Search

Ponekad sve što želimo je dobro se isplakati: Ovi filmovi su siguran put do suza

Tekst: BURO.


Dan je kao i svaki drugi, ali vas iznutra nešto žulja, stvara nelagodu i neodoljivo vuče u melankoliju. Dok u glavi prevrćete scenarije koji su to mogli izazvati, pritisak u vama kao da raste, oči se pune suzama i jedini logičan slijed događaja je onaj u kojem na scenu nastupa plakanje. Jednostavno više ne možete zadržati taj osjećaj koji vas sa svih strana stišće i to plakanje će vam sigurno dobro doći. Nekada, međutim, koliko god željeli da se dobro isplačemo, ne ide, pa sjedimo s knedlom u grlu koja nikako da se pomakne. Nekada i suzama treba nešto da ih pogura, a mi da se plakanjem pročistimo od negativnih emocija, stresa, tuge, bijesa, čega god. Uostalom, studeni je - idealno vrijeme za emocionalno čišćenje, opraštanje od nekih starih obrazaca i ljudi koji nam više ne doprinose i mahanje svemu što u novu godinu odlučujemo ne nositi sa sobom. Ako nas pitate, filmovi su savršeni sudionici u tome. Napravili smo listu onih za čije je gledanje je pakiranje maramica, pored kutije sladoleda, must have.

"Čudo u ćeliji broj 7"

Ponekad sve što želimo je dobro se isplakati: Ovi filmovi su siguran put do suza (фото 1)

Riječ je o korejskom filmu iz 2013. godine koji nam donosi priču o ljubavi između kćerke i psihički bolesnog oca koji na dan djevojčičinog polaska u školu spletom nesretnih okolnosti biva nepravedno i lažno optužen za otmicu, silovanje i ubojstvo šestogodišnje djevojčice. Yong-Goo je samohrani otac čije intelektualne sposobnosti ne premašuju one koje ima i njegova kćerka Ye-Seung, ali ga to ne sprečava da se o njoj brine posvećeno i predano, sve do momenta kada završi u zatvoru. Nakon fizičkog zlostavljanja od strane svojih cimera, Yong-Goo ubrzo postaje omiljeni stanovnik ćelije broj sedam i uz njihovu pomoć pokušava doći do svoje kćerke. Iako film na početku djeluje pomalo naivno, sve što ćemo vam reći jest: spremite dva pakiranja maramica.

"Život je lijep"

Ponekad sve što želimo je dobro se isplakati: Ovi filmovi su siguran put do suza (фото 2)

Sigurni smo da ne postoji osoba na svijetu koja može ostati imuna na glavnog glumca i režisera Roberta Benignija koji je tek drugi glumac u povijesti koji je dobio Oskara za film koji je sam režirao, kao i na sam genijalan (i genijalan je mala riječ) film. Ovo remek - djelo kinematografije donosi potresnu priču o ljubavi, roditeljstvu, nehumanosti i preživljavanju kroz priču jedne židovske obitelji koja završava u koncentracijskom logoru i njihovim nadljudskim naporima da jezivu stvarnost učine malo ljepšom.

"capernaum"

Ponekad sve što želimo je dobro se isplakati: Ovi filmovi su siguran put do suza (фото 3)

Film libanonske redateljice Nadin Labaki donosi nam potresnu priču o dvanaestogodišnjem dječaku koji odrasta u ekstremnom siromaštvu i koji je zbog nemara svojih roditelja primoran boriti se za opstanak na ulicama siromašnog predgrađa u Bejrutu, gdje počini zločin zbog kojeg će biti osuđen na pet godina zatvora i zbog svega toga odlučuje tužiti roditelje što su mu uopće podarili život. Glavni glumac, Zaid Al Rafia po kojem je nazvan i lik u filmu, je u vrijeme snimanja živio u Libanonu kao izbjeglica iz Sirije već 8 godina. Većina glumaca su početnici, a kako je redateljica objasnila, to je bilo neophodno jer je željela prikazati surovu i sirovu realnost na velikom platnu.

