Search

Posljednja ovosezonska premijera Hrvatskog narodnog kazališta

Posljednja ovosezonska premijera Hrvatskog narodnog kazališta

Balet "Bajadera"


Image: HNK

U subotu, 6. lipnja 2015., zagrebačka će publika imati priliku pogledati posljednju ovosezonsku premijeru Hrvatskog narodnog kazališta – balet "Bajadera" Ludwiga Minkusa

Koreografiju i režiju potpisuje poznati ruski umjetnik Vasilj Medvedev, dok u glavnim ulogama nastupaju: Edina Pličanić, Natalia Horsnell, Guilherme Gameiro Alves, Tomislav Petranović i drugi. Balet "Bajadera" priča je o ljubavi vojnika i plesačice, odnosno bajadere koja je nasilno prekinuta ljubomorom. Priča je smještena u atraktivan ambijent egzotične stare Indije i u sebi isprepliće zbilju i maštu. Iako zemaljska ljubav mladih zaljubljenika završava tragično, oni se ponovno nalaze u svijetu sjena i tako ispunjavaju zavjet o vječnoj ljubavi.

Balet se smatra jednim od najzahtjevnijih baleta klasičnog repertoara koji je u proteklih 130 godina, otkako je prvi put postavljen na scenu, doživio mnoge izvedbe i prerade, a sve do danas se uspješno sačuvao na repertoarima svih svjetskih baletnih ansambla. Balet u verziji Vasilja Medvedeva dosad je izvođen u najvećim svjetskim baletnim kazalištima, a samo neka od poznatih su Bečka državna opera i Berlinska operna kuća.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više