Search

Poslastica za sve ljubitelje animacije: Studio Ghibli počastit će nas sa čak dva filma u 2020.

Poslastica za sve ljubitelje animacije: Studio Ghibli počastit će nas sa čak dva filma u 2020.

Hayao Miyazaki se vratio iz mirovine da bi oživio još pokoju priču

Tekst: D.M.


Image: Instagram

Kao da vijest da će sve njegove animacije biti dostupne za emitiranje do travnja 2020. nije bila dovoljna, činjenica da su dva nova filma japanskog animacijskog studija Ghibli u produkciji, izmamila nam je na lica osmjeh od uha do uha. Glavni animator kultnog animacijskog studija koji stoji iza klasika poput ''Avanture male Chichiro'' i ''Pokretni dvorac'', Hayao Miyazaki, objavio je da ove godine radi na dva nova filma u svojoj novogodišnjoj poruci. Poruka je započela potvrđivanjem prijašnjih najava poput one za izgradnju tematskog parka Ghibli, koji će biti otvoren u japanskom gradu Nagakute 2022. godine.

Isječak iz filma ''Pokretni dvorac''

Iako se o drugom filmu zna vrlo malo, Ghibli je tijekom posljednjih nekoliko godina polako kapao detalje o prvom. Režira ga, nitko drugi, već sam Miyazaki. ''Kimi-tachi wa Dō Ikiru ka'' (jap. ''Kako živite?'') oživjet će likove iz istoimenog romana iz 1937. godine čiji je autor Genzaburō Yoshino. Avanturistička fantastika o odrastanju slijedi 15-godišnjeg Koperua i njegovog ujaka. Film će biti Miyazakijeva prva dugometražna produkcija otkako se vratio iz mirovine 2016. godine.

Isječak iz filma ''Aventure male Chihiro''

Miyazaki je mađioničar animacije, pripovjedač koji je ujedno i graditelj svjetova. Kao i svaki dobar inženjer, Miyazaki svoje svjetove gradi iznutra prema van. Ono što on stvara nisu slike koliko su zapravo inženjerski modeli projekata prikazani u dvije dimenzije s dodatkom pokreta za simulaciju treće. Ne zamišlja samo vanjski izgled svijeta, stroja ili lika, već i njihove unutarnje pojavnosti. Ne mogu samo izgledati dobro, moraju raditi ispravno. Miyazaki dočarava svoje tvorevine tako da stvara osjećaj da će, ako napravite ove strojeve, oni doista raditi. Bilo da je riječ o dvorcu s nogama ili cijeloj planeti, principi su isti: unutarnja konzistentnost, simetrija, bešavni slijed uzroka i posljedica.

"Došao sam do točke", kaže Miyazaki u svojoj novogodišnjoj poruci "gdje jednostavno ne mogu napraviti film bez da se bavim problemom čovječanstva kao dijelom ekosustava.''

Isječak iz filma ''Ponyo na litici kraj mora'

Kreira pomno dizajnirane zrakoplove, postavlja njihove savršene zupčanike koji ih pokreću i provodi ih iznad valovitih pejzaža, između istrošenih stupova srušenih dvoraca. Animaciju koristi na osvježavajuće izravan i intuitivan način, uživajući u svojoj mogućnosti da oživi svaku svoju zamisao.

Leave a comment

više