"The Farewell"

Ponekad sve što želimo je dobro se isplakati: Ovi filmovi su siguran put do suza (фото 4)

Tanka je granica između emotivnog i patetičnog i nije lako napraviti film koji istu i ne pređe. Nema sumnje da je Lulu Vang u tome uspjela. Priča prati kinesku obitelj koja saznaje da je njihova voljena baka Nai Nai oboljela od raka. Oni odlučuju ispoštovati staru kinesku tradiciju i odlučuju da joj ništa ne govore. Umjesto toga, organiziraju vjenčanje jednog od rođaka koje će biti prilika da je svi još jednom vide. Tome se protivi Billi koja se odavno odselila u Ameriku i smatra da je ovakva odluka krajnje nemoralna. Kada se vrati u Kinu, shvaća da je rastrzana između svog kineskog nasljeđa i američke kulture.

"marriage story"

Ponekad sve što želimo je dobro se isplakati: Ovi filmovi su siguran put do suza (фото 5)

Znate ono kada se svim silama trudite da nešto uspije, ali jednostavno usprkos svim naporima, ne uspijeva? Nicole Barber (Scarlett Johansson) i Charlie Barber (Adam Driver) ušli su u brak iz ljubavi, ali nekoliko godina kasnije najednom sve se počinje raspadati. Kako su i kada točno stvari krenule po zlu i kako zadržati dostojanstvo i zdrav razum tijekom razvoda? Spomenuti glumci su umnogome doprinijeli ovoj priči s kojom se vjerojatno svaki bračni par u izvjesnoj mjeri može poistovjetiti.

"notebook"

Ponekad sve što želimo je dobro se isplakati: Ovi filmovi su siguran put do suza (фото 6)

Ne postoji način da se ovaj romantični klasik ne nađe na ovoj listi. Radnja vam je vjerojatno uvelike poznata, budući da film datira iz 2004. godine, ali se i do danas zadržao na listi emotivnih priča koje rado gledamo i nekoliko puta. Sigurni smo da pamtite čuvene riječi: "I want all of you, forever, you and me, everyday."

"HAchiko: priča o psu"

Ponekad sve što želimo je dobro se isplakati: Ovi filmovi su siguran put do suza (фото 7)

Drama iz 2010. i obožavani Richard Gere, ovoga puta ne u pratnji žene, već psa, akite koji će mu ostati vjeran i nakon smrti. Ljubitelji životinja, a posebno pasa sigurno su već pogledali ovaj film, a za dobru turu plakanja, predlažemo da to učinite opet. Film je zasnovan na japanskoj verziji iz 1987. godine i inspiriran je istinitim događajem iz davne 1923.

"Duša"

Ponekad sve što želimo je dobro se isplakati: Ovi filmovi su siguran put do suza (фото 8)

Aplikacije, knjige, tečajevi, seminari, webinari - trista čuda o bivanju u sadašnjem trenutku koji nam svima i dalje izmiče, dok se ne dogodi situacija poput bolesti ili neke slične potresne stvari koje kao da su jedine u stanju čovjeka prodrmati i dreknuti mu na uho da se probudi. Kako bi naši životi izgledali kada bismo u svakodnevne sitnice ulagali onoliko energije koliko u svoje karijerne misije? I još važnije, kada bismo uvijek imali na umu da u svakom trenutku možemo nestati, a da svi ti naši grčeviti napori da uspijemo i nisu bili tako važni naspram magije života koja je tu - nadohvat ruke, ne traži napor i odricanja, već jednostavno prisustvo.

"coco i velika tajna"

Ponekad sve što želimo je dobro se isplakati: Ovi filmovi su siguran put do suza (фото 9)

Još jedan crtani film koji nas podsjeća da lekcije za odrasle ne dolaze uvijek u obliku u kojem ih očekujemo. Radnja filma prati mladog junaka – Miguela, koji usprkos višegeneracijskom zabranjivanju muzike u svojoj obitelj, želi postati poznati muzičar. U očajničkim pokušajima da dokaže i pokaže svoj talenat, igrom slučaja dospijeva u Zemlju mrtvih gdje se susreće sa svojim precima gdje otkriva i počinje razumjeti dugačak put koji je njega i njegovu obitelj doveo do sadašnjeg trenutka.

"Groblje krijesnica"

Ponekad sve što želimo je dobro se isplakati: Ovi filmovi su siguran put do suza (фото 10)

Duhovi dječaka Seite i njegove mlađe sestre Secuko pričaju o tome kako su umrli i simboliziraju nesretno stradavanje djece za vrijeme Drugog svjetskog rata. Radi se o jednom od najcjenjenijih i najslavnijih anime filmova 1980-ih, a nakon gledanja će vam sigurno biti jasno i zašto.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više