najvećih podvala u Silicijskoj dolini (фото 1)

Elizabeth Holmes stigla je u Silicijsku dolinu s revolucionarnim medicinskim izumom pod okriljem vlastite tvrtke Theranos. Ono čime je začarala prije svega sebe, pa onda i svoje zaposlenike, investitore i cijeli svijet izum je koji je nazvala "Edison", a riječ je o maloj, hipersofisticiranoj crnoj kutiji koja bi trebala obaviti 200 testova u nekoliko minuta - i to sve iz jedne kapi krvi. U slučaju da Edison kao takav zaživi, bilo je jasno kako bi igle, laboratoriji i odabrane tvrtke koje su ih kontrolirale postali odmah zastarjeli. Malo je reći kako je 35-godišnja Elizabeth Holmes, inače vrlo upadljive i karakteristične boje glasa, dubokih plavih očiju i specifične frizure koju su joj često kritizirali, poput Marka Zuckerberga, Stevea Jobsa (koji joj je bio najveći uzor, zbog čega je uvijek nosila i crnu dolčevitu) i Thomasa Edisona, svojim izumom i idejama namjeravala uništiti i revolucionirati cijelu industriju. No, u cijeloj stvari i procesu pojavila se jedna kvaka? Sve je to bila laž, a cjelokupni sustav, izum, ideja, vizija bili su zapravo prevara epskih razmjera. Naime, ono što je započelo kao jedna od najvrućih tehnoloških tvrtki u 2014. godini - vrijednoj čak devet milijardi dolara, što je impresivan iznos za tvrtku koja zapravo nije imala nikakav proizvod - svelo se na lažnu spletku i dobro izrežiranu obmanu koja je rezultirala bankrotom, kako Theranosa, tako i njegove osnivačice, idejne začetnice Elizabeth Holmes, i nizom tužbi.

Pogledali smo dokumentarac o Elizabeth Holmes koja je servirala jednu od najvećih podvala u Silicijskoj dolini (фото 2)

Kako vam ne bismo kvarili 114 minuta ovog napetog raskrinkavanja jedne od najvećih prevara serviranih u Silicijskoj dolini u posljednje vrijeme, reći ćemo vam samo da ćete kroz dokumentarac vidjeti rekonstrukciju uspona i pada spomenutog startupa iz perspektive niza istraživačkih novinara koji su na slučaju radili godinama, samih zaposlenika Theranosa, ali i znanstvenika te samih investitora. Nažalost, redatelj za potrebe dokumentarnog filma nije uspio dobiti samo aktericu cijele priče, ali će vam zato servirati niz njezinih bivših intervjua, (motivacijskih) optimističnih i vrlo uvjerljivih govora s konferencija te niz arhivskih snimki nastalih u samim prostorijama famoznog Theranosa. Iako je priča u začetcima zvučala istovremeno sjajno, perspektivno, uzbudljivo, ali i nerealno, u manje od desetak godina Theranos je od potencijalnog revolucionara u domeni medicine završio kao kompanija koja vrijedi jedno veliko ništa. Iako je neki dan objavljena vijest kako Holmes među zakazanim ročištima živi svoje najbolje dane života te da se sretno zaručila, sve upućuje na to kako će njezina fake it till you make it poduzetnička filozofija biti uskoro zapečaćena njezinim odlaskom iza rešetaka, i to na čak 20 godina.

Vjerujemo kako su vam ove informacije i više nego dovoljno da odmah stisnete play i pogledate dokumentarac "The Inventor: Out For Blood In Silicon Valley" koji vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim niti u jednoj sekundi. 

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više