Search

Premijera baletnog \"Sna Ivanjske noći\" u riječkom HNK-u

Premijera baletnog "Sna Ivanjske noći" u riječkom HNK-u

Za početak Shakespeareove godine


Image: Promo

Baletna predstava "San Ivanjske noći" u koreografiji i režiji Lea Mujića, prema motivima istoimene drame Williama Shakespearea premijerno će biti izvedena u subotu, 23. siječnja 2016. u riječkom HNK Ivana pl. Zajca, s početkom u 19:30 sati

Ovom se predstavom riječki HNK pridružuje ovogodišnjem svjetskom obilježavanju 400. obljetnice Shakespeareove smrti. Gost riječkog HNK Ivan Pl. Zajca vrsni je koreograf međunarodne reputacije Leo Mujić, koji treći put surađuje s riječkim Baletom. Govoreći o svojoj baletnoj interpretaciji ovog Shakespeareova djela istaknuo je kako je poštujući djelo i njegovu fabulu nastojao kroz pokret istražiti različite razine sna jer, prema njegovim riječima, Shakespeare nas ljulja između sna i jave u šumi osobnih želja i strasti, tuđih zahtjeva, obaveza i čudesnih promjena.

Premijera baletnog "Sna Ivanjske noći" u riječkom HNK-u (фото 1)

Prvakinja baleta Marta Kanazir (Titanija) naglasila je kako je to njen treći projekt s Leom Mujićem, ali kako se radi o kompleksnijoj, težoj i bogatijoj priči. Bálintu Rauscheru u ulozi Oberona ovo je druga suradnja s Leom Mujićem, a kroz glavnu i najtežu svoju ulogu dosad, ne samo tehnički, već mentalno i emocionalno, pri čemu je čitavo vrijeme na pozornici i jedini pleše sa svima, osjeća veliki napredak. Član baleta Owen Lane izdvojio je trenutke u kojima je "doguran" do granica za koje nije niti znao da je sposoban, i fizički i unutar kreativnosti u kojima može dati sebe. Njegova uloga Puka integrirana je u obama svjetovima, stvarnom i nestvarnom, vilinskom, u snu i javi.  

Balet koji vrijedi pogledati ove subote, 23. siječnja, a nakon održane premijere slijede reprize 25. i 26. siječnja u 19:30 sati te 27. siječnja u 12 sati.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